Δράσεις από το Θέατρο της Ημέρας για την περίοδο 2016-2017

Δράσεις από το Θέατρο της Ημέρας για την περίοδο 2016-2017

Ημερίδες, σεμινάρια, εκπαιδευτικοί και μεταπτυχιακοί κύκλοι, παραστάσεις και εργαστήρια για ενήλικες και παιδιά από το Θέατρο της Ημέρας

Γ Ι Α   Ε Ν Η Λ Ι Κ Ε Σ

17/9/2016

Βιωματική Ημερίδα «Το θεατρικό παιχνίδι και οι διαστάσεις του» με ελεύθερη είσοδο. Σάββατο 17/9 10:30π.μ.-4:00μ.μ.

Ξεκινώντας τη νέα χρονιά στις θεατρικές και εκπαιδευτικές του δραστηριότητες, όπως κάθε χρόνο, διοργανώνει την καθιερωμένη  Βιωματική Ημερίδα με θέμα: «Το Θεατρικό Παιχνίδι και οι διαστάσεις του» με εισηγητή τον κ.Λάκη Κουρετζή, Διευθυντή Σπουδών του Θεάτρου της Ημέρας, Παιδαγωγό, Σκηνοθέτη, Συγγραφέα, επίτιμο διδάκτορα του Παν/μίου Αθηνών και Δημιουργό της μεθόδου του Θεατρικού Παιχνιδιού. Η Ημερίδα απευθύνεται  σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, φοιτητές παιδαγωγικών και θεατρικών σπουδών, θεατρολόγους, ηθοποιούς, ψυχολόγους, κοινωνιολόγους, γονείς  κλπ. 

Θα δοθεί  βεβαίωση  συμμετοχής.  Λόγω των περιορισμένων θέσεων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

18-22/9/2016

Ταχύρρυθμο σεμινάριο «Η αίσθηση των 5 αισθήσεων»

Πενθήμερο, Κυρ.-Πεμ. 5:00-11:00μ.μ. (σύνολο 30 ώρες) με βασικό εμψυχωτή τον κ. Λάκη Κουρετζή.

«Είναι σίγουρο ότι έχουμε αίσθηση των 5 αισθήσεων;» Η ανακάλυψη της αίσθησης των 5 αισθήσεων και της λειτουργίας τους στη δυναμική της έκφρασης και της επικοινωνίας. Προχωρημένες τεχνικές εμβάθυνσης στη διαδικασία της Θεατρικής πράξης & του Θεατρικού παιχνιδιού.

5/10/2016

Εργαστήρι παιδαγωγικής θεάτρου & θεατρικού παιχνιδιού.

Τριετούς φοιτήσεως, από Οκτώβριο έως Ιούνιο, κάθε Τετάρτη & Πέμπτη (μία φορά εβδομαδιαίως για το κάθε έτος) και ώρες 6:00μ.μ.-11:00μ.μ.

Παρέχει ολοκληρωμένες γνώσεις και εξειδίκευση υψηλού επιπέδου στις σπουδές ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΘΕΑΤΡΟΥ & ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ και καταρτίζει ΕΜΨΥΧΩΤΕΣ, ικανούς ν’ ανταποκριθούν με επάρκεια στις απαιτήσεις που θέτει η σημερινή εκπαιδευτική και πολιτιστική πραγματικότητα.

Λειτουργεί από το 1987 αποτελώντας τον πρώτο και πλέον έγκυρο φορέα εκπαίδευσης Εμψυχωτών Παιδαγωγικής Θεάτρου – Θεατρικού Παιχνιδιού.

Απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, φοιτητές παιδαγωγικών τμημάτων, θεατρολόγους, ηθοποιούς, ειδικούς ανθρωπιστικών και επικοινωνιακών επαγγελμάτων, σε όσους επιθυμούν να γνωρίσουν μ’ έναν διαφορετικό τρόπο το θεατρικό φαινόμενο, σε όσους επιχειρούν να διευρύνουν τους επικοινωνιακούς κώδικες και τις διδακτικές μεθοδολογίες, σε όσους αναζητούν ευκαιρίες για δημιουργική έκφραση και μάθηση και σε όσους προβαίνουν σε μια Θέαση του κόσμου, υποκειμενικού και αντικειμενικού.

8,9/10/2016

Ετήσιο σεμινάριο θεατρικού παιχνιδιού «Το θεατρικό παιχνίδι στην εκπαιδευτική διαδικασία»

Διάρκεια 90 ώρες. Κάθε 1ο Σαββατοκύριακo του μήνα από Οκτώβριο έως Ιούνιο.

(Σάββατο & Κυριακή 10:00π.μ.-3:00μ.μ). Βασικό σεμινάριο εισαγωγής και ευαισθητοποίησης στο Θεατρικό παιχνίδι. Δομή, τεχνικές και η εφαρμογή του στην εκπαιδευτική διαδικασία.

8,9/10/2016

«Γυναίκες που μονολογούν και άνδρες που σιωπούν στα έργα του Τσέχωφ».

Παράσταση από την ομάδα αποφοίτων του Εργαστηρίου Παιδαγωγικής Θεάτρου & Θεατρικού Παιχνιδιού Κρήτης του Θεάτρου της Ημέρας.

9-18/10/2016 (εκτός από Τετάρτη 12/10)

Μυθική εβδομάδα

Φεστιβάλ – ανοιχτή πρόσκληση σε θιάσους με παραστάσεις που έχουν ανεβάσει και έχουν ως θέμα τους μύθους.

25/10/2016

Μεταπτυχιακός Κύκλος

Του Εργαστηρίου Παιδαγωγικής Θεάτρου & Θεατρικού Παιχνιδιού του Θεάτρου της Ημέρας. Απευθύνεται μόνο σε αποφοίτους του τριετούς εργαστηρίου.

Κάθε 2η Τρίτη έως 6/6/2016

30/10/2016

«Πηνελόπη Δέλτα» του Γιώργου Α. Χριστοδούλου

pinelopi-deltatheatro-imerasΠαράσταση του Θεάτρου της Ημέρας, κάθε Κυριακή 6:00μ.μ.

Ένα έργο βασισμένο στα προσωπικά ημερολόγια της Πηνελόπης Δέλτα σκιαγραφεί την προσωπικότητα και την πορεία της μέσα από «σχέσεις και

συναντήσεις» όπως τις κατέγραψε η ίδια. Η αγαπημένη της Μαριάνθη, ο πατέρας της Εμμανουήλ Μπενάκης όπως και ο φλογερός της έρωτας  Ίων Δραγούμης, ήρωες της παράστασής μας, αποτέλεσαν σημαντικά πρόσωπα για την πορεία της Πηνελόπης, αλλά και της ελεύθερης Ελλάδας.

Η ζωή της, γοητευτική και τραγική συνάμα άρρηκτα δεμένη με την ιστορία του τόπου, ξεδιπλώνεται μπροστά μας, παράλληλα με τα σύγχρονα του καιρού της γεγονότα, τα οποία καλύπτουν σχεδόν μισό αιώνα σύγχρονης Νεοελληνικής ιστορίας. Η ίδια μια εμβληματική παρουσία ανάμεσα στις πρωτοπόρες γυναικείες φυσιογνωμίες, διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο κατά την ταραγμένη περίοδο των πρώτων δεκαετιών του 20ου αιώνα. Καθιερώθηκε στον τομέα της παιδικής λογοτεχνίας για το εμπνευσμένο εκπαιδευτικό και παιδαγωγικό έργο της, για το οποίο τιμήθηκε και από την Ακαδημία Αθηνών το 1930.

Την Πηνελόπη Δέλτα ενσαρκώνει η Τζένη Καλλέργη, τον πατέρα της Εμμανουήλ Μπενάκη ο Γιώργος Σίσκος, τον Ίωνα Δραγούμη ο Θεόφιλος Βανδώρος και την πιστή της Μαριάνθη η Ράσμη Τσόπελα.

Σκηνοθεσία: Ανδρομάχη Μοντζολή.

Τα σκηνικά και τα κοστούμια εποχής επιμελείται ο Ανδρέας Σαραντόπουλος.

Τη μουσική της παράστασης συνθέτει (για πρώτη του φορά στο θέατρο) ο Γιάννης Κότσιρας, ενώ τους φωτισμούς και τα βίντεο επιμελείται ο Κώστας Κιμούλης

4,5/11/2016

«Τρεις ψηλές γυναίκες» του Έντουαρντ Φράνκλιν Άλμπυ

Παράσταση (φιλοξενούμενος θίασος) κάθε Παρασκευή και Σάββατο έως 26/11/2016

Έργο με πολύ χιούμορ αλλά και με πολλή σκληρότητα. Μια παράσταση που παραπαίει ανάμεσα στο φυσικό και στο συμβολικό. Φλερτάρει με το θάνατο και ντύνοντας τον με σαρκαστική διάθεση περνά αληθινά και ουσιαστικά μηνύματα, προσπαθώντας παράλληλα να ξορκίσει και τον φόβο που προξενεί η ιδέα και η μυρωδιά του κάτω κόσμου. Ο συγγραφέας ξετυλίγει την ιδιαίτερη σχέση με την μητέρα του, μια σχέση αγάπης και μίσους. Το πορτραίτο της φαίνεται να είναι σκληρό και εξουσιαστικό, ωστόσο ο ίδιος μέσα από τα μάτια της, προσπαθεί να συμφιλιωθεί τόσο με εκείνην όσο και με τον θάνατο.

Μετάφραση – σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος

Παίζουν: Αναστασία Τσώμου, Ελένη Ζάμπρα, Νίκη Πολύζου, Ευθύμης Τζώρας

24,25/10/2016

«Αποκάλυψη βόμβα»

Παράσταση (φιλοξενούμενος θίασος) κάθε Δευτέρα & Τρίτη στις 9:00μ.μ. έως 27/12/2016

Μια πρωταγωνίστρια που θέλει να εκτοξεύσει την καριέρα της. Ένας γιατρός που θέλει να σώσει την υπόληψη του. Μια μάνατζερ στα όρια της νευρικής κρίσης και δυο απρόσκλητοι φίλοι από τα παλιά. Τί θα γίνει όταν στην παρέα τους βρεθεί ένας δημοσιογράφος που κυνηγάει το αποκλειστικό; Θα καταφέρουν άραγε να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα ή θα έχουμε μια αποκάλυψη βόμβα;

Σκηνοθεσία: Ζωή Ρηγοπούλου, Σκηνικά: Κάρολος Ρωμούσης, Μουσική επιμέλεια: Βασίλης Τσεντούρος. Παίζουν: Κωνσταντίνα Παριανού, Έλενα Συγγελάκη, Μαριλένα Χατζηνικολαϊδη κ.α.

3,4/12/2016

Βασίλης Κολοβός

Παράσταση (φιλοξενούμενος θίασος) κάθε Σάββατο & Κυριακή στις 9:00μ.μ. έως και το Φεβρουάριο.

Γ Ι Α   Π Α Ι Δ Ι Α

2/9/2016

Εργαστήρια θεατρικού παιχνιδιού & δημιουργικής έκφρασης για παιδιά: 2,5 - 4 ετών, 4 - 7 ετών, &  8 - 12 ετών, ώρα 6:30μ.μ.-7:45μ.μ.

Στα Εργαστήρια, μέσα από πολλαπλές τεχνικές και ερεθίσματα, τα παιδιά, ανάλογα με την ηλικία τους,  αναπτύσσουν τη δημιουργική έκφραση και φαντασία και καλλιεργούνται αισθητικά δια μέσου του Θεατρικού παιχνιδιού και του θεάτρου.

Θεατρικό εργαστήρι για εφήβους 12 - 17 ετών, ώρα 7:45μ.μ.-9:00μ.μ.

Η προσέγγιση δια μέσου του παιχνιδιού των ρόλων, της επικοινωνίας στη θεατρική πράξη και του μυστηρίου της παράστασης.

Κάθε Παρασκευή έως τέλος Μαΐου

swmatofulakes-katsarolas-201723/10/2016

«Οι σωματοφύλακες της κατσαρόλας»

Παιδική παράσταση του Θεάτρου της Ημέρας, κάθε Κυριακή 3:00μ.μ.

«Οι σωματοφύλακες της κατσαρόλας» είναι ένα θεατρικό έργο στο οποίο για πρώτη φορά προσεγγίζεται το θέμα της σωστής και ποιοτικής διατροφής των παιδιών. Μέσα από τις περιπέτειες των ηρώων, αποκαλύπτονται με χιούμορ τα πολύτιμα μυστικά των τροφών και παράλληλα με θεατρικό παιχνίδι τα παιδιά συμμετέχουν σ’ ένα φανταστικό, διασκεδαστικό, βιωματικό ταξίδι στη διάρκεια του οποίου κατανοούν την αξία της υγιεινής διατροφής.

theatro-imeras-logo

*ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 

Ν.Γεννηματά 20, Αμπελόκηποι (Μετρό Πανόρμου),  Τ.Κ. 115 24

Τηλ. 2106929090, 2106995777,

fax: 2106923470,

 www.theatro-imeras.gr,

info@theatro-imeras.gr