Οδηγός Χριστουγεννιάτικης Επιβίωσης

Οδηγός Χριστουγεννιάτικης Επιβίωσης

Tips για να περιορίσετε το χάος της εορταστικής προετοιμασίας

Η περίοδος των γιορτών μπορεί να γίνει ελαφρώς χαοτική, ειδικά με ένα νήπιο που τρέχει διαρκώς μέσα στο σπίτι και αναζητά την προσοχή σας. Έχετε να κανονίσετε ένα σωρό εκκρεμότητες, να περιποιηθείτε τους καλεσμένους, να αγοράσετε τα τελευταία δώρα για τις γιορτινές επισκέψεις σας την ίδια στιγμή που οι καθημερινές συνήθειες που χρειάζεται το νήπιο για να είναι ήρεμο, μοιάζουν να έχουν πάει περίπατο. Πάρτε μερικές βαθιές ανάσες και συμβουλευτείτε τον οδηγό επιβίωσης Χριστουγέννων για να περάσετε όλοι υπέροχα!

Φτιάξτε λίστες. Το πρώτο βήμα είναι η καλή οργάνωση. Τι έχετε να κάνετε πριν τις γιορτές; Γράψτε σε ένα χαρτί τα δώρα που θέλετε να αγοράσετε, τις δουλειές που πρέπει να γίνουν στο σπίτι αλλά και το μενού των γευμάτων αν περιμένετε καλεσμένους. Θα σας βοηθήσουν να προγραμματίσετε και να τα προμηθευτείτε όλα εγκαίρως χωρίς να αγχώνεστε ότι δεν προλαβαίνετε ή ότι κάτι σας λείπει τελευταία στιγμή.

Διατηρείτε όσο μπορείτε το πρόγραμμα του νηπίου. Σίγουρα κάποιες ημέρες η ρουτίνα που ακολουθούσε το νήπιο όλο το χρόνο θα διαφοροποιηθεί. Ωστόσο το μυστικό για να αποφύγετε τα ξεσπάσματα όταν είστε όλοι γύρω από το τραπέζι ή όταν ανοίγετε τα δώρα είναι αφενός να αποφεύγετε να ξενυχτάει το μικρό σας και αφετέρου να προσπαθείτε να διατηρείτε σταθερό το ημερήσιο πρόγραμμα ύπνου.

Αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση γλυκών. Φυσικά θα είναι πολύ δύσκολο για το νήπιο να αντισταθεί στα γλυκά που βρίσκονται παντού στο σπίτι αλλά και στα υπόλοιπα σπίτια που θα επισκεφθείτε, αλλά αν θέλετε – που σίγουρα θέλετε – να τρώει το φαγητό του και να μην είναι υπερκινητικό από την υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης, φροντίστε να περιορίσετε τους πειρασμούς τουλάχιστον στο δικό σας σπίτι. Αντί για γλυκά, έχετε στο τραπέζι φρούτα και λαχανικά, ώστε αν πεινάει να τρώει από αυτά και όχι από τα μελομακάρονα.  

Αντιμετωπίστε τη βραδινή αναστάτωση. Ο βραδινός ύπνος του νηπίου ίσως μετατραπεί σε πρόκληση για εσάς, ειδικά αν διανυκτερεύσετε αλλού. Έχετε κατά νου ότι το μικρό σας μπορεί να σας χρειαστεί περισσότερο χρόνο κοντά του πριν αποκοιμηθεί για να το καθησυχάσετε αλλά και για να το πείσετε πως είναι ώρα να πέσει στο κρεβάτι του. Βοηθητικό είναι να διατηρήσετε την ίδια ρουτίνα πριν τον ύπνο, π.χ. τραγούδι ή διάβασμα όπως ακριβώς κάνετε και κάθε άλλο βράδυ. 

Δεχτείτε βοήθεια.Αφού τις περισσότερες ημέρες θα βρίσκεστε μαζί με φίλους και συγγενείς, αδράξτε την ευκαιρία και τις προσφορές τους για βοήθεια τόσο με τη φροντίδα του μικρού όσο και με τις προετοιμασίες.

Εορταστικές εργασίες για το νήπιο. Για να το κρατάτε απασχολημένο, ζητήστε του να σας βοηθήσει σε απλά πράγματα, όπως στο στολισμό του σπιτιού, στην προετοιμασία των γλυκών ή στο γράψιμο των ευχετήριων καρτών, πράγμα που σίγουρα θα απολαύσει.

Μοιράστε αρμοδιότητες. Οι προετοιμασίες του εορταστικού γεύματος σε συγγενείς ή φίλους θα γίνουν χαοτικές αν θέλουν να βάλουν ένα χεράκι στην κουζίνα η μαμά σας, οι θείες σας, οι ξαδέρφες σας και πάει λέγοντας. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε σε αυτή την περίπτωση, αν επιμένουν να βοηθήσουν, είναι να μοιράσετε αρμοδιότητες για το τι μπορεί να κάνει η καθεμία από τις βοηθούς σας.

Απλοποιήστε το χριστουγεννιάτικο γεύμα.Πιθανόν να ονειρεύεστε ένα γεύμα υπερπαραγωγή για τα Χριστούγεννα αλλά υπάρχουν πολλές απλές συνταγές και αρκετά νόστιμες που μπορείτε να επιλέξετε για να μην είστε στην κουζίνα δύο ημέρες. Κάποια υλικά, επίσης, μπορείτε να τα ετοιμάσετε μερικές ημέρες πριν και να τα καταψύξετε.

Προτεραιότητα το μικρό σας. Το πιθανότερο είναι να είστε ιδιαίτερα δημοφιλείς λόγω του μικρού σας, με την έννοια ότι θα θέλουν όλοι να σας επισκεφθούν για να το δουν ή να σας καλούν στο σπίτι τους. Ωστόσο δεν χρειάζεται να γίνετε χίλια κομμάτια αν το πρόγραμμα είναι ήδη βαρύ. Θέστε ως προτεραιότητα τις αντοχές του μικρού σας και κανονίστε όσα ταιριάζουν με το δικό σας πρόγραμμα. 

Αποφύγετε τη μελαγχολία μετά τις γιορτές. Μοιράστε τις δραστηριότητες ώστε να μην τα κάνετε όλα πριν ή την ημέρα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Με αυτόν τον τρόπο κάθε ημέρα θα είναι ιδιαίτερη και θα αποφύγετε εκείνο το ελαφρύ και ενοχλητικό αίσθημα μελαγχολίας ότι οι γιορτές πέρασαν. 

Μην ξεχνάτε να αφιερώσετε λίγο χρόνο στον εαυτό σας. Καλές όλες οι ετοιμασίες και η φροντίδα των άλλων, αλλά για να τα βγάλετε πέρα χωρίς να κουραστείτε υπερβολικά θυμηθείτε να αφιερώνετε και λίγο χρόνο για τον εαυτό σας. Λίγη χαλάρωση θα σας δώσει τη δύναμη να συνεχίσετε με την ίδια όρεξη τις επόμενες ημέρες.