Ο «μάγος της σκιάς», Ηλίας Καρελλάς, μας παραχώρησε μια άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη με αφορμή την blockbuster παράστασή του «Πεντάμορφη και Τέρας».
Με αφορμή την «Πεντάμορφη και Τέρας», μία από τις πιο αγαπημένες παιδικές παραστάσεις του φετινού χειμώνα, ζητήσαμε από τον επικεφαλής του θιάσου και σκηνοθέτη της παράστασης, κύριο Ηλία Καρελλά, να μας παραχωρήσει μια συνέντευξη. Σε έναν χώρο ζεστό και φιλόξενο ο κύριος Καρελλάς μας δέχθηκε και μας μίλησε, όχι μόνο για την παράσταση και το παιδικό θέατρο, αλλά και για την σύγχρονη οικονομική συγκυρία και τον τρόπο που αυτή έχει αλλάξει τον χώρο του θεάματος. Ας δούμε!
Κύριε Καρελλά, καλημέρα σας! Καταρχήν, θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια για το ξεκίνημα, τις σπουδές σας κτλ.
Σπούδασα στην σχολή Κινηματογράφου – Τηλεόρασης Λυκούργου Σταυράκου ενώ προηγουμένως είχα μαθητεύσει στο πλευρό ενός σπουδαίου εκπροσώπου του ελληνικού θεάτρου σκιών, του Θανάση Σπυρόπουλου. Επίσης, διαδάχθηκα και συνεργάστηκα και με τους Ευγένιο Σπαθάρη, Μάνθο Αθηναίο, Γιάνναρο κ.α. Το 1995 ξεκίνησα την πορεία μου με παραστάσεις Θεάτρου Σκιών, περιοδεύοντας σε Ελλάδα και εξωτερικό. Αργότερα, το 2002, με κύριο άξονα το παραδοσιακό θέατρο σκιών, χρησιμοποιώντας τη μαγεία της σκιάς , άρχισα να δημιουργώ παραστάσεις που στηρίζονται στον πλούτο της παράδοσής του Θεάτρου Σκιών και στη δυναμική του, αλλά ενσωματώνουν και μέσα δραματοποίησης, όπως η κούκλα, η μάσκα, και, φυσικά, η παρουσία του ηθοποιού. Βασική πηγή έμπνευσης υπήρξαν οι διαχρονικές μελωδίες και οι ρυθμοί της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής, τα παραδοσιακά μουσικά όργανα, η μυθολογία, τα λαϊκά παραμύθια και τα αριστουργήματα της ελληνικής και παγκόσμιας δραματουργίας.
Παρότι έχετε ανεβάσει παραστάσεις για ενήλικες, ξέρουμε πως έχετε μια προτίμηση στο παιδικό και νεανικό κοινό. Γιατί επιλέξατε όμως το παιδικό θέατρο; Τι ήταν εκείνο που σας έκανε να πείτε «εδώ υπάρχει ένα κενό που καλούμαι να κλείσω».
Το παιδικό κοινό είναι ίσως το δυσκολότερο. Οι μικροί θεατές εκφράζονται και αντιδρούν την ώρα της παράστασης, είναι οι πιο σκληροί κριτές. Το μεγάλο στοίχημα, λοιπόν, είναι να καταφέρει κανείς, ειδικά σήμερα, να καθηλώσει αυτούς τους λιλιπούτειους θεατές με μόνο του όπλο την ίδια την παράσταση. Προσπαθώ να φτιάχνω της παραστάσεις μου για παιδιά, όπως θα σκηνοθετούσα μια παράσταση ενηλίκων. Στόχος μου ήταν και είναι να ανατρέψω το γεγονός ότι μια παιδική παράσταση αναγκαστικά πρέπει να είναι μια «μπεμπέ» παράσταση.
