Αποστείρωση και αεροστεγές κλείσιμο

Αποστείρωση και αεροστεγές κλείσιμο

Πώς θα ...εξορίσετε τους μικροοργανισμούς από τις μαρμελάδες και τα γλυκά του κουταλιού σας.

Εάν είχατε την τύχη να μεγαλώσετε σε μια παραδοσιακή οικογένεια, όπου γιαγιά και μαμά έφτιαχναν γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες με τα φρούτα και τα λαχανικά της εποχής, τότε μάλλον διαθέτετε ήδη γνώσεις σωστής αποθήκευσης και συντήρησης. Εάν όχι, τότε έχετε τις γνώσεις των συντακτών του parentips για να σας βοηθήσουν στον τομέα αυτό.

Παρακάτω σας αποκαλύπτουμε την πανεύκολη και διόλου χρονοβόρα διαδικασία που θα κρατήσει μακριά τους μικροοργανισμούς από τα γυάλινα βαζάκια με τα γλυκά, τις μαρμελάδες, τα τουρσιά, τα βούτυρα ξηρών καρπών κοκ. Ακολουθήστε την και θα μπορέσετε να διατηρήσετε στα ντουλάπια σας ό,τι κι αν φτιάξετε έως και 12 μήνες.

1. Αρχικά, προσέκτε τα βαζάκια που θα αγοράσετε. Είναι σημαντικό να είναι κατασκευασμένα από γυαλί που αντέχει στις υψηλές θερμοκρασίες και να διαθέτουν καπάκια που κλείνουν αεροστεγώς.

2. Εν συνεχεία προθερμάνετε τον φούρνο στους 100 οC.

3. Όσο ο φούρνος προθερμαίνεται, πλύνετε επιμελώς τα βάζα με ζεστό νερό και υγρό πιάτων και ξεπλύνετε καλά για να φύγουν όλα τα υπολοίματα σαπουνιού. Έπειτα σκουπίστε καλά με βαμβακερή πετσέτα.

4. Απλώστε πάνω στην σχάρα του φούρνου μία καθαρή, βαμβακερή πετσέτα και βάλτε πάνω τα βάζα αναποδογυρισμένα και δίπλα τα καπάκια τους.

5. «Ψήστε» τα στα φούρνο για 15 λεπτά

6. Φορέστε γάντι κουζίνας για να τα πιάσετε και να τα γεμίσετε μέχρι το χείλος όσο ακόμα είναι ζεστά. Το περιεχόμενο των βάζων πρέπει επίσης να είναι ζεστό. Εάν δεν είναι (π.χ. βούτυρο ξηρών καρπών) να θυμάστε πως έχει μικρότερη διάρκεια ζωής.

7. Αφού τα γεμίσετε, κλείστε τα σφιχτά με το καπάκι τους και αφήστε τα ανάποδα μέχρι να κρυώσουν εντελώς. Θα καταλάβετε ότι το «κόλπο» πέτυχε εάν στο κέντρο του καπακιού παρατηρείται βαθούλωμα.

Μαρμελάδες

Extra Tips

1. Μετά την αποστείρωση και το γέμισμα, τα βαζάκια αποθηκεύονται στο ντουλάπι. Μετά το άνοιγμα, όμως, πρέπει να τοποθετούνται στο ψυγείο.

2. Ένα αεροστεγώς κλεισμένο βαζάκι όταν ανοίγει κάνει ένα χαρακτηριστικό ήχο. Βεβαιωθείτε, λοιπόν, πως ακούτε το «κλακ».

3. Να θυμάστε πάντα πως κατά την παρασκευή των γλυκών/της μαρμελάδας/ του φυστικοβούτυρου […] κάθε δοκιμή πρέπει να γίνεται με διαφορετικό κουτάλι. Ο λόγος είναι πως το σάλιο μας περιέχει μικροοργανισμούς, οι οποίοι μένουν μέσα στο γλυκό όταν ένα λερωμένο κουτάλι ξαναβυθίζεται στο φαγητό μας.