Δουλειές στο σπίτι με το νεογέννητο

Δουλειές στο σπίτι με το νεογέννητο

Συνδυάστε τις δουλειές του σπιτιού με τη φροντίδα του νεογέννητου με 5 τρόπους

Προ εγκυμοσύνης οι δουλειές του σπιτιού ήταν στις προτεραιότητές σας, αλλά τώρα έχουν μετατοπιστεί προς τα κάτω στη λίστα με τα όσα πρέπει να γίνουν. Αυτό είναι λογικό, μιας και το νεογέννητο μωράκι χρειάζεται τα αποθέματα ενέργειας και την διαρκή προσοχή σας. Επειδή, όμως, το σπίτι δεν παύει να απαιτεί φροντίδα, σας έχουμε 5 λύσεις για να τα βγάλετε πέρα!  

Χρησιμοποιήστε το σλινγκ ή το μάρσιπο. Έτσι και θα έχετε αγκαλιά το μωρό σας και τα χέρια σας ελεύθερα για να κάνετε απλές δουλειές. Φροντίστε φυσικά να μην καθαρίσετε με χημικά, ψεκάζοντας δίπλα από το κεφαλάκι του, ή να μην καθαρίσετε παράθυρα ισορροπώντας επικίνδυνα πάνω στη σκάλα με εκείνο στην αγκαλιά σας.

Τακτοποιήστε αποτελεσματικά. Για να μην αναγκάζεστε να τακτοποιείτε πράγματα όλη την ημέρα, τοποθετήστε τα σε ένα καλάθι και βάλτε τα στη θέση που πρέπει το βράδυ. Δοκιμάστε να σκουπίσετε και να σφουγγαρίσετε επίσης στο τέλος της ημέρας για να αποφύγετε να το κάνετε δύο φορές κατά τη διάρκειά της.

Ζητήστε τη βοήθεια του πρωτότοκου. Ένα μεγαλύτερο παιδί μπορεί να βάλει ένα χεράκι – τουλάχιστον για να απασχοληθεί με κάτι – για να σας βοηθήσει σε κάποιες απλές δουλειές του σπιτιού. Για παράδειγμα, μπορεί να σας δίνει τα πλυμένα ρούχα από τη λεκάνη για να τα απλώσετε στην απλώστρα (όχι σε σκοινί στο μπαλκόνι), ώστε να μην σκύβετε αν έχετε στο σλινγκ το νεογέννητο.

Περιορίστε τις δουλειές που πρέπει να γίνουν. Δεν χρειάζεται να κάνετε διαρκώς γενική καθαριότητα στο σπίτι ή να τελειώσετε τις δουλειές σε μια ημέρα. Μοιράστε αυτά που πρέπει να γίνουν, εστιάστε στα σημαντικά και αφήστε χρόνο για να περάσετε μαζί με το μωρό σας. Το σκούπισμα ή το πλυντήριο μπορεί να περιμένει μια ημέρα.

Σκουπίστε με την ηλεκτρική σκούπα για να το νανουρίσετε. Ο ήχος της ηλεκτρικής σκούπας μπορεί να λειτουργήσει ως λευκός θόρυβος και να αποκοιμίσει το μωρό σας. Δοκιμάστε το ενώ το έχετε στην καλαθούνα στο σαλόνι και εσείς σκουπίζετε τον χώρο.