Αντιμιλάει; Αντιμετωπίστε το!

Αντιμιλάει

Πώς να αντιδράσετε όταν το παιδί σας αντιμιλάει.

Τεστάρει τα όρια του, μαθαίνει τι είναι σωστό και τι όχι, φλερτάρει με την ανεξαρτησία και την αυτονομία, θέλει να τραβήξει την προσοχή σας. Οι παραπάνω είναι μερικοί μόνο από τους λόγους που το παιδί αντιμιλάει ή ανταπαντάει σε όσα έχετε να του πείτε. Δείτε πώς να αντιδράσετε έξυπνα βοηθώντας το παιδί σας, ανάλογα με την ηλικία του, να εκφράζει τη γνώμη του χωρίς να πληγώνει τους άλλους.


Ηλικία 3 έως 5. Έχει άσχημη συμπεριφορά ή διεκδικεί την ανεξαρτησία του; Καμιά φορά είναι δύσκολο να βρείτε τη διαφορά ανάμεσα σε αυτά τα δύο. Πάντως τα πρώτα σημάδια της αυτονομίας εμφανίζονται ακριβώς σε αυτή την ηλικία. Όταν ένα παιδί προσχολικής ηλικίας σας λέει ότι είστε χαζή, είναι μια απάντηση σε μια δική σας επίπληξη ή μια αντίδραση σε μια δική σας οδηγία που δεν θέλει να ακολουθήσει.

  • Μην αντιδράτε υπερβολικά. Το θέμα είναι τι ακριβώς θέλετε εσείς: να κερδίσετε τη μεταξύ σας διαμάχη ή να αλλάξετε τη συμπεριφορά του; Σαφώς και πρέπει να του πείτε ότι δεν μιλάει καλά αλλά το ζήτημα είναι να μην κολλήσετε σε αυτό. Αν αγνοήσετε την άσχημη συμπεριφορά και πείτε στο μικρό σας ότι τα λόγια του σας στενοχώρησαν θα έχετε μεγαλύτερες πιθανότητες να αλλάξετε τη συμπεριφορά του από το αν ξεκινήσετε καβγά.
  • Σκεφτείτε δημιουργικά. Αν το μικρό σας δεν είναι ικανοποιημένο με την πρόταση που του κάνετε γιατί έχει διαφορετική γνώμη ή άποψη, σκεφτείτε με ποιο τρόπο θα λύσετε το πρόβλημα. Αν το παιδί σας δεν μπορεί να έχει αυτό που θέλει βρείτε μια συμβιβαστική λύση. Με αυτόν τον τρόπο θα του δείξετε ότι λαμβάνετε υπόψη σας τις απόψεις του.   Αντιμιλάει; Αντιμετωπίστε το!

Ηλικία 6 έως 9. Ακόμα και αν σας αντιμιλάει ο πραγματικός σκοπός του δεν είναι να σας πληγώσει. Αυτό που σκέφτεται σε αυτήν την ηλικία είναι περισσότερο ο εαυτός του και πώς θα κερδίσει την προσοχή σας. Πολλές φορές ίσως δεν είναι τόσο κακό να σας απαντάει το παιδί σας, καθώς αυτό δείχνει ως ένα βαθμό ότι έχει τη δική του άποψη. Το πρόβλημα υπάρχει όταν το παιδί προσπαθεί να επικοινωνήσει την άποψή του με θυμό, νεύρα ή προσβολές.

  • Θυμηθείτε ότι πρέπει να συμπεριφέρεστε στο παιδί σας με σεβασμό έτσι ώστε και εκείνο να συμπεριφέρεται στους άλλους αλλά και σε εσάς με τον ίδιο τρόπο. Συνεπώς, αυτό που θα κάνετε είναι να αποτελέσετε πρότυπο συμπεριφοράς και να του δείξετε πως ως οικογένεια οφείλετε να σέβεστε εξίσου όλα τα μέλη της.


Αντιμιλάει; Αντιμετωπίστε το!Ηλικία 9 έως 12. Αν το παιδί σας διαρκώς κάνει αρνητικά σχόλια, προσπαθήστε να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα με ειλικρινή διάλογο.

  • Αποφύγετε να του πείτε ότι μιλάει διαρκώς αρνητικά, καθώς αυτό ενδέχεται να το πάρει ως κατηγορία και να επιδιώξει να αμυνθεί. Αντιθέτως δοκιμάστε να του πείτε «μοιάζεις θυμωμένο τώρα τελευταία μαζί μου και θα ήθελα να ξέρω τι σε έχει ενