Επιλέξτε το τέλειο δώρο με τη βοήθεια της επιστήμης!

Επιλέξτε το τέλειο δώρο με τη βοήθεια της επιστήμης!

Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες αγχώνεστε για το τι δώρα θα κάνετε σε όλους; Φέτος απαλλαγείτε από αυτόν τον πονοκέφαλο και μάλιστα με τη βοήθεια της επιστήμης!

Τα Χριστούγεννα είναι η κατεξοχήν περίοδος της ανταλλαγής δώρων. Όση χαρά όμως μας δίνει το να δίνουμε και να παίρνουμε δώρα τόσο άγχος μας προκαλεί η επιλογή τους. Ευτυχώς οι ερευνητές ψυχολόγοι δεν ασχολούνται μόνο με άκρως σοβαρά ζητήματα αλλά έχουν βαλθεί και να κάνουν πιο εύκολη την καθημερινότητά μας μέσα από μελέτες που αφορούν σε πιο ανάλαφρα θέματα -που όμως μπορούν να μας αγχώσουν πιο πολύ απ' όσο πρέπει- όπως η επιλογή ενός δώρου. Και μας δείχνουν τρεις τρόπους για να τα καταφέρουμε.

Βήμα 1. Διαλέξτε κάτι που να αντανακλά την προσωπικότητά σας

Σε σχετική έρευνα, ειδικοί από το Πανεπιστήμιο Simon Fraser στον Καναδά, ζήτησαν από τους συμμετέχοντες (122 φοιτητές) να ανταλλάξουν δώρα και μετά να αναφέρουν πόσο κοντά νιώθουν ότι ήρθαν μετά την ανταλλαγή. Σε κάποιους ζητήθηκε να χαρίσουν σε κάποιον άλλον ένα τραγούδι που να αντανακλά τους ίδιους ενώ σε άλλους ζητήθηκε να χαρίσουν ένα τραγούδι που να αντανακλά το πόσο καλά γνωρίζουν τον παραλήπτη του "δώρου". Προς έκπληξή τους και οι δότες των δώρων και οι παραλήπτες φάνηκαν να αντλούν περισσότερη χαρά και ικανοποίηση όταν  το δώρο αντικατόπτριζε τον δότη.

Όταν επιλέγετε δώρα λοιπόν, βάλτε σε αυτά και ένα κομμάτι του εαυτού σας.

Βήμα 2. Οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά

Σε μια έρευνα που είχε δημοσιευτεί στην Επιθεώρηση Consumer Research το 2012, φάνηκε πώς οι παραλήπτες δώρων υποσυνείδητα εκτιμούν περισσότερο ένα δώρο που δείχνει συνολική φροντίδα από μέρους του αποστολέα του παρά ένα ακριβότερο αλλά απρόσωπο δώρο. Μια μικρή κάρτα με θερμές ευχές, ένα φτηνό κουκλάκι ή κάτι άλλο μικρό που όμως «προδίδει» μια μεγάλη καρδιά κάνουν τη διαφορά. Ακόμα κι αν θέλετε να δωρίσετε κάτι ακριβό και μεγάλο, συνοδέψτε το με κάτι μικρό. Μπορεί να μην το πιστεύετε όμως θα δείτε πώς αυτό είναι που θα κερδίσει τις εντυπώσεις και θα κάνει ακόμα πιο χαρούμενο τον άνθρωπο που θέλετε να ευχαριστήσετε με το δώρο σας.

Βήμα 3. Η προσφορά είναι η μεγαλύτερη χαρά

Κι όμως η προσφορά ενός δώρου μας κάνει πιο χαρούμενους απ' ό,τι όταν χαρίζουν κάτι σε εμάς. Και με αποδείξεις. Όπως έχει φανεί από παλιότερη έρευνα ακόμα και τα νήπια χαίρονται περισσότερο όταν δίνουν παρά όταν παίρνουν! Η έρευνα είχε γίνει από το Πανεπιστήμιο British Columbia του Καναδά και στη διάρκειά της οι επιστήμονες ανέλυσαν τις εκφράσεις του προσώπου σε 20 νήπια πριν φτάσουν σε αυτό το συμπέρασμα. Μάλιστα εντόπισαν την ίδια χαρά της προσφοράς ακόμα και σε παιδιά που ζούσαν σε ένα απομονωμένο χωριό στον Νότιο Ειρηνικό χωρίς ρεύμα και τρεχούμενο νερό!

Σε μία άλλη έρευνα που έγινε από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ ζητήθηκε από 16 ενήλικες να δηλώσουν πόσο ευτυχισμένοι ένιωσαν πριν και μετά την είσπραξη ενός έξτρα μπόνους στην εργασία τους. Στη συνέχεια τους ζητήθηκε να αναφέρουν τι ποσοστό από αυτά τα χρήματα διέθεσαν για να κάνουν κάτι για τον εαυτό τους και τι για να κάνουν κάτι για άλλους και πόσο χαρούμενοι ένιωσαν με το καθένα. Σύμφωνα με τις μετρήσεις των ερευνητών η χαρά που ένιωσαν όταν ξόδευαν αυτά τα χρήματα για άλλους (δώρα και φιλανθρωπίες) ξεπερνούσε κατά πολύ τη χαρά τους και όταν έμαθαν ότι θα πάρουν το μπόνους.

Το συμπέρασμα; Απλά δώστε. Γιατί κάνοντας ένα δώρο στους άλλους, στην πραγματικότητα κάνουμε ένα μεγαλύτερο δώρο στον εαυτό μας.

http://www.wsj.com/articles/five-ways-to-give-better-gifts-backed-by-science-1448893488

Το άρθρο επιμελήθηκε η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος-συγγραφέας,  Αλεξάνδρα Καππάτου