Η βασιλοπούλα που δεν ήθελε να παντρευτεί

Η βασιλοπούλα που δεν ήθελε να παντρευτεί

«Η βασιλοπούλα που δεν ήθελε να παντρευτεί» για 2 μόνο παραστάσεις στο θέατρο Παραμυθίας.

Το συναρπαστικό παραμύθι «Η βασιλοπούλα που δεν ήθελε να παντρευτεί», από την Πρώτη Συλλογή Ελληνικών Παραμυθιών, παρουσιάζεται για δύο μόνο Τετάρτες, στις 22 & 29 Μαρτίου, και ώρα 21:30, στο θέατρο Παραμυθίας, στο πλαίσιο του 1ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Παραμυθιού σε αφήγηση Ελένης Κερολλάρι και σκηνοθετική επιμέλεια Δημήτρη Φραγκιόγλου.

Μέρος των εσόδων από τις παραστάσεις θα διατεθούν στον Ξενώνα Ελπίδα του Συλλόγου Φίλων Παιδιών Με Καρκίνο.

Υπόθεση:

Μια φορά κι έναν καιρό ζούσε ένας βασιλιάς που είχε έναν μοναχογιό που αρνιόταν πεισματικά να παντρευτεί. Μια μέρα, ο βασιλιάς οδηγεί το βασιλόπουλο σε μια σάλα που οι τοίχοι της ήταν γεμάτοι με πορτρέτα γυναικών και του λέει: «Μπροστά σου, έχεις όλες τις ανύπαντρες πριγκίπισσες του κόσμου. Κοίταξε τες μία μία προσεκτικά και διάλεξε αυτή που θα γίνει γυναίκα σου, αλλιώς δεν βγαίνεις από δω μέσα».

Το βασιλόπουλο αρχίζει να περιεργάζεται τις εικόνες, αλλά καμιά πριγκίπισσα δεν δείχνει να του αρέσει. Μέχρι που το βλέμμα του πέφτει σε ένα πορτρέτο που ήταν κρεμασμένο ανάποδα. «Άσ' την αυτήν, μη την κοιτάς. Είναι η κόρη ενός τρανού βασιλιά, που αποφεύγει το γάμο όπως κι εσύ, κι έφερε τη συμφορά σε όλα τα βασιλόπουλα που ζήτησαν το χέρι της», του λέει ο πατέρας του. Το βασιλόπουλο όμως δεν θέλει να τον ακούσει. Αναποδογυρίζει την εικόνα κι αρχίζει να την περιεργάζεται. Η βασιλοπούλα είναι τόσο όμορφη που κερδίζει αμέσως την καρδιά του. «Ή αυτή ή καμιά», δηλώνει με πείσμα στον πατέρα του.

Μάταια ο βασιλιάς αγωνίζεται να τον μεταπείσει. Τα λόγια και τα παρακάλια του πάνε όλα στον βρόντο. Το βασιλόπουλο μένει αμετάπειστο. Με τα πολλά, μαλακώνει κάπως και κάνει στον πατέρα του μια συμβιβαστική πρόταση: να τον αφήσει ν' αντικρίσει την πριγκίπισσα μόνο για μια φορά. Ο βασιλιάς δέχεται. Το βασιλόπουλο δεν χάνει χρόνο, μεταμφιέζεται σε ζητιάνο, ντύνεται με κουρέλια και ξεκινάει για την πολιτεία όπου έμενε η πριγκίπισσα...

Κάπως έτσι αρχίζει ένα περιπετειώδες ταξίδι αναζήτησης της σκληρής βασιλοπούλας κι ένας ριψοκίνδυνος αγώνας κατάκτησης της καρδιάς της από το βασιλόπουλο. Η διαδρομή γεμάτη απρόοπτα, προκλήσεις και πάθη, ποτισμένα με τόνους έρωτα αλλά και με αίμα. Δράκοι, μαγικές σκούφιες και μαγκούρες, μήλα που γελάνε, κυδώνια που κλαίνε, δόντια που δίνουν υπερφυσικές ικανότητες, μαγικά «δεσίματα» και «λυσίματα» πλέκονται αριστοτεχνικά για να συνθέσουν μια περιπέτεια αναζήτησης του αληθινού έρωτα που κυριολεκτικά κόβει την ανάσα, οδηγώντας ήρωες και ακροατές σε ένα απροσδόκητο τέλος.

Στόχος της «παράστασής μας» είναι να αφηγηθούμε το παραμύθι «Η βασιλοπούλα που δεν ήθελε να παντρευτεί» με την αμεσότητα και την απλότητα των λαϊκών παραμυθάδων, ζωντανεύοντας την ιστορία και συνδέοντας την με τις ανάγκες και τους προβληματισμούς του σήμερα. Σε έναν κόσμο μεταβαλλόμενο, τι είναι αλήθεια και τι ψέμα; Τι έχει πραγματική αξία για μας και από ποια μονοπάτια χρειάζεται να περάσουμε για να την αντιληφθούμε; Πόσο πείσμα χρειάζεται για να πετύχουμε τους στόχους μας και ποιο το κόστος όλου αυτού του αγώνα; Και το σημαντικότερο: τι είναι αυτό που μένει στο τέλος αυτής της μεγάλης διαδρομής;

Η βασιλοπούλα που δεν ήθελε να παντρευτεί είναι ένα από τα ελληνικά παραμύθια που συνέλεξε ο Αυστριακός Johann Georg von Hahn, πρέσβης στα Γιάννενα το 1848 και αργότερα στη Σύρο, και τα εξέδωσε σε ένα βιβλίο με τίτλο «Griechische Marchen». Η συλλογή του Johann Georg von Hahn, καρπός των περιηγήσεών του σε περιοχές της Ελλάδας (Γιάννενα, Εύβοια, Κυκλάδες), τυπώθηκε στα γερμανικά στη Λειψία το 1864, ενώ στα ελληνικά κυκλοφόρησε το 1999 με τίτλο Ελληνικά Παραμύθια από τις Εκδόσεις Opera σε μετάφραση Δημοσθένη Κούρτοβικ.

 

Facebook event: https://www.facebook.com/events/185153491978493/

 

 Πληροφορίες

 Η Βασιλοπούλα Που Δεν Ήθελε Να Παντρευτεί

Αφήγηση - παρουσίαση: Ελένη Κερολλάρι

Σκηνοθετική επιμέλεια: Δημήτρης Φραγκιόγλου

Μουσική: Αντώνης Βεκρής

Επιμέλεια Κίνησης: Χριστίνα Παπαδάκη

Φωτισμοί: Δημήτρης Βέργαδος

Φωτογραφίες: Γιώργος Δρακόπουλος

 

Θέατρο Παραμυθίας

Παραμυθίας 27, Κεραμεικός

Τηλ. 210 3457904

 

 Τετάρτη 22 & 29 Μαρτίου στις 21:30

 Διάρκεια 50 λεπτά

 

 Τιμές Εισιτηρίων

Ενήλικες: 8 ευρώ

Παιδιά: 6 ευρώ