Εσωστρεφή παιδιά: Η ήρεμη δύναμη

Εσωστρεφή παιδιά: Η ήρεμη δύναμη

Οι ήσυχοι άνθρωποι έχουν εκκωφαντικά μυαλά

Σε έναν κόσμο που οι δυνατές φωνές τείνουν να θεωρούνται και οι πιο ισχυρές, τα εσωστρεφή άτομα παρεξηγούνται ως άβουλα ή αδύναμα. Πολλές φορές, μάλιστα, οι γονείς, επιθυμώντας το παιδί τους να είναι πιο δυναμικό, το αναγκάζουν να επιλέξει ανάμεσα στην ενοχή και το να γίνει κάποιος που δεν είναι.

Εάν, όμως, μπορούσαμε να κατανοήσουμε αυτήν την «ήρεμη δύναμη» που κρύβουν μέσα τους, θα μπορούσαμε να την ξεκλειδώσουμε και να αλλάξουμε τον κόσμο για το καλό όλων μας. Γιατί-ναι-τα εσωστρεφή άτομα γίνονται οι καλύτεροι ηγέτες!

Άλλο εσωστρέφεια και άλλο ντροπή

Η θεμελιώδης διαφορά μεταξύ εσωστρέφειας και εξωστρέφειας είναι  η ευαισθησία στην διέγερση. Τα εσωστρεφή άτομα είναι πιο ήρεμα, χαρούμενα και ισορροπημένα σε ένα ήσυχο περιβάλλον. Αντίθετα τα εξωστρεφή απαιτούν μεγαλύτερη διέγερση από τους γύρω τους, για να μην βαριούνται ή μένουν απαθή.

Η ντροπή, ωστόσο, αποτελεί μια έντονη φοβία κοινωνικής απόρριψης, την οποία μπορεί να βιώνουν τόσο τα εσωστρεφή όσο και τα εξωστρεφή άτομα. Μην βιάζεστε, λοιπόν, να κατατάσσετε ένα εσωστρεφές άτομο στους ντροπαλούς, μιας και υπάρχουν εκατοντάδες παραδείγματα που διαψεύδουν αυτήν την ταύτιση. Ένα από τα πιο τρανταχτά ο Bill Gates που δεν έδειχνε να τον ενδιαφέρει η γνώμη των άλλων πολύ πριν αποκτήσει δισεκατομμύρια δολάρια.

Πώς να βοηθήσετε το παιδί στις κοινωνικές του συναναστροφές

Τα εσωστρεφή άτομα αισθάνονται πιο χαρούμενα μέσα σε μικρές ομάδες και έχουν έναν με δύο φίλους, αντί για ένα μεγάλο δίκτυο διαπροσωπικών σχέσεων. Εκμεταλλευτείτε αυτήν την τάση, ώστε να το φέρετε σε επαφή με νέες εμπειρίες. Εάν, για παράδειγμα, θέλετε να πάτε σε ένα party, μια συναυλία ή μία παράσταση, μπορείτε να προσκαλέσετε και τον φίλο του για να νιώθει πιο άνετα. Εάν πάλι θέλετε να ξεκινήσει κάποιο άθλημα, μπορείτε να προτείνετε να συμμετέχουν μαζί σε μία ομάδα. Να τιμάτε, με άλλα λόγια, την ιδιαιτερότητα του παιδιού και να μην το πιέζετε σε αντίθετη κατεύθυνση.

Προσεγγίστε το παιδί σας με φράσεις που το ενθαρρύνουν. Αντί να πείτε «δεν κάνει εύκολα φίλους», πείτε «χρειάζεται χρόνο για να γνωρίσει τους ανθρώπους σε βάθος». Αντί να πείτε «είναι τόσο ευαίσθητο», πείτε «νοιάζεται για το πώς αισθάνονται οι άνθρωποι». Το πιάσατε το νόημα;

Αποκαλύψτε τους πως άνθρωποι με τον χαρακτήρα του γίνονται υποδειγματικοί ηγέτες, π.χ. Γκάντι, Warren Buffett, Αβραάμ Λίνκολν κοκ. Ο λόγος είναι πως τα εσωστρεφή άτομα αναπτύσσουν τεράστιες ηγετικές ικανότητες. Είναι ηπίων τόνων, σκέφτονται πριν μιλήσουν, είναι καλοί ακροατές, σταθμίζουν τα υπερ και τα κατά πριν πάρουν οποιαδήποτε απόφαση κοκ.

Παίξτε μαζί του παιχνίδια ρόλων, ώστε να νιώθει περισσότερο άνετα στις μετέπειτα συναναστροφές. Προσκαλέστε το για τσάι, παίξτε τον δάσκαλο και τον μαθητή, υποδηθείτε ότι πάτε για φαγητό σε ένα εστιατόριο και δίνετε παραγγελία κοκ.

Αναγνωρίστε πότε χρειάζεται να απομονωθεί. Μάθετε να διαβάζετε τα σημάδια που λένε πως το παιδί σας είχε αρκετά φώτα, θόρυβο και κόσμο για μια ημέρα και αφήστε το να απομονωθεί και να χαλαρώσει. Δεν χρειάζεται μετά από μια εβδομάδα σχολείου να πάει και σε partyκαι στην γιαγιά και στον κινηματογράφο και στο σπίτι της κολλητής σας. Εάν θέλει να κάτσει στο δωμάτιό του να διαβάσει ένα βιβλίο ή να ακούσει μουσική, μην το πιέσετε να έρθει να κάτσετε όλοι μαζί στην κουζίνα.