Πως θα καταλάβετε ότι το παιδί σας κάνει χρήση αλκοόλ
Η Ελλάδα, δυστυχώς, δεν είναι μία χώρα στην οποία εφαρμόζονται αυστηρά οι νόμοι για το αλκοόλ, επομένως είναι πολύ εύκολο για έναν έφηβο να καταναλώσει ένα ή και παραπάνω ποτά σε κάποια έξοδό του. Ωστόσο, ακόμα και σε χώρες που δεν είναι και πολύ εύκολο για τα παιδιά να έχουν πρόσβαση σε ποτά σε δημόσιους χώρους, υπάρχει πάντα ο τρόπος να το βρουν και να το καταναλώσουν αλκοόλ στα κρυφά. Εάν, λοιπόν, αναρωτιέστε εάν το παιδί σας πίνει, υπάρχουν ορισμένοι τρόποι για να το διαπιστώσετε. Ακολουθούν ορισμένα σημάδια.
1. Καπνίζει. Συνήθως τα παιδιά που καπνίζουν δεν διστάζουν να εντάξουν στην ζωή τους και άλλες «κακές συνήθειες».
2. Έχει κάνει νέους φίλους τους οποίους δεν σας έχει συνηδειτά γνωρίσει.
3. Αρρωσταίνει πιο συχνά
4. Ξυπνά κακόκεφο και παραπονιέται για πονοκεφάλους
5. Κουράζεται ευκολότερα
6. Παρουσιάζει ενδείξεις κατάθλιψης
7. Έχει αρχίσει να συμπεριφέρεται ανεύθυνα και να είναι γενικά απείθαρχο
8. Αδιαφορεί ή, αντίθετα, έχει μεγάλο άγχος για τις υποχρεώσεις του
9. Όταν επιστρέφει σπίτι από μια έξοδο, μπαίνει νυχοπατώντας και πάει κατευθείαν για ύπνο για να μην το μυρίσετε. Ακόμα, χρησιμοποιεί αρώματα ή μασάει τσίχλες για να εξαφανίσει την οσμή του αλκοόλ.
Εάν το παιδί σας παρουσιάζει έναν συνδυασμό από τα παραπάνω, επιβεβαιώνοντας τις υποθέσεις σας, τότε έχει έρθει η ώρα να κάνετε μια συζήτηση μαζί του. Ρωτήστε το σχετικά και ακούστε τι έχει να σας πει. Δείτε τι το έχει ωθήσει στο να πίνει, έστω και περιστασιακά, και εξετάστε την άποψη που έχουν οι φίλοι του ως προς την κατανάλωση αλκοόλ. Μήπως το θεωρούν «μαγκιά»; Μήπως θεωρεί πως λέγοντας όχι θα το απορρίψουν ή θα το θεωρήσουν μαλθακό;
Σε κάθε περίπτωση ξεκαθαρίστε την δική σας άποψη για το αλκοόλ –ακόμα και στην εφηβεία, αν έχετε μια καλή σχέση με το παιδί σας, η άποψή σας μετράει αρκετά- και ζητήστε του να είναι προσεκτικό. Προτείνετέ του ποτά τα οποία μπορεί να καταναλώνει περιστασιακά, όπως μία μπύρα ή ένα εμφιαλωμένο ποτό χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ, και δείξτε του άλλους τρόπους για να καταπολεμά το άγχος (αθλητισμός, καλή συντροφιά, θετική ψυχαγωγία κτλ.). Επιπλέον, αναφέρατε τις άμεσες αρνητικές συνέπειες του αλκοόλ, αφού ο εθισμός στο μυαλό του είναι αρκετά μακριά αλλά, για παράδειγμα, η παχυσαρκία μπορεί αν το τρομάξει και να το απωθήσει. Τέλος, μην του απαγορεύσετε τις εξόδους αλλά προσπαθήστε διακριτικά να μειώσετε τις «ευκαιρίες» για παρόμοιες συμπεριφορές.
Εάν, παρόλα τα παραπάνω, το παιδί εξακολουθεί την ίδια συμπεριφορά, τότε καλό είναι να ζητήσετε την βοήθεια ειδικού.