Πως μπορούμε να ζητήσουμε από κάποιον που μας χρωστάει να μας επιστρέψει τα χρήματα.
Εάν ζητήσουμε από 100 ανθρώπους να πουν μια φράση με την λέξη δανεικά, η πλειοψηφία θα απαντούσε «…και αγύριστα». Επειδή, όμως, οι εποχές είναι δύσκολες καλό θα ήταν αυτές οι δύο λέξεις να πάψουν να κάνουν τόσο πολύ παρέα.
Και παρότι η επιστροφή των δανεικών εξαρτάται κατά πολύ από τον χαρακτήρα του οφειλέτη, υπάρχουν τρόποι να διεκδικήσετε πίσω τα χρήματά σας. Πριν, ωστόσο, ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές καλό είναι να σκεφτείτε λίγο την κατάσταση.
Για παράδειγμα, εάν έχετε δανείσει τα χρήματα σε φίλο που έχει μείνει άνεργος και έχει τρία παιδιά και μάνα στον Ευαγγελισμό αναλογιστείτε εάν το ποσό που σας χρωστάει θα κάνει μεγάλη διαφορά στην ζωή και την καθημερινότητά σας. Εάν πάλι έχετε κάνει διευκόλυνση σε ένα άτομο που εργάζεται και συμπτωματικά ξεχνάει να σας επιστρέψει τα χρήματά σας για να πάρει το νέο iphone, τότε καλό είναι να τα υπενθυμίσετε ακόμα κι αν πρόκειται για μικροποσό.
- Θυμηθείτε πως σας ανήκουν. Είτε πρόκειται για χρήματα, είτε για ρούχα, είτε ακόμη και για ένα απλό βιβλίο, επαναλάβατε στον εαυτό σας ότι είναι δικά σας. Τα προσφέρατε με την καρδιά σας αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν μοχθήσατε για να τα αποκτήσετε ή ότι δεν τα χρειάζεστε.
- Μην σκεφτείτε «κακώς τα δάνεισα». Η φράση αυτή τοποθετεί εσάς στην θέση του θύματος και σας ακινητοποιεί. Ξαφνικά και ως διά μαγείας φταίει εκείνος που δάνεισε και όχι εκείνος που χρωστάει.
- Να είστε ευγενικοί αλλά μην ζητάτε συγγνώμη. Επιλέξτε την φράση που θα πείτε και πείτε την με αποφασιστικότητα. «Θυμάσαι που σου είχα δανείσει πριν από ένα μήνα €100; Ελπίζω να είναι μια καλή στιγμή για εσένα να μου τα επιστρέψεις γιατί τα χρειάζομαι». Μην απολογείστε που του τα υπενθυμίζετε και μην δίνετε την εντύπωση πως δεν τα έχετε ανάγκη.
- Προσέξτε τον τόνο της φωνής και την στάση του σώματος. Μην ζητάτε πίσω τα δανεικά ντροπαλά, μαζεμένα και με τρεμάμενη φωνή γιατί η στάση σας επηρεάζει το μήνυμα που θέλετε να στείλετε.