Ποια από τις προηγούμενες παραστάσεις σας είναι η αγαπημένη σας, εκείνη που θα μπορούσατε να ανεβάζετε κάθε χρόνο με τον ίδιο ενθουσιασμό;
Αγαπώ όλες μου τις παραστάσεις εξίσου. Κάθε φορά, λίγες μέρες μετά την πρεμιέρα, σκεφτομαι την επόμενη παράσταση για παιδιά. Σύμφωνα όμως με μαρτυρίες του κοινού, θεατές που μας ακολουθούν χρόνια, συνήθως μας ζητούν να ξαναδούν στη σκηνή το αριστούργημα του Βιτσέντζου Κορνάρου, τον Ερωτόκριτο.
Είναι αλήθεια πως τα παιδιά έλκονται από τα παραμύθια, γιατί όμως επιλέξατε να ανεβάσετε ένα τόσο διάσημο και επιτυχημένο παραμύθι, όπως η Πεντάμορφη και το τέρας; Δεν φοβηθήκατε τις συγκρίσεις;
«Η Πεντάμορφη και το Τέρας», που μιλά για την αξία της αληθινής αγάπης, είναι ένα διάσημο και αγαπημένο παραμύθι. Από την πρώτη του καταγραφή, κοντά στον 18ο αιώνα, από την Gabrielle- Suzanne Barbarot de Baeumont έως και την μεταφορά του στον κινηματογράφο με την ταινία της Disney ήταν και είναι πηγή έμπνευσης και δημιουργίας. Κάθε ανέβασμα είναι διαφορετικό και, σίγουρα, αποκαλύπτει διαφορετικές πτυχές της ιστορίας.
Λέτε πως εκτός από το βιβλίο της Gabrielle- Suzanne Barbarotde Baeumont χρησιμοποιήσατε και στοιχεία από μύθους και θρύλους της Ευρώπης. Θέλετε να μας δώσετε ένα παράδειγμα; Ποια νέα πνοή έφερε κάτι τέτοιο στη ήδη γνωστή ιστορία;
Μαζί με τους συνεργάτες μου, για να φτιάξουμε τη δική μας παράσταση, εμπνευστήκαμε από λαϊκά ελληνικά παραμύθια αλλά και από τον αρχαίο ελληνικό μύθο «Έρως και Ψυχή», που θεωρείται πρόγονος του συγκεκριμένου παραμυθιού. Με αφορμή την παραδοσιακή ζωντανή μουσική, που πάντα χρησιμοποιούμε στις παραστάσεις μας, δοκιμάσαμε, κρατώντας πολλά στοιχεία από τον Δυτικό χαρακτήρα του έργου, να του δώσουμε μια νέα και διαφορετική πνοή. Με τους ήχους από το λαούτο, το μαντολίνο, το βιολί, το ούτι και τόσα άλλα ελληνικά παραδοσιακά όργανα και τραγούδια, κυρίως από τη Σμύρνη και την Κωνσταντινούπολη, αλλά και την ίδια τη διασκευή του έργου, φτιάξαμε ένα μαγικό παραμύθι, που θα μπορούσε κάποιος να ακούσει ή να αφηγηθεί σε μέρη της Ανατολής ή ακόμα και στην Ελλάδα.
Η παράσταση περιέχει πολλή μουσική και τραγούδι. Γιατί, όμως, επιλέξατε και εδώ παραδοσιακούς σκοπούς και δεν θελήσατε να έρθετε πιο κοντά στα σύγχρονα ακούσματα του κοινού σας;
Όπως και στις προηγούμενες παραγωγές για παιδιά, έτσι και στην «Πεντάμορφη» η ζωντανή παραδοσιακή μουσική, η χρήση παραδοσιακών μουσικών οργάνων από ηθοποιούς και μουσικούς, τα παραδοσιακά τραγούδια και οι σκοποί από όλη την Ελλάδα, αποτελούν ένα από τα κυριότερα εκφραστικά μέσα των παραστάσεών μας. Το κοινό που έρχεται κάθε Κυριακή στην παράσταση, οι παλιοί αλλά και οι νέοι φίλοι μας, μαγεύεται από την τις διαχρονικές μελωδίες της παράδοσής μας, οι οποίες σε συνδυασμό με τη χρήση και άλλων μέσων δραματοποίσης, όπως η μάσκα, η κούκλα και το θέατρο σκιών, δημιουργούν ένα μοναδικό σκηνικό αποτέλεσμα, που ενθουσιάζει μικρούς και μεγάλους.
Πώς είναι η μέχρι στιγμής ανταπόκριση του κόσμου; Υπάρχει χαμηλότερη προσέλευση λόγω κρίσης; Αλήθεια, έχετε χαμηλώσει τις τιμές στα εισιτήρια;
Ο κόσμος- οι μικροί και οι μεγάλοι θεατές- έχει αγκαλιάσει με πολλή αγάπη και ενθουσιασμό, από την πρεμιέρα κιόλας, την παράσταση ενώ η προσέλευση είναι, πραγματικά, ανέλπιστα αυξανόμενη, παρά την κρίση. Ωστόσο, για να προσαρμοστούμε στις ανάγκες των καιρών και της κάθε οικογένειας, προχωρήσαμε στη μείωση του παιδικού εισιτηρίου στα 8€ ενώ οι πολύτεκνοι, τρίτεκνοι και άνεργοι γονείς μπορούν τώρα, με την επίδειξη της κάρτας τους στο ταμείο, να παρακολουθούν την παράσταση με 8€ τις Κυριακές μαζί με το παιδί τους.
Τι έχετε παρατηρήσει: Η «Πεντάμορφη και το Τέρας» είναι μια παράσταση που την βλέπουν ευχάριστα και οι γονείς;
« Η Πεντάμορφη και το Τέρας» είναι ένα παραμύθι που αγγίζει τις καρδιές μικρών και μεγάλων. Προσωπικά, θέλησα να φτιάξω μια παράσταση, για θεατές κάθε ηλικίας. Για παιδιά νηπιαγωγείου, δημοτικού, για ενήλικες, και γενικά, για όσους αισθάνονται παιδιά και όσους πιστεύουν στα παραμύθια και, το αποτέλεσμα, θεωρώ μας δικαιώνει.
Εάν μπορούσε η παράσταση να δώσει ένα μήνυμα για τις ημέρες που ζούμε ως χώρα, ποιο θα ήταν αυτό;
Η αληθινή αγάπη, η προσπάθεια και η αρετή της υπομονής πάντα νικούν. Ας προσπαθήσουμε να νικήσουμε το Τέρας που κρύβεται μέσα μας με τη δύναμη της καρδιάς. Γιατί τα μάτια ξεγελούν, μα εκείνη ποτέ.
Πιστεύετε πως έχουμε αποτύχει ως γενιά και πρέπει να αφήσουμε το μέλλον στα παιδιά μας ή να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μήπως και τους δώσουμε έναν έστω και λίγο καλύτερο κόσμο;
Πιστεύω πως αξίζει να συνεχίσουμε να δημιουργούμε αλλά και να αγωνιζόμαστε για ένα καλύτερο μέλλον. Μέσα από δική μας στάση ζωής μαθαίνουν και τα παιδιά μας να αγωνίζονται για τη ζωή και το δικό τους μέλλον.
Θέλετε να πείτε κάτι σε αυτούς που θέλουν να έρθουν να σας δουν; Γιατί πρέπει να σας επιλέξουν; Ποια θετική επιρροή θα έχει η παράσταση στα παιδιά τους;
Κάθε θεατής που παρακολουθεί την παράσταση, εισπράττει και κάτι διαφορετικό. Σίγουρα, όμως, «Η Πενταμορφη και το Τέρας» είναι το παραμύθι που μας μιλά για το πώς η ψυχή μπορεί να ανακαλύψει την αληθινή ομορφιά και την διαφορετικότητα. Σας περιμένουμε!
Πεντάμορφη και Τέρας
Κινηματοθέατρον ΤΡΙΑΝΟΝ
Κοδριγκτώνος 21& Πατησίων 101
Κάθε Κυριακή στις 11:30
Μάθετε κι αυτό!
Λόγω των γιορτών έχουν προγραμματιστεί 2 έκτακτες παραστάσεις! Η πρώτη είναι την Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου και ώρα 11:30π.μ. και η δεύτερη Τετάρτη 2 Ιανουαρίου και ώρα 11:30 π.μ.