Πειράγματα: πώς να τα αντιμετωπίσετε

Πειράγματα: πώς να τα αντιμετωπίσετε

Τι να κάνετε αν το μικρό σας δέχεται πειράγματα και αν είναι εκείνο που πειράζει

Τα παιδιά πολλές φορές μπορεί να γίνουν απίστευτα σκληρά, ειδικά στους συνομηλίκους τους. Μια από τις συνηθισμένες άσχημες συμπεριφορές της προσχολικής ηλικίας είναι τα πειράγματα, που συνήθως ξεκινούν όταν ένα παιδί συνειδητοποιεί τη δύναμη που έχουν οι λέξεις. Πιθανόν να έχετε ακούσει το μικρό σας να χαρακτηρίζει άσχημα κάποιο άλλο παιδί, ενώ συχνά τα πειράγματα χρησιμοποιούνται προκειμένου να οριοθετηθούν συγκεκριμένες παρέες στο νηπιαγωγείο ή στις συναθροίσεις για παιχνίδι με πιο συχνή την έκφραση «όχι, δεν μπορείς να παίξεις μαζί μας!». Πώς θα βοηθήσετε το μικρό σας αν το πειράζουν άλλα παιδιά και πώς να σταματήσετε το παιδί σας αν εκείνο πειράζει άλλα παιδιά.  

Τι να κάνετε αν το παιδί σας δέχεται τα πειράγματα των άλλων

Αναγνωρίστε τα συναισθήματά του.Δείξτε στο μικρό σας ότι καταλαβαίνετε πώς νιώθει όταν ένα άλλο παιδί τον χαρακτηρίζει άσχημα ή το κοροϊδεύει. Προτείνετέ του την επόμενη φορά να εξηγήσει στο παιδί που το κοροϊδεύει ότι αυτή η συμπεριφορά το ενοχλεί και ενθαρρύνετέ το να παίζει με παιδιά που έχουν σωστή συμπεριφορά απέναντί του και το κάνουν να νιώθει άνετα.

Καθοδηγήστετο.Εξηγήστε του ότι παρόλο που δεν μπορεί να ελέγξει το τι θα πουν τα άλλα παιδιά, μπορεί να ελέγξει τον τρόπο που θα αντιδράσει το ίδιο. Διδάξτε του πώς να αποφεύγει την απάντηση ή την αντίδραση που επιδιώκει το παιδί που το κοροϊδεύει. Όσο λιγότερη ενόχληση δείχνει το μικρό σας ή όσο πιο συγκρατημένα λειτουργεί τόσο εκείνος που το πειράζει φαίνεται λιγότερο δυνατός ή τρομακτικός. Προτείνετε στο παιδί σας όταν κάποιος αρχίζει να το πειράζει να εστιάσει στη δραστηριότητα που κάνει χωρίς να δίνει σημασία ή απλά να απομακρυνθεί από το σημείο. Χρησιμοποιήστε ακόμα το παιχνίδι ρόλων για να το βοηθήσετε να δίνει τις σωστές απαντήσεις.

Μάθετέ του να ζητήσει βοήθεια. Επειδή φυσικά το να αντιμετωπίσει μόνο του με ηρεμία τα πειράγματα απαιτεί ωριμότητα, χαρακτηριστικό που δεν έχει αναπτύξει ακόμα ένα παιδί προσχολικής ηλικίας, αν παρατηρήσετε ότι δεν τα καταφέρνει προτείνετε να ζητήσει βοήθεια από τη δασκάλα του και μην διστάσετε και εσείς να κάνετε μια κουβέντα μαζί της.

Μηνκάνετετααντίθετααπόόσατουλέτε.Ενδεχομένως το πείραγμα που ενοχλεί το μικρό σας να μην προέρχεται από συνομήλικα παιδιά αλλά από εσάς τους ίδιους και μάλιστα χωρίς να το συνειδητοποιείτε. Ίσως το μικρό σας να ενοχλείται από πειράγματα που γίνονται με τη μορφή πλάκας, ειδικά αν έχετε αυτού του είδους το χιούμορ. Αποφύγετε λόγου χάρη να το πειράζετε επειδή φοβάται το σκοτάδι ή επειδή ντρέπεται, αφού το πιθανότερο είναι να αισθάνεται άσχημα και να ενοχλείται και αποφύγετε να αναφέρεστε μπροστά του με χαρακτηρισμούς (π.χ. το μικρό μου γουρουνάκι) ειδικά σε δημόσιους χώρους, που εσείς μπορεί να θεωρείτε γλυκούς αλλά για εκείνο είναι εντελώς ενοχλητικοί. Θέτοντας όρια, ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία του παιδιού σας, θα το μάθετε να αποκτήσει χιούμορ χωρίς όμως να πληγώνει τους ανθρώπους γύρω του.

Βοηθήστε το να διακόψει μια συνήθεια. Πολλές φορές μια συνήθεια που έχει το μικρό σας ευθύνεται για τα πειράγματα από συνομήλικα παιδιά. Αν λόγου χάρη το κοροϊδεύουν επειδή τρώει τα νύχια του, πιπιλάει το δάχτυλό του ή στριφογυρίζει τα μαλλιά του, βοηθήστε το να διακόψει αυτή τη συνήθεια.

Πώς να αντιδράσετε αν το παιδί σας πειράζει τα άλλα παιδιά

Μην αντιδράτε υπερβολικά.Παρόλο που είναι δύσκολο να ακούτε το παιδί σας να εκστομίζει άσχημες λέξεις ή πειράγματα, παραμείνετε ήρεμοι και αποφύγετε να αντιδράσετε υπερβολικά γιατί το πιθανότερο είναι το μικρό σας να επιδιώκει μια αντίδραση από μέρους σας. Ανταποκριθείτε με ήρεμο τρόπο και εξηγήστε του ότι αυτού του είδους τα λόγια πληγώνουν τους άλλους.

Δώστε έμφαση στο πώς αισθάνεται το άλλο παιδί. Εξηγήστε στο παιδί σας τις συνέπειες της συμπεριφοράς του και προσπαθήστε να το βάλετε στη θέση του άλλου παιδιού που κοροϊδεύει. Πείτε του λόγου χάρη ότι θα ήταν στενοχωρημένο αν κάποιος το πείραζε για τα μαλλιά του ή για τον τρόπο που περπατάει. Εξηγήστε του ότι το να είναι κάποιος διαφορετικός δεν είναι κακό, επισημαίνοντας ειδικά ότι η εξωτερική εμφάνιση δεν παίζει κανένα ρόλο στο χαρακτήρα του ανθρώπου. Αποφύγετε επίσης να σχολιάζετε αρνητικά την εμφάνιση ανθρώπων στον δρόμο για να μην δίνετε λάθος παράδειγμα στο παιδί σας.

Μειώστε τα πειράγματα ανάμεσα στα αδέρφια. Αν το παιδί σας πειράζει το μικρό του αδερφάκι πιθανόν να πειράζει και άλλα παιδιά όταν δεν είστε μπροστά. Διορθώνοντας, λοιπόν, αυτό που συμβαίνει μέσα στο σπίτι, περιορίζετε αυτόματα και ό,τι συμβαίνει εκτός αυτού. Βρείτε την ρίζα του κακού (τις περισσότερες φορές αυτό είναι η ζήλεια και η αναζήτηση της προσοχής) και χτυπήστε την. Για να αποθαρρύνετε αυτού του είδους τη συμπεριφορά, εάν αιτία της είναι για παράδειγμα η ζήλεια, φροντίστε να περνάτε χρόνο με το πρωτότοκο και να το κάνετε να νιώθει χρήσιμο ενθαρρύνοντάς το να φροντίζει μαζί σας το μωρό.