Πόνοι περιόδου

Πόνοι περιόδου

Τι είναι η πρωτοπαθής δυσμηνόρροια; Υπάρχουν πρακτικοί τρόποι ανακούφισης;

Οι κόκκινες μέρες έχουν ήδη φτάσει στην ζωή της κορούλας σας και εκείνη υποφέρει από φριχτούς πόνους. Θυμάστε κι εσείς αυτές τις δύσκολες μέρες του μήνα, όταν δεν βγαίνατε από το σπίτι χωρίς παυσίπονα ή ακυρώνατε ραντεβού για να κάτσετε στο κρεβάτι με μια θερμοφόρα στην κοιλιά. Περιέργως πως από την στιγμή που φέρατε το παιδάκι σας στον κόσμο, όλα αυτά έχουν περάσει.

 

Πρωτοπαθής δυσμηνόρροια

Όταν το παυσίπονο είναι αρκετό για να απαλλάξει μια γυναίκα από τους πόνους της περιόδου, τότε εκείνη πιθανότατα δεν έχει λόγο να ανησυχεί. Όταν, όμως, αυτό δεν φαίνεται να λειτουργεί, τότε ενδέχεται οι πόνοι αυτοί να μην είναι και τόσο αθώοι.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Η δυσμηνόρροια είναι μια κατάσταση που στατιστικά θα ταλαιπωρήσει το 1/3 των γυναικών σε κάποια φάση της ζωής του. Στην εφηβεία μπορεί ένα κορίτσι να υποφέρει από την περίοδό του, χωρίς να έχει προηγηθεί κάποια πάθηση. Στην περίπτωση αυτή το κορίτσι ίσως έχει πρωτοπαθή δυσμηνόρροια, «πρόβλημα» το οποίο υποχωρεί μετά τη γέννα. Η έναρξη της περιόδου σε μικρή ηλικία - κάτω των 12 ετών-, η μεγάλη απώλεια αίματος στην περίοδο, το κάπνισμα, η παχυσαρκία και το οικογενειακό ιστορικό προδιαθέτουν για πρωτοπαθή δυσμηνόρροια.

Κύριες υπεύθυνοι αυτής, όπως και σε τόσα άλλα, οι προσταγλαδίνες, ορμόνες που όταν βρίσκονται πάνω από το φυσιολογικό προκαλούν συσπάσεις στην μήτρα και πόνο χαμηλά στην κοιλιά. Τα επίπεδα των ορμονών αυτών ανεβαίνουν συνήθως πριν την περίοδο με αποτέλεσμα ο πόνος να αρχίσει να εκδηλώνεται 1-2 ημέρες πριν από αυτήν και να αυξομειώνεται όσο αυτή διαρκεί. Ο πόνος μπορεί να είναι ρυθμικός, να αντανακλά στη μέση, την πλάτη, το στομάχι και τα πόδια, ενώ κάποιες γυναίκες τις ημέρες εκείνες έχουν ακόμα και τάση προς εμετό ή λιποθυμία.

Η χορήγηση από τον γιατρό παυσίπονου με αντί-προσταγλανδινικές ιδιότητες ανακουφίζει. Ωστόσο, όταν ο πόνος επιμένει, υπεύθυνη μπορεί να είναι η δευτεροπαθής δυσμηνόρροια. Αυτή δεν πρέπει να προσπερνάτε ή να παίρνεται «ελαφρά», αφού σχετίζεται με ένα πλήθος προβλημάτων υγείας, όπως η ενδομητρίωση, η αδενομύωση, τα ινομυώματα, η στένωση του τραχήλου, οι πυελικές φλεγμονές κ.α.

Πόνοι περιόδου

Πρακτικοί τρόποι ανακούφισης

Εκτός από τα παυσίπονα που θα χορηγήσει στην κορούλα σας ο γιατρός της, δοκιμάστε επίσης:

  • Πρόληψη. Τρείς μέρες πριν την έναρξη της περιόδου υπάρχουν κάποιες κινήσεις που μπορεί να κάνει ώστε να προλάβει τον πόνο. Σερβίρετε ισορροπημένα γεύματα από όλες τις διατροφικές ομάδες, αλλά αποφύγετε τα λίπη, το αλάτι και την ζάχαρη. Πείτε της να τρώει πολλά φρούτα και λαχανικά, να ξεκουράζεται πολύ και να ασκείται αρκετά. Εάν οι πόνοι αφορούν εσάς, είναι σημαντικό να ελαττώσετε το αλκοόλ και την καφεΐνη και να μην καπνίζετε.
  • Ζέστη. Αυτή ανακουφίζει από τον πόνο της περιόδου. Γεμίστε μια θερμοφόρα με ζεστό νερό και τοποθετήστε την στην κοιλιά της μικρής σας.
  • Μασάζ. Δείξτε της πώς να ελαττώσει τον πόνο με ήπιες κινήσεις μασάζ στην κοιλιά της. Πείτε της να ξεκινήσει κάνοντας μικρούς κύκλους με τη φορά των δεικτών του ρολογιού. Αυτό θα πρέπει να γίνει αργά, με μέτρια πίεση για περίπου ένα λεπτό. Στη συνέχεια καλό είναι να αυξήσει σταδιακά το εύρος της κίνησης, μέχρι να καλύψει ολόκληρη την περιοχή της κοιλιάς σας.

SOSTip:Όπως κάθε πρόβλημα , έτσι και η δυσμηνόρροια έχει και τη θετική της πλευρά, καθώς μπορεί να είναι ένα «καμπανάκι» για να εντοπίσουν οι γυναίκες ένα σημαντικότερο πρόβλημα και να το αντιμετωπίσουν εγκαίρως και οριστικά. Θα πρέπει λοιπόν να εξεταστούν από ειδικό γυναικολόγο για να αντιμετωπίσουν σωστά το πρόβλημά τους.