Πώς να αποφύγετε τα ξεσπάσματα μετά το σχολείο

Πώς να αποφύγετε τα ξεσπάσματα μετά το σχολείο

4 τρόποι να προλάβετε τα ξεσπάσματα του μικρού σας μετά από μια κουραστική μέρα στο σχολείο.

Τα παιδιά μετά το σχολείο είναι ευερέθιστα. Έχουν κουραστεί σωματικά και διανοητικά, πεινάνε, τους έχουν λείψει το σπίτι, οι γονείς και τα παιχνίδια τους και ίσως, κάπου κάπου να έχουν κάποιο πρόβλημα με έναν φίλο τους ή άγχος για τον φόρτο εργασίας που τους περιμένει. Και παρότι και εσείς έχετε τα δικά σας θέματα να σας απασχολούν, καλό είναι να δράσετε προληπτικά ώστε να αποφύγετε τυχόν ξεσπάσματα.

1) Το snack της σχολικής πόρτας

Υποδεχθείτε το μικρό σας στην εξώπορτα του σχολείου με ένα μικρό κέρασμα και για τους δυο σας. Μπορεί το μεσημεριανό να είναι κοντά αλλά ένα μπισκότο βρώμης, ένα κριτσίνι ή μερικά σταφύλια, θα σας κρατήσουν μέχρι να πάτε σπίτι, να ζεστάνετε το φαγητό και να στρώσετε τραπέζι.

2) Τα λεπτά της απόλυτης προσοχής

Μπορεί να θέλετε να μιλήσετε με άλλες μαμάδες, να τσεκάρετε τα emailsστο κινητό σας, να προσθέσετε ένα ραντεβού στην ατζέντα σας αλλά το πιο σημαντικό όλων είναι να χαρίσετε την αμέριστη προσοχή σας στο παιδί αμέσως μόλις μπει στο οπτικό σας πεδίο. Μπορεί να θέλει να σας μιλήσει για την μέρα του, να σας δείξει την ζωγραφιά του ή να σας διαβάστε την έκθεση στην οποία πήρε άριστα και εάν δεν το προσέχετε, θα αναζητήσει την προσοχή σας με άλλους τρόπους (κλάμα, φωνές, επιθετικότητα κοκ.).

3) Ας πέσουν οι ρυθμοί

Εσείς θέλετε να επιστρέψετε σπίτι το ταχύτερο δυνατό γιατί έχετε να βάλετε πλυντήριο, να απλώσετε, να σιδερώσετε, να σκουπίσετε, να ξαναμαγειρέψετε και να πάτε supermarket. Ωστόσο, το παιδί δεν δείχνει να συμμερίζεται την ανάγκη να εκπληρωθεί η απαιτητική σας λίστα. Αντί, όμως, να αρχίσετε να φωνάζετε «κάνε γρήγορα», «βιάσου», «πάρε τα πόδια σου», «κουνήσου» και λοιπά συνώνυμα, ακολουθήστε τους ρυθμούς του γιατί η πίεση σε ένα ήδη κουρασμένο παιδί το μόνο που μπορεί να προκαλέσει είναι ξέσπασμα.

4) Ώρα για χαλάρωση

Αφού επιστρέψετε από το σχολείο και φάτε είναι ώρα να ανασυνταχτεί, να αποτινάξει από πάνω του την ένταση, να καθαρίσει το μυαλό του, να παίξει, να ξεκουραστεί και μετά να ξαναμπει σε πρόγραμμα. Μην το πιέζετε να διαβάσει άμεσα γιατί μετά έχει αγγλικά, πιάνο και κολύμβηση. Δώστε του χρόνο να χαλαρώσει και μην επιβαρύνεται το καθημερινό του πρόγραμμα με υπερβολικά πολλές δραστηριότητες.