Εφόδια για το ταξίδι της μητρότητας

Εφόδια για το ταξίδι της μητρότητας

Τι θα χρειαστείτε για να κάνετε απολαυστικό το ταξίδι της μητρότητας και της πατρότητας

Η μητρότητα και η πατρότητα είναι ένα μαγικό ταξίδι προς το άγνωστο. Στην αρχή δεν γνωρίζουμε τίποτα έχοντας κυρίως το ένστικτο για οδηγό και μερικές συμβουλές από ειδικούς και δικούς μας ανθρώπους που μπορεί ακριβώς να μην ξέρουμε πώς να τις εφαρμόσουμε. Κάθε μέρα είναι και μια πρόκληση, γεμάτη εκπλήξεις, γεμάτη προσπάθειες, χαρές και μικρές απογοητεύσεις, γεμάτη όμως και με μπόλικη ευτυχία. Ποια είναι τα εφόδια που θα χρειαστείτε σε αυτή την υπέροχη διαδρομή;

Κίνητρα για εσάς. Η ευτυχία του μικρού σας είναι ένα κίνητρο από μόνο του, αλλά τις ημέρες που έχετε τις μαύρες σας και που όλα σας φαίνονται δύσκολα, ανακαλύψτε νέα κίνητρα, όπως κάποιο μικρό δωράκι για τον εαυτό σας (από μια έξοδο μέχρι να δείτε μια αγαπημένη ταινία) για να πάρετε δυνάμεις για τη συνέχεια.

Θετική σκέψη. Μπορεί οι δύσκολες ημέρες (π.χ. όταν το μωρό υποφέρει από κολικούς ή όταν περνάει το στάδιο όπου τα ξεσπάσματα είναι συχνά) να σας φαίνονται ατελείωτες και χωρίς κάποιο σημάδι ότι τα πράγματα θα καλυτερεύσουν αλλά καλό είναι να είστε θετικοί. Τίποτα δεν είναι αδύνατο!

Άγχος με όρια.Είναι λογικό να έχετε άγχος μιας και όλα είναι καινούργια και επειδή ακόμα δεν ξέρετε ποια είναι η καταλληλότερη συνταγή για να αντεπεξέλθετε στις προκλήσεις. Ωστόσο αν το άγχος σας ξεπερνάει κάποια όρια φροντίστε να ανακαλύψετε τρόπους για να χαλαρώνετε. Για να καταφέρετε να είστε καλοί γονείς θα πρέπει να φροντίζετε και την ψυχική σας υγεία. 

Έλεγχος. Το παιδί σας είναι σαφώς η προτεραιότητά σας αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα γίνετε χαλί για να σας πατήσει. Το μικρό σας χρειάζεται όρια και κανόνες, επομένως συνειδητοποιήστε ότι εσείς είστε εκείνοι που δίνετε το ρυθμό και καθοδηγείτε, σεβόμενοι παράλληλα την προσωπικότητά του και την επιθυμία του για ανεξαρτησία.

Ημερολόγιο επιτυχιών. Καταγράψτε τις καλές στιγμές και τις επιτυχίες που αφορούν στην ανατροφή και διαπαιδαγώγηση του μικρού σας. Αυτό θα σας βοηθήσει να εστιάζετε στα θετικά της προσπάθειας που κάνετε αντί να σκέφτεστε μόνο τις αποτυχίες ή τις δυσκολίες. 

Διάβασμα. Κάντε τα βιβλία τους καλύτερούς σας φίλους. Με το διάβασμα θα χαλαρώσετε, θα γνωρίσετε πράγματα που ίσως δεν είχατε ξανακούσει, θα πάρετε ιδέες για τεχνικές διαπαιδαγώγησης και θα συνειδητοποιήσετε πως δεν είστε μόνοι όταν πολλές φορές νιώθετε ότι δεν έχετε αντοχές ή ότι οι προσπάθειές σας πέφτουν στο κενό.