Οδηγός επιβίωσης στις εξόδους για φαγητό!

Μωρό σε εστιατόρειο

Περάστε ευχάριστες οικογενειακές στιγμές τρώγοντας έξω με το μωρό, το νήπιο ή το παιδί σας. Οδηγός επιβίωσης για κάθε ηλικία: Πώς να το κρατήσετε απασχολημένο, τι κανόνες να επιβάλλεται και τι χρειάζεται να έχετε μαζί!

Σκέφτεστε να βγείτε όλη η οικογένεια για φαγητό αλλά φοβάστε μην καταλήξετε από τη μια να κυνηγάτε το μικρό σας που θέλει να μπουσουλήσει κάτω από όλα τα τραπέζια και από την άλλη να καθησυχάζετε το μωρό σας που κλαίει ασταμάτητα στην αγκαλιά σας;

Ορίστε μερικές απλές συμβουλές που θα κάνουν τον εφιάλτη όνειρο. Και τι όνειρο! Μια ευχάριστη έξοδος κατά την οποία θα κάθεστε όλοι μαζί στο τραπέζι την ίδια στιγμή χωρίς να έχετε να μαζέψετε και να πλύνετε πιάτα ενώ κάθε παιδί τρώει ό,τι του αρέσει, φυσικά από τα φαγητά που επιτρέπονται.

Μωρά

  • Επιλέξτε εστιατόρια φιλικά για παιδιά. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να διαθέτουν χώρο για να αλλάξετε το μωρό σας, ειδικά καρεκλάκια κτλ. Και φυσικά να το προτιμούν και άλλες οικογένειες. Διαφορετικά πριν κλείσετε τραπέζι ελέγξτε αν το συγκεκριμένο εστιατόριο που έχετε επιλέξει έχει όλες τις παραπάνω ανέσεις για τα παιδιά.
  • Τα μωρά μπορεί να είναι οι πιο ήσυχοι συνοδοί γιατί αν κανονίσετε σωστά το πρόγραμμά σας και τα έχετε θηλάσει τότε το πιθανότερο είναι να κοιμούνται την ώρα που είστε όλοι έξω για φαγητό.
  • Για λίγο μεγαλύτερα μωρά θα πρέπει να ελέγξετε να μην είναι κουρασμένα την ώρα που θέλετε να βγείτε αλλά και να εξοπλιστείτε με τα παιχνίδια του, το ποτηράκι του και τα δικά του μαχαιροπήρουνα. Διαλέξτε να πάρετε μαζί σας παιχνίδια που δεν κάνουν θόρυβο και ίσως κάποια από αυτά που έχουν ξεχαστεί στο μπαουλάκι του μικρού σας ώστε να μοιάζουν καινούργια και να τραβήξουν την προσοχή του.
  • Επειδή δεν είναι πάντα σίγουρο ότι θα υπάρχει ειδική καρεκλίτσα για μωρά στο ύψος του τραπεζιού ίσως να φέρετε τη δική σας από το σπίτι. Μια πολύ καλή επιλογή είναι το υφασμάτινο καρεκλάκι Totseat που διπλώνει και μπαίνει στην τσάντα και εφαρμόζει σε κάθε καρέκλα (Livingreen). Διαφορετικά αν πρόκειται για έξοδο στην πόλη καλέστε και ρωτήστε το εστιατόριο που θέλετε να επισκεφθείτε αν διαθέτει καρεκλάκια για μωρά.


Νήπια

  • Όποτε βγαίνετε έξω με ένα νήπιο προσπαθήστε να το κρατάτε απασχολημένο είτε με μια δραστηριότητα (π.χ. ζωγραφική) είτε παρατηρώντας το χώρο γύρω σας και μιλώντας για ό,τι ενδιαφέρον συμβαίνει. Προμηθευτείτε τα αγαπημένα του παιχνίδια τα οποία μπορείτε να του τα εμφανίζετε σιγά σιγά ώστε να μην βαρεθεί γρήγορα.

Έξοδος για φαγητό με νήπιο

  • Η πιο συνηθισμένη αυταπάτη είναι ότι θα έχετε τη δυνατότητα να κάτσετε στο τραπέζι και να κάνετε μια όμορφη μεγάλη κουβέντα με τους φίλους σας χωρίς να σας διακόπτουν. Επειδή αυτό δεν πρόκειται να συμβεί, καλό είναι να το συνειδητοποιήσετε εξαρχής για να μην απογοητευτείτε στη συνέχεια.
  • Αν παραγγείλετε πρώτα το πιάτο του μικρού σας, υπάρχει ο κίνδυνος να τελειώσει το φαγητό του και να βαρεθεί πολύ γρήγορα πριν φτάσει το δικό σας φαγητό στο τραπέζι. Αντίθετα μπορείτε να παραγγείλετε και να κάνετε μια μικρή βόλτα μέχρι να ετοιμαστεί το φαγητό.

Με μεγαλύτερα παιδάκια

  • Στην προσχολική ηλικία δεν μπορείτε να εξασφαλίσετε ότι το μικρό σας θα επιδείξει την καλύτερη συμπεριφορά. Κάντε εξάσκηση στο σπίτι και μιλήστε το παιδί σας από πριν για αυτά που περιμένετε από αυτό. Πείτε τους ότι όταν σερβιριστεί το φαγητό του, θα θέλατε να κάτσει ήσυχο να φάει και αφού τελειώσει μπορεί να συνεχίσει το παιχνίδι του. Διατηρήστε το ενδιαφέρον του μιλώντας και μοιράζοντας το φαγητό σας.
  • Να είστε πρότυπο για αυτό σχετικά με τους καλούς τρόπους στο τραπέζι από μικρή ηλικία.
  • Διορθώστε ήρεμα. Αν αρχίσει να σχολιάζει δυνατά τον κόσμο γύρω του, με αγένεια πολλές φορές, προσπαθήστε ήρεμα να του εξηγήσετε ότι με αυτόν τον τρόπο στεναχωρεί κάποιον άλλον άνθρωπο.
  • Αφήστε το να είναι πιο αυτόνομο. Επιτρέψτε του για παράδειγμα να παραγγείλει μόνο του το φαγητό του. Κάντε μια μικρή πρόβα πριν έρθει ο σερβιτόρος για να νιώσει πιο άνετα.
  • Αποφύγετε τους καβγάδες για το φαγητό και γίνετε εσείς το παράδειγμα ώστε τα παιδιά σας να επιλέγουν μόνα τους υγιεινά και θρεπτικά φαγητά.

Δείτε ακόμα: «Παιχνίδια με χαρτί και μολύβι» για να το απασχολήσετε και να περάσει ευχάριστα η ώρα μέχρι να έρθει το φαγητό!

Παιδί σε εστιατόρειο

DO’s & DONT’s

  • Μην ξεχάσετε να έχετε μαζί σας μια τσάντα με παιχνίδια, ακόμα και αν το εστιατόριο παρέχει μπογιές και κάποια παιχνίδια.
  • Μην επισκέπτεστε εστιατόρια ώρες και ημέρες που έχουν πολλή κίνηση για να αποφύγετε να περιμένετε αρκετή ώρα μέχρι να σας σερβίρουν.
  • Φροντίστε ώστε το παιδί σας να μην είναι πεινασμένο πριν φτάσετε στο εστιατόριο, καθώς θα είναι πολύ ανήσυχο.
  • Μην του δίνετε χυμούς ή φρουτοποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη ειδικά αν έχετε παρατηρήσει ότι αυτά κάνουν το μικρό σας ακόμα πιο ζωηρό.
  • Ρωτήστε άλλους γονείς που προτιμούν να πηγαίνουν για φαγητό με τα παιδιά τους. Εκείνοι σίγουρα θα γνωρίζουν μέρη φιλικά σε παιδιά, με γρήγορο σέρβις και φιλικό προσωπικό και θαμώνες!