«Πράσινο» και υγιεινό σπίτι!

Καθάρισμα χωρίς τοξικά

5 βήματα για ένα πιο πράσινο, πιο υγιεινό και πιο ασφαλές σπίτι!

Δεν χρειάζεται να αλλάξετε τα πάντα στη ζωή σας για να γίνει η καθημερινότητά σας πιο «πράσινη». Ένα βασικό βήμα είναι να απομακρύνετε όλε στις τοξικές ουσίες και για να τα καταφέρετε σας παρουσιάζουμε 5 απλά βήματα. Αυτά, σύμφωνα με τον αμερικανικό μη κερδοσκοπικό οργανισμό για την υγεία των παιδιών «Healthy Children Healthy World», είναι κομβικά και θα σας βοηθήσουν πραγματικά να προστατέψετε την υγεία και την ανάπτυξη του παιδιού σας.


Βήμα 1ο: Αποφύγετε τα παρασιτοκτόνα

Η ευκολία που προσφέρουν τα παρασιτοκτόνα και η ικανότητά τους να εξολοθρεύουν διάφορα ζωύφια που εισβάλλουν στο νοικοκυριό σας δεν αντισταθμίζουν τις αρνητικές επιπτώσεις που έχουν, καθώς πρόκειται για δηλητήρια.

Τι να κάνετε:

  • Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε τοξικά χημικά τόσο έξω όσο και μέσα στο σπίτι. Ακόμα και αν χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τις οδηγίες, τα χημικά μπορεί να αποτελέσουν κίνδυνο για την υγεία.
  • Αποφύγετε τα διάφορα ζωύφια μέσω της καλής αποκομιδής των σκουπιδιών, δίνοντας προσοχή στις συνήθειες αποθήκευσης τροφίμων και μπλοκάροντας τα σημεία από τα οποία μπορεί να εισβάλλουν στο σπίτι.
  • Βγάζετε τα παπούτσια σας στην είσοδο για να αποφύγετε τη μεταφορά παρασιτοκτόνων ουσιών μέσα στο σπίτι.

Βήμα 2ο: Χρησιμοποιείτε προϊόντα που δεν είναι τοξικά.

Ελέγξτε πόσα από αυτά τα προϊόντα που χρησιμοποιείτε καθημερινά είναι ή όχι τοξικά και φροντίστε να τα αλλάξετε με ασφαλέστερα προϊόντα.

Τι να κάνετε:

  • Δημιουργήστε τα δικά σας ασφαλή προϊόντα καθαρισμού. Η μαγειρική σόδα μπορεί να μετατραπεί σε ένα εξαιρετικό προϊόν καθαρισμού όπως και το ξύδι ανακατεμένο με νερό ως αποτελεσματικό καθαριστικό για το γυαλί.

Υλικά για σπιτικά καθαριστικά

  • Βρείτε προϊόντα περιποίησης και ομορφιάς που περιέχουν συγκεκριμένα οργανικά συστατικά και επιλέξτε αυτά με τα λιγότερα συστατικά. Επίσης, χρησιμοποιείτε λιγότερα προϊόντα και σε μικρότερες ποσότητες.
  • Αποφύγετε προϊόντα περιποίησης σώματος που μπορεί να περιέχουν βλαβερές χημικές ουσίες, όπως παραβένες (parabens), DEHP, BBP, DBP, DMP, DEP (phthalates), DMDM υδαντοΐνη, triclosan, SLS (sodium lauryl/laureth sulfate), διαιθανολαμίνη (DEA), τριαιαθανολαμίνη (TEA), φορμαλδεΰδη (formaldehyde), πολυαιθυλενική γλυκόλη και ο,τιδήποτε με γλυκόλη (glycol) ή μεθύλιο (methyl).
  • Ελέγξτε ποια από τα έπιπλά σας είναι κατασκευασμένα από φυσικά συστατικά. Ανακαλύψτε από την αρχή και ξαναχρησιμοποιήστε παλιά έπιπλα έτσι ώστε να αποφύγετε τις πτητικές οργανικές ενώσεις, τη γνωστή σε όλους «μυρωδιά του καινούργιου».

Βήμα 3ο: Καθαρίστε τον αέρα μέσα στο σπίτι.

Τι να κάνετε:

  • Αφού μειώσετε τις πηγές μόλυνσης απομακρύνοντας τα τοξικά απορρυπαντικά και τα παρασιτοκτόνα, φροντίστε να αερίζετε το σπίτι σας, ανοίγοντας τα παράθυρα ακόμα και για λίγα λεπτά την ημέρα ώστε να βελτιώνεται η ποιότητα του αέρα στο εσωτερικό του σπιτιού.
  • Για τις άσχημες μυρωδιές χρησιμοποιήστε τεχνικές μη τοξικές για να αρωματίσετε το σπίτι. Στο εμπόριο κυκλοφορούν ειδικά δοχεία που στο κάτω μέρος τους τοποθετείτε ένα ρεσό και από πάνω νερό με μερικές σταγόνες αιθέριου ελαίου. Τον χειμώνα ένα πορτοκάλι και λίγη κανέλα τυλιγμένα σε αλουμινόχαρτο με τρύπες πάνω στο καλοριφέρ είναι το ιδανικό αρωματικό χώρου!

Βήμα 4ο: Τρώτε υγιεινά

Σήμερα η τροφή συνήθως παράγεται και συσκευάζεται με τη χρήση τοξικών ουσιών. Πριν φτάσει στο πιάτο μας συνήθως είναι ήδη μολυσμένη, από τα παρασιτοκτόνα που χρησιμοποιούνται στις καλλιέργειες μέχρι τα ειδικά συστατικά που χρησιμοποιούνται Βιολογικά λαχανικάγια το εσωτερικό των αλουμινένιων κουτιών.

Τι να κάνετε:

  • Επιλέξτε βιολογικά φρούτα, λαχανικά και κρέατα, μεταφέρετέ τα μέσα σε χάρτινες σακούλες και μην ξεχνάτε να τα πλένετε πάρα πολύ καλά
  • Ο πιο εύκολος τρόπος για να τρώτε υγιεινά είναι να μαγειρεύεται στο σπίτι και να μην αγοράζετε έτοιμα φαγητά ή συσκευασμένα.
    • Μπορείτε να μαγειρέψετε μαζί με τα παιδιά σας ενθαρρύνοντάς τους να τρώνε υγιεινά για όλη τους τη ζωή. Άλλωστε τα παιδιά είναι πιο πιθανό να δοκιμάσουν νέες γεύσεις αν ασχοληθούν και εκείνα με την αγορά των υλικών, το διάλεγμα και την προετοιμασία.

Βήμα 5ο: Να είστε συνετοί στη χρήση των πλαστικών.

Τα πλαστικά βρίσκονται παντού και τις περισσότερες φορές είναι βολικά και οικονομικά για διάφορες χρήσεις. Κάποια κοινά πλαστικά παράγουν βλαβερά χημικά στην ατμόσφαιρα, στις τροφές και στα υγρά που αποθηκεύουμε σε αυτά. Παρόλο που δεν μπορεί κανείς να τα μυρίσει ή να τα γευτεί είναι πιθανό κάθε φορά που τρώμε σε πλαστικό πιάτο να καταναλώνουμε μαζί και λίγο …πλαστικό.

Τι να κάνετε:

  • Ο καλύτερος τρόπος είναι να μειώσετε τη χρήση πλαστικών. Βρείτε εναλλακτικά προϊόντα από μπαμπού, γυαλί ή ανοξείδωτο ατσάλι και επιλέξτε προϊόντα με λιγότερη ή και καθόλου πλαστική συσκευασία.
  • Αν αγοράζετε πλαστικά, προτιμήστε προϊόντα που μπορείτε να ανακυκλώσετε ή να τα χρησιμοποιήσετε με άλλο τρόπο (ένα κυπελάκια από γιαούρτι μπορεί να γίνει αποθηκευτικός χώρος για μπογιές).
  • Αποθηκεύστε τρόφιμα σε σκεύη γυάλινα, κεραμικά ή από ανοξείδωτο ατσάλι. Αν χρησιμοποιείτε πλαστικά μπολ, βεβαιωθείτε ότι το φαγητό έχει κρυώσει πριν το βάλετε στο σκεύος. Είναι καλύτερο να επιλέγετε γυάλινα σκεύη για να τοποθετείτε φαγητά με λίπος και τα όξινα φαγητά.
  • Μην θερμαίνετε τα πλαστικά, ακόμα και αν αναγράφουν ότι είναι ασφαλή για τον φούρνο μικροκυμάτων.