Μυστικά αποτελεσματικής επικοινωνίας

Μυστικά αποτελεσματικής επικοινωνίας

Πώς να επικοινωνείτε αποτελεσματικά χτίζοντας πιο υγιείς σχέσεις

Πόσο πιο εύκολες και υγιείς θα ήταν οι σχέσεις αν μπορούσαμε να επικοινωνούμε σωστά και αποτελεσματικά. Το παραπάνω ισχύει όχι μόνο για τις ερωτικές σχέσεις, αλλά και για τις φιλικές, τις συγγενικές, τη σχέση γονιού – παιδιού. Για να βελτιώσετε την επικοινωνία σας με τους άλλους ανθρώπους και να έχετε υγιείς διαπροσωπικές σχέσεις ακολουθήστε μερικούς απλούς κανόνες.

Ποτέ μην κάνετε υποθέσεις για το τι μπορεί να σκέφτεται κάποιος άλλος. Ορισμέναπράγματαπουείναιαυτονόηταγιατονέναν, δενσημαίνειότιείναιαυτονόητακαιγιατονάλλον. Επιπλέον, δεν είναι απαραίτητο ο άλλος να φαντάζεται τι είναι αυτό που σας προβληματίζει ή τι θέμα θέλετε να συζητήσετε μαζί του. Προσεγγίστε τον, έχοντας στο μυαλό σας ότι δεν ξέρει τίποτα από αυτό που θέλετε να του πείτε ή τι αισθάνεστε.

Ανδενρωτήσετε, ηαπάντησηείναιεξαρχήςόχι.Ανδενκάνετεερωτήσεις, δενθαπάρετεκαιαπαντήσεις. Μην αφήνετε τον φόβο για την απάντηση να σας εμποδίζει να ρωτήσετε ή να ζητήσετε κάτι που επιθυμείτε να γίνει με έναν τρόπο ή να αλλάξει. Αν δεν ρωτήσετε για κάτι που επιθυμείτε, οι πιθανότητες να γίνει είναι ελάχιστες.

Γράψτε ένα σενάριο.Αν σας είναι δύσκολο να μιλήσετε για κάτι που σας απασχολεί, γράψτε τι θέλετε να πείτε και κάντε πρόβα. Θα σας βοηθήσει να παραμείνετε συγκεντρωμένοι και θα μειώσετε τις πιθανότητες να ξεχάσετε κάτι σημαντικό.

Αποφύγετε να αντιδράτε παρορμητικά.Οι άνθρωποι συχνά απαντούν ή αντιδρούν γρήγορα με ανάλογο τρόπο όταν κάποιος τους πει κάτι ενοχλητικό ή κάτι που τους θίγει. Όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο, η επικοινωνία δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική. Φροντίστε λοιπόν να πνίξετε την παρόρμηση να αντιδράσετε με τον ίδιο τρόπο ή να ξεκινήσετε μια κουβέντα επιθετικά ή προσβλητικά.    

Κάντε ερωτήσεις.Αν ο άλλος είναι πολύ κλειστός ή δύσκολος στην επικοινωνία αντί να του επιτίθεστε για αυτό, προσπαθήστε να τον ξεκλειδώσετε κάνοντάς του ερωτήσεις για να τον βοηθήσετε να μιλήσει και να εκφράσει τα συναισθήματά του.

Μην έχετε ως δεδομένο ότι ο άλλος θα πάρει την πρωτοβουλία να συζητήσει μαζί σας.Μην περιμένετε να έρθει ο άλλος σε εσάς και ξεκινήσει μια κουβέντα για κάτι που σας απασχολεί ή για κάτι που σας ενοχλεί καθώς είναι πιθανό να μην έχει καταλάβει τι αισθάνεστε ή τι σας έχει πειράξει. Πάρτε λοιπόν την πρωτοβουλία για να ξεκινήσετε μια συζήτηση εσείς όταν σας απασχολεί κάτι.

Συνειδητοποιήστε ότι έχετε απέναντί σας έναν άλλον άνθρωπο. Συνειδητοποιήστε ότι εσείς με κάποιον τρόπο επηρεάζετε αυτόν που έχετε απέναντί σας, όπως και εκείνος εσάς. Επομένως το να τον αντιμετωπίζετε με σεβασμό, ειλικρίνεια και ευγένεια είναι ο καλύτερος τρόπος για να του δείξετε ότι τον υπολογίζετε και ότι αυτά που λέτε έχουν αξία.