Πώς να μάθετε τα παιδιά να παραμένουν ασφαλή καθώς περπατούν στον δρόμο.
Τα παιδιά δεν έχουν την ίδια ικανότητα με τους εφήβους και τους ενήλικες να κρίνουν τις αποστάσεις, τις ταχύτητες και τις κατευθύνσεις οχημάτων και θορύβων στον δρόμο. Για τον λόγο αυτό χρειάζονται προσεκτική καθοδήγηση πριν αρχίσουν να κυκλοφορούν μόνα τους, έστω κι αν αυτό σημαίνει απλώς να πάνε στο ψιλικατζίδικο της γειτονιάς με εσάς να τα κοιτάτε από το μπαλκόνι. Έτσι, λοιπόν, κάθε φορά που προχωράτε μαζί μπορείτε να εκμεταλλευτείτε την διαδρομή για να του διδάξετε μερικές βασικές τεχνικές οδικής ασφάλειας.
1. Αρχικά, δείξτε του τους κινδύνους που καιροφυλακτούν στον δρόμο. Ωστόσο, μην σταθείτε στους προφανείς, όπως για παράδειγμα τα αυτοκίνητα που τρέχουν με μεγάλη ταχύτητα. Δώστε έμφαση στο μηχανάκι που επιλέγει να προσπεράσει από το πεζοδρόμιο, στο τζιπ που στρίβει ξαφνικά από την γωνία και σε όλα τα οχήματα των ελληνικών δρόμων που ποτέ δεν σταματούν στο πορτοκαλί ή στις διαβάσεις πεζών. Σημειώνοντας τους κινδύνους του δίνετε οπτικά ερεθίσματα τα οποία κατανοεί και θυμάται ευκολότερα.
2. Ξεκινήστε από νωρίς να του μιλάτε για τους βασικούς κανόνες ασφαλείας του να είσαι πεζός. Επαναλαμβάνετέ τους κάθε φορά που προχωράτε στον δρόμο και τόσο συχνά που να του γίνουν δεύτερη φύση. Έτσι όταν θα έχει έρθει η ώρα να περπατήσει έξω μόνο του δεν θα υπάρχει τίποτα που να του είναι άγνωστό.
3. Επιμείνετε στο να στηρίζεται σε όλες τους τις αισθήσεις πριν διασχίσει έναν δρόμο. Πείτε του πως πριν πατήσει το οδόστρωμα είναι πολύ σημαντικό να ελέγχει προσεκτικά προς όλες τις κατευθύνσεις και να προσπαθεί να ακούσει τον θόρυβο οχημάτων που δεν βλέπει. Ωστόσο, εμφυσήστε του την προσοχή στο ότι τα αμάξια νέας γενιάς είναι σχεδόν αθόρυβα, οπότε είναι σημαντικό να μην στηρίζονται μόνο στην ακοή τους.
Όταν μετά από κάμποσα μαθήματα και επαναλήψεις φτάσετε με το παιδάκι σας στην άκρη ενός δρόμου ρωτήστε το: «Και τώρα τι κάνουμε»; Θα πρέπει να σας απαντήσει «σταματάμε, κοιτάμε δεξιά-αριστερά, ακούμε και μόνο όταν είμαστε σίγουροι πως δεν έρχεται κανείς περνάμε». Φροντίστε να ρωτάτε αρκετά συχνά και περιμένετε την στιγμή που το παιδί θα πει τον κανόνα με δικά του λόγια. Αυτό θα σημαίνει πως τον έχει κατανοήσει!
4. Μάθετε στα παιδιά σας να κρατούν οπτική επαφή με τον οδηγό που έχει σταματήσει σε έναν δρόμο ή μια διάβαση πριν ξεκινήσουν να διασχίζουν τον δρόμο. Με τον τρόπο αυτό θα γνωρίζουν εάν ο οδηγός έχει αντιληφθεί την παρουσία τους. Βέβαια, η εν λόγω τεχνική δεν είναι πάντα δυνατή μιας και μερικά οχήματα είναι πολύ ψηλά για το παιδάκι σας. Ωστόσο, διδάξτε την για λόγους ασφαλείας.
5. Ζητήστε από το παιδί σας να υπακούουν στα σήματα στον δρόμο που το αφορούν και να επιλέγουν τα φανάρια και τις διαβάσεις πεζών , ακόμα κι αν βρίσκονται μερικά μέτρα μακριά και ο προορισμός τους είναι ακριβώς απέναντι. Παίξτε από νωρίς παιχνίδια τύπου «μάντεψε τι σημαίνει αυτή η πινακίδα», αποκαλύψτε το πραγματικό της νόημα και εάν το παιδί μαντέψει σωστά επαινέστε το.
6. Εξηγήστε στα παιδιά σας τι πρέπει να προσέχουν όταν περνούν ανάμεσα από δύο σταθμευμένα αμάξια. Πείτε τους να κοιτάξουν μήπως κάποιο από τα δύο πρόκειται να ξεκινήσει (οι περισσότεροι οδηγοί όταν ξεπαρκάρουν δεν κοιτούν πίσω) και πως πρέπει να ελέγχει τον δρόμο ξανά όταν βρίσκεται ανάμεσα τους και κοντά στην κυκλοφορία. Επίσης, τονίστε πως είναι σημαντικό όταν κατεβαίνει από το σχολικό ή άλλο λεωφορείο να περιμένει μέχρι αυτό να φύγει και μετά να προσπαθεί να διασχίσει το οδόστρωμα. Κι αυτό γιατί τα μαζικά μέσα μεταφοράς είναι οχήματα μεγάλα σε μέγεθός και όταν βρίσκεσαι μπροστά ή πίσω τους οι περισσότεροι οδηγοί δεν μπορούν να σε δουν.
Extra tips:
- Μιλήστε στο παιδί σας για την επικινδυνότητα του δρόμου, αλλά μην αμελήσετε να πείτε πως είναι ένας κίνδυνος που μπορεί να ελέγξει.
- Όταν οι άλλοι πεζοί διασχίζουν τον δρόμο επικίνδυνα, μην ξεχνάτε να λέτε στο παιδί σας πως αυτό δεν είναι σωστό και να του δείχνετε έναν πιθανό κίνδυνο.
- Μην παραβλέπετε εσείς τα φανάρια, τα σήματα και τους κανόνες οδικής ασφάλειας που έχετε θεσπίσει. Με το να μην δείχνετε τον απαραίτητο σεβασμό, μειώνετε την αξία και την χρησιμότητά τους και προτρέπετε το παιδί να κάνει το ίδιο.
- Κάντε υπομονή. Η οδική ασφάλεια διδάσκεται δύσκολα, αλλά αξίζει τον κόπο!
Δείτε κι αυτό: