Βγείτε …από την πρίζα

Βγείτε …από την πρίζα

Πειραματιστείτε κλείνοντας για κάποιες ώρες όλες τις «οθόνες»

Μπορεί η ιδέα να σας φαίνεται τρομακτική ή ανέφικτη αλλά αξίζει τον κόπο να τη δοκιμάσετε, ειδικά αν η τηλεόραση, ο υπολογιστής και τα κινητά σας τηλέφωνα είναι αυτά που χρησιμοποιείτε τις περισσότερες ώρες στο σπίτι. Δοκιμάστε να τα κλείσετε για μια ώρα, για ένα απόγευμα ή για ένα ολόκληρο Σαββατοκύριακο και αδράξτε την ευκαιρία να απεμπλακείτε για λίγο από την τεχνολογία και να επικοινωνήσετε μεταξύ σας. Δείτε το σαν πείραμα!

Έχετε μετρήσει πόσες ηλεκτρικές συσκευές ή οθόνες έχετε μέσα στο σπίτι σας και πόσες ώρες χρησιμοποιείτε την καθεμία από αυτές; Μήπως κάποιες από αυτές τις έχετε ανοιχτές απλά για να ακούγεται ένας θόρυβος στο σπίτι; Το αποτέλεσμα της καταμέτρησης μπορεί και να σας ξαφνιάσει. Μήπως δεν έχετε συνειδητοποιήσει ότι είστε τόσο εξαρτημένοι από την τεχνολογία μέχρι να κλείσετε τα πάντα; Αυτή η δοκιμή θα σας πείσει και θα σας δείξει το βαθμό του εθισμού σας. Για να κάνετε και εσείς το πείραμα χωρίς οθόνες ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα.

  1. Εξηγήστε στην οικογένειά σας γιατί επιθυμείτε να κλείσετε για κάποιες ώρες τους υπολογιστές, τα κινητά σας και τις τηλεοράσεις. Σημασία έχει να δραστηριοποιήσετε όλα τα μέλη της οικογένειας και να οργανώσετε μια χρονική περίοδο ή –γιατί όχι;- ένα Σαββατοκύριακο ελεύθερο από τεχνολογία.
  2. Κανονίστε ακόμα σε ποιες δραστηριότητες θα συμμετέχετε τις ώρες εκείνες. Ζητήστε από τον σύντροφο και τα παιδιά σας να σας πουν τι ακριβώς θα ήθελαν να κάνουν τις ώρες εκείνες. Να παίξετε κάποιο επιτραπέζιο; Να λύσετε παζλ; Να κάνετε κάποια κατασκευή;
  3. Διασκεδάστε το. Μόλις αποφασίσετε να βγείτε από την …πρίζα, προτείνετε στα παιδιά σας να δοκιμάσουν ποιο από τα δύο μπορεί να κλείσει περισσότερες ηλεκτρονικές συσκευές στο λιγότερο δυνατό χρόνο. Έτσι ξεκινάτε το πείραμα διασκεδαστικά!
  4. Δημιουργήστε κίνητρα. Συμφωνήστε την ανταμοιβή που θα έχετε όλοι εάν τελικά καταφέρετε να μην ασχοληθείτε καθόλου με τηλεόραση  υπολογιστή, videogame, tablet ή κινητό τηλέφωνο. Μήπως θα βγείτε όλοι μαζί έξω για φαγητό; Μήπως θα πάτε μια επίσκεψη στο λούνα παρκ ή στον ζωολογικό κήπο;

Μετά το τέλος του πειράματος θα συνειδητοποιήσετε ότι είναι πολύ πιο απλό από ότι φανταζόσασταν να κάνετε ενδιαφέροντα πράγματα στον αναλογικό και όχι μόνο στον ψηφιακό κόσμο. Θα βρείτε τρόπους για να συνδεθείτε μεταξύ σας αλλά και καινούργιες δραστηριότητες για να γεμίσετε αυτόν τον χρόνο, από δημιουργικό παιχνίδια, μέχρι μαγειρική με τα παιδιά ή κηπουρική, αν διαθέτετε κήπο.