Βοηθήστε το να μην σπαταλά το χρόνο του

Σπατάλη χρόνου

Έχετε κουραστεί να ακούτε από το μικρό σας την απάντηση «θα το κάνω αργότερα»;

Τι μπορεί να κρύβει η αναβολή μιας δραστηριότητας; Έλλειψη ενδιαφέροντος; Άγχος μήπως δεν τα καταφέρει; Σύγχυση γιατί δεν ξέρει πώς ακριβώς να αρχίσει τη δουλειά που του έχετε αναθέσει; Δείτε τι συμβαίνει και ακολουθήστε μερικά βήματα, ανάλογα με την περίσταση για να βοηθήσετε το μικρό σας να διαχειρίζεται σωστά το χρόνο του και να ολοκληρώνει μια εργασία χωρίς να τον σπαταλά άσκοπα.


«Δεν θέλω». Τα παιδιά συχνά κωλυσιεργούν γιατί έχουν διαφορετικές προτεραιότητες από αυτές που έχετε εσείς σαν γονείς. Μην προσπαθήσετε να τα πείσετε ότι μια εργασία είναι πιο σημαντική από αυτή που έχουν θέσει τα ίδια ως προτεραιότητα. Αντιθέτως συνδέστε αυτό που εσείς θεωρείτε προτεραιότητα, όπως τις ασκήσεις για το σχολείο, με ένα προνόμιο ή κίνητρο που έχει αξία για το παιδί σας. Για παράδειγμα, αν επιτρέπεται να παίζει βιντεοπαιχνίδια ή να βλέπει τηλεόραση αφού έχει τελειώσει το διάβασμα για το σχολείο, το παιδί σας θα μάθει ότι τα προνόμια κερδίζονται με υπεύθυνη συμπεριφορά.

«Δεν μπορώ να το κάνω». Τι κρύβεται πίσω από αυτή την άρνηση; Αν πρόκειται για κάτι για το οποίο ξέρετε ότι μπορεί να φέρει εις πέρας, σκεφτείτε μήπως απλά δεν ξέρει από πού να ξεκινήσει. Αν αρνείται επίμονα να κάνει τα μαθήματά του πιθανόν το πρόβλημα να είναι βαθύτερο και μεγαλύτερο. Αρχικά συζητήστε με τον/την δάσκαλο/α του παιδιού σας. Στη συνέχεια φροντίστε να χωρίσετε κάποιες εργασίες σε μικρότερα τμήματα και ζητήστε του να εστιάζει κάθε φορά σε κάτι συγκεκριμένο. Για παράδειγμα αντί να πείτε «καθάρισε το δωμάτιό σου» μπορείτε να το βοηθήσετε να εκτελέσει κάθε επιμέρους εργασία (να στρώσει το κρεβάτι, να μαζέψει τα ρούχα του κ.λπ.), να επικεντρωθεί σε κάτι συγκεκριμένο και να προχωρήσει σιγά σιγά στα υπόλοιπα.

Πάρα πολλές εργασίες για το σπίτι

«Έχω αρκετό χρόνο». Είναι πολύ εύκολο για τα παιδιά να αναβάλουν κάτι όταν δεν έχουν την αίσθηση του επείγοντος. Βοηθήστε το μικρό σας να θέσει deadlines και ορίστε κίνητρα για να τελειώσει κάτι στο συμφωνημένο χρονικό περιθώριο. Για παράδειγμα διαβάστε του ένα ακόμα παραμύθι αν καταφέρει να ετοιμαστεί για ύπνο πριν από την ώρα που έχετε συμφωνήσει.    

«Δεν θα το κάνω σωστά». Το παιδί σας πιθανόν να αρνείται να κάνει κάτι – ακόμα και αν του αρέσει – επειδή μπορεί να φοβάται ότι δεν θα το κάνει τέλεια. Έτσι παρόλο που το ίδιο επέμενε να παρακολουθήσει μαθήματα μουσικής, μπορεί να αναβάλει την εξάσκηση καθώς θεωρεί ότι δεν παίζει καλά όσο θα έπρεπε ή όσο φανταζόταν ότι θα μπορούσε να παίζει. Βοηθήστε το μικρό σας να καταλάβει ότι το να κάνει λάθη είναι μέρος της προσπάθειας, καθώς και ότι η τελειότητα- αν και ανέφικτη- προσεγγίζεται με εξάσκηση.

Σωστή διαχείριση του χρόνου

  • Θέστε ξεκάθαρες προσδοκίες. Φτιάξτε ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα με όλα όσα έχει να κάνει το παιδί σας. Μπορείτε να το εκτυπώσετε για να το έχετε στο ψυγείο ή στην πόρτα του δωματίου του ώστε να μπορεί να το συμβουλεύεται.
  • Ενθαρρύνετε το να κάνει πρώτα τη χειρότερη δουλειά. Για παράδειγμα να ντύνεται πριν το πρωινό ή να βλέπει τηλεόραση αφού έχει τελειώσει τα μαθήματά του.
  • Διευκολύνετε το. Βρείτε τρόπους για να διευκολύνεται το μικρό σας όταν δυσκολεύεται να ολοκληρώσει κάτι μόνο του. Για παράδειγμα, αν έχει πρόβλημα να ντυθεί μόνο του το πρωί φτιάξτε μια σειρά από εικόνες που θα το βοηθήσουν σχετικά με το ντύσιμο. Καμιά φορά η αναβολή μιας δουλειάς έχει να κάνει με τη σύγχυση.