Περισσότερη τηλεόραση για τα ιδιότροπα παιδιά

Περισσότερη τηλεόραση για τα ιδιότροπα παιδιά

Τα «άτακτα» παιδιά βλέπουν περισσότερη τηλεόραση από τα συνομήλικα «ήσυχα» παιδιά, σύμφωνα με έρευνα

Είναι η τηλεόραση το «ηρεμιστικό» του παιδιού σας; Σύμφωνα με μια τελευταία έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Pediatrics, τα ανήσυχα ή πιο άτακτα νήπια βλέπουν πιο πολλή τηλεόραση σε σύγκριση με συνομήλικα παιδιά που είναι γενικά πιο ήσυχα. Ωστόσο, οι ερευνητές χτυπούν το καμπανάκι ότι οι γονείς θα πρέπει να σκεφτούν δύο φορές για το αν θα ηρεμήσουν το παιδί τους ανοίγοντας την τηλεόραση ή τον υπολογιστή, καθώς η έκθεση σε οθόνες από μικρή ηλικία είναι επιζήμια για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και τη συμπεριφορά του παιδιού.        

Η έρευνα επισημαίνει ότι η πρακτική να καθησυχάζουν οι γονείς τα ανήσυχα ή ιδιότροπα παιδιά μπροστά στην τηλεόραση έχει σαν αποτέλεσμα να εκτίθενται περισσότερες ώρες στην οθόνη σε σχέση με άλλα συνομήλικα παιδιά, βιώνοντας τις αρνητικές συνέπειες της τηλεθέασης.     

Οι ερευνητές μελέτησαν παιδιά που γεννήθηκαν το 2001, ζητώντας από τους γονείς τους να χαρακτηρίσουν την ιδιοσυγκρασία τους στην ηλικία των 9 μηνών και των 2 χρονών. Η έρευνα σύγκρινε το βαθμό ικανότητας αυτοελέγχου των παιδιών (δηλαδή αν είχαν προβλήματα με το να ηρεμούν τον εαυτό τους, να αποκοιμιούνται, να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους και να εστιάζουν την προσοχή τους) με το πόσες ώρες έβλεπαν τηλεόραση ή κάθονταν μπροστά στον υπολογιστή. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσο πιο ανήσυχα ή άτακτα χαρακτηρίζονταν από τους γονείς τους τα παιδιά τόσο πιο πολλή τηλεόραση έβλεπαν. Κατά μέσο όρο τα παιδιά 2 ετών έβλεπαν 2,3 ώρες τηλεόραση ή βίντεο την ημέρα, αλλά τα νήπια που χαρακτηρίστηκαν ως «δύσκολα» παιδιά, εκτίθονταν σε οθόνες 0,23 ώρες περισσότερες την ημέρα σε σύγκριση με τα νήπια που χαρακτηρίστηκαν ήσυχα.

Ωστόσο, η έκθεση σε οθόνη από πολλή μικρή ηλικία αντικαθιστά άλλες δραστηριότητες που είναι σημαντικές για την ανάπτυξη των παιδιών, όπως το παιχνίδι, η συζήτηση και η εξερεύνηση του περιβάλλοντος. Η τηλεόραση προσφέρει μόνο οπτικά και ακουστικά ερεθίσματα ακόμα και αν ένα παιδί παρακολουθεί εκπαιδευτικά προγράμματα, ενώ οι εικόνες δεν γίνονται κατανοητές πλήρως από ένα νήπιο. Εκτός από αυτό, η τηλεθέαση από πολύ μικρή ηλικία θέτει τις βάσεις για μη υγιείς συνήθειες γύρω από την έκθεση στα media.  

Ωστόσο το ερώτημα που προκύπτει είναι ποια είναι τα κίνητρα των γονιών για την έκθεση των παιδιών στα mediaαπό μικρή ηλικία. Ανοίγουν την τηλεόραση για να τα καθησυχάσουν ή για να παραμείνουν ακίνητα προκειμένου να καταφέρουν να τα ταΐσουν; Αν η έκθεση σε μια οθόνη είναι ο βασικός τρόπος για να παραμείνει ένα παιδί ήρεμο, μετατρέπεται σε πρόβλημα γιατί τα παιδιά αυτά δεν μαθαίνουν άλλους τρόπους για να ελέγχουν τη συμπεριφορά τους και να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους.     

 Τι μπορείτε να κάνετε για να περιορίσετε την έκθεση στην τηλεόραση και γενικά στις οθόνες;

  • Ορίστε συγκεκριμένους κανόνες για την έκθεση σε οθόνες και παραμείνετε πιστοί σε αυτούς.
  • Ανοίγετε την τηλεόραση μόνο για να παρακολουθήσετε συγκεκριμένα προγράμματα και όχι κατά τη διάρκεια όλης της ημέρας.
  • Απομακρύνετε από το υπνοδωμάτιο του παιδιού σας οποιεσδήποτε ηλεκτρονικές συσκευές.
  • Ακολουθήστε τους ίδιους κανόνες που ισχύουν και για το μικρό σας.