Παραμείνετε υγιείς όσο είναι άρρωστο

Παραμείνετε υγιείς όσο είναι άρρωστο

7 τρόποι για να προστατεύσετε τον οργανισμό σας όταν το μικρό σας αρρωστήσει

Δεν είναι δύσκολο για ένα νήπιο να αρρωστήσει ή απλά να συναχωθεί αν βάζει τα χεράκια του στο στόμα, αν συναναστρέφεται με άλλα συνομήλικα παιδιά στο νηπιακό σταθμό ή στον παιδότοπο, αν αγγίζει παιχνίδια και αντικείμενα που έχουν βάλει στο στόμα τους ή έχουν κρατήσει άλλα παιδάκια. Αν, λοιπόν, το μικρό σας αρρωστήσει κατά τη διάρκεια του χειμώνα καλό είναι να πάρετε τα μέτρα σας για να μην κολλήσετε και εσείς. Άλλωστε δεν είναι καθόλου καλή ιδέα να πρέπει να φροντίσετε το αγγελούδι σας έχοντας πυρετό και συνάχι. Δείτε παρακάτω 7 βήματα για να εξολοθρεύσετε τα μικρόβια μέχρι το παιδί σας να γίνει καλά.  

1. Πλένετε τα χέρια σας περισσότερες φορές. Μπορεί να ακούγεται κοινότυπο αλλά είναι κάτι που λειτουργεί. Δεν αρκεί φυσικά να κάνετε ένα απλό ξέβγαλμα αλλά να τα σαπουνίζετε καλά. Για μεγαλύτερη σιγουριά εφαρμόστε ένα τζελ καθαρισμού με οινόπνευμα, το οποίο καλό θα ήταν να έχετε μαζί σας όταν βγαίνετε έξω.

2. Περιορίστε την παρουσία του μικρού σας στην κουζίνα. Η κουζίνα είναι ένας από τους πιο αγαπημένους χώρους των μικροβίων, αφού μπορούν να επιβιώσουν στο τραπέζι, τους πάγκους και να μεταφερθούν μέσω του φαγητού. Συνεπώς αν του άρεσε να περνάει άπλετο χρόνο εκεί, κάντε έναν άλλο χώρο του σπιτιού πιο ελκυστικό την περίοδο που είναι άρρωστο. Αν αυτό δεν γίνεται, τουλάχιστον ζητήστε του να μην ανοίγει το ψυγείο μιας και η λαβή της πόρτας συγκεντρώνει πλήθος μικροβίων.  

3. Πλένετε τα ρούχα και τα πιάτα σας με καυτό νερό για να σκοτώσετε τα μικρόβια και σιδερώνετε ανεξαιρέτως όλα του τα ρούχα. Όσο πλένετε τα πιάτα αποφύγετε να πιάνετε τη μύτη και το στόμα σας. 

4. Αποφύγετε τις συχνές αγκαλιές και τα φιλιά. Μπορεί να μοιάζει δύσκολο, ειδικά τώρα που μικρό σας είναι άρρωστο και έχει ανάγκη την τρυφερότητά σας, αλλά προσπαθήστε να μην το αγκαλιάζετε και το φιλάτε συνέχεια. Προτιμήστε ακόμα να το φιλάτε στην κορυφή του κεφαλιού και όχι στο στόμα. Ίσως είναι μια ευκαιρία να εφεύρετε μια καινούργια νοηματική γλώσσα που θα την καταλαβαίνετε οι δύο σας με «λέξεις» που σημαίνουν «φιλί», «αγκαλιά», «σ’ αγαπώ». 

5. Μπορεί να το έχετε διαπαιδαγωγήσει να είναι γενναιόδωρο και να μοιράζεται τα πράγματά του αλλά τις ημέρες που έχει γρίπη είναι καλύτερα να μην δανείζει την πετσέτα του, το ποτήρι του και το αρκούδι που κρατάει συνεχώς αγκαλιά.

6. Χρησιμοποιήστε απολυμαντικά απορρυπαντικά για να καθαρίζετε αρκετές φορές μέσα στην ημέρα τα σημεία που πιάνετε όλοι συχνά, όπως τα πόμολα στις πόρτες και το τηλέφωνο.

7. Αντισταθείτε στο πλύσιμο των παιχνιδιών του. Αφήστε το να παίζει όσο είναι άρρωστο με τα παιχνίδια, ακόμα και αν τα σκορπίζει μέσα στο σπίτι. Μόλις νιώσει καλύτερα είναι η ώρα να εξολοθρεύσετε τα μικρόβια. Πλύνετέ τα με σαπούνι, ζεστό νερό και ξύδι.

Extratip:

Τα σημεία που συγκεντρώνουν τα περισσότερα μικρόβια είναι:

  • Τα καρότσια του σουπερμάρκετ, για αυτό φροντίστε να έχετε μαζί σας μαντηλάκια καθαρισμού.
  • Ο εξοπλισμός σε παιδότοπο, γι’ αυτό είναι απαραίτητο το μικρό σας να πλένει πάντα τα χέρια του μετά το παιχνίδι.
  • Το τηλέφωνο και το πληκτρολόγιο του υπολογιστή.
  • Ο νεροχύτης, εξαιτίας των υπολειμμάτων από τις τροφές, γι’ αυτό χρειάζεται να τον πλένετε μέρα παρά μέρα με χλωρίνη και νερό.