Αντιμετωπίζοντας την κριτική

Αντιμετωπίζοντας την κριτική

Πώς θα ξεπεράσετε τον σκόπελο της κριτικής που αφορά την ανατροφή και φροντίδα του μικρού σας;

Κάποιοι άνθρωποι από τον περίγυρό σας διαφωνούν με τις επιλογές σας αναφορικά με την ανατροφή του παιδιού σας; Σας ασκούν κριτική ή επιμένουν ότι αυτό που κάνετε δεν είναι σωστό, έχοντας ως επιχειρήματα τη δική τους εμπειρία ή κατευθυνόμενοι από διαφορετικές αντιλήψεις;

Κάποιες φορές είναι αναπόφευκτο να αποτελεί η ανατροφή του παιδιού σας θέμα συζήτησης μέσα στην ευρύτερη οικογένεια ή στον φιλικό σας κύκλο, ειδικά αν οι γιαγιάδες και οι παππούδες συμμετέχουν στη φροντίδα του. Όμως επειδή τον πρώτο λόγο τον έχουν οι γονείς, το να αντιμετωπίζετε ψύχραιμα και με αυτοπεποίθηση την κριτική, ειδικά αν είναι εποικοδομητική, αλλά και να θέτετε όρια όταν αυτά ξεπερνιούνται, βοηθάει και να προστατεύσετε το ρόλο σας αλλά και τις σχέσεις σας.

Δημιουργήστε μερικές σταθερές αλλά ευγενικές απαντήσεις. Ακούτε διαρκώς την ίδια κριτική από τους γύρω σας για το πώς ταΐζετε το μωρό σας, πόση ώρα το κρατάτε αγκαλιά, πόσο συχνά το βάζετε για ύπνο, τι πάνες χρησιμοποιείτε κ.λπ. και μάλιστα αντιφατικές. Πώς τις αντιμετωπίζετε; Ψύχραιμα με στάνταρ απαντήσεις που θα έχετε σκεφτεί από πριν οι οποίες θα περιλαμβάνουν επιχειρήματα. Αν δείχνετε πως έχετε σοκαριστεί, πως δυσφορείτε ή πως δεν έχετε τι να απαντήσετε, ο συνομιλητής σας θα συνεχίσει την κριτική θεωρώντας πως θα βγει «νικητής» σε αυτή την αναμέτρηση.

Αξιολογήστε την κριτική τους και κρατήστε όσα σας ταιριάζουν. Καμιά φορά η κριτική είναι η αφορμή για να αναλογιστούμε κάτι που δεν είχαμε σκεφτεί πριν και να βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο τα πράγματα. Πριν λοιπόν αντιμετωπίσετε με προκατάληψη κάθε υπόνοια κριτικής, αξιολογήστε και κρατήστε κάτι από αυτή. Για παράδειγμα, αν κάποιος σας πει ότι είστε υπερβολικοί που δεν δίνετε ούτε ένα γλυκό στο μικρό σας, διατηρήστε την άποψή σας ότι η υγιεινή διατροφή είναι επιλογή στην οικογένειά σας αλλά σκεφτείτε ότι η πλήρης απαγόρευση ενέχει κινδύνους όπως το μικρό σας να καταναλώσει μεγάλη ποσότητα γλυκών στο πρώτο πάρτι που θα βρεθεί ή να πάρει κάποιο γλυκό που του προσφέρει κάποιος χωρίς δεύτερη σκέψη. Ίσως τότε να επιλέξετε την μέση λύση της μαύρης σοκολάτας ή των φρούτων με μέλι που αποτελούν μια μέση λύση. 

Διαχωρίστε την κριτική ανάλογα με τον λόγο για τον οποίο ασκείται. Ένας καλός τρόπος για να προστατευτείτε απέναντι στην αρνητική κριτική είναι να τη διαχωρίσετε ανάλογα με τα πρόσωπα από τα οποία προέρχεται και ανάλογα με τα κίνητρα του καθενός. Αν προέρχεται, λόγου χάρη, από ανθρώπους που δεν σας γνωρίζουν και δεν είστε βέβαιοι αν την ασκούν από ενδιαφέρον, αγνοήστε την. Αν προέρχεται από κάποιον κοντινό σας άνθρωπο αξίζει τον κόπο να ακούσετε με θετική διάθεση τους προβληματισμούς του και να τους συζητήσετε.

Αποδεχτείτε ότι πάντα μπορεί κάτι να μάθετε. Κάποιες φορές μπορεί να ακολουθείτε μια ριζοσπαστική επιλογή και να θεωρείτε ότι είναι σωστή και όντως να είναι. Ωστόσο καλό είναι να έχετε στο πίσω μέρος του μυαλού σας την πιθανότητα ότι κάπου μπορεί να κάνετε και λάθος, ειδικά αν όλες οι άλλες απόψεις είναι αντίθετες με τη δικής σας. Αυτό θα σας βοηθήσει να είστε ανοιχτοί στις εμπειρίες και στις απόψεις των άλλων και τελικά να μάθετε καινούργια πράγματα ή να δείτε μια κατάσταση από διαφορετική οπτική γωνία.

Θέστε όρια. Αν υπάρχουν ορισμένοι άνθρωποι που είναι εντελώς αντίθετοι με την νοοτροπία σας ή με τη στρατηγική που θέλετε να ακολουθήσετε και έχουν εντελώς διαφορετικές αντιλήψεις, καλό είναι να βάζετε όρια. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα είστε ευγενικοί αλλά ότι θα τους καταστήσετε σαφές ότι δεν έχει νόημα ή ότι δεν θέλετε να συζητήσετε για το συγκεκριμένο ζήτημα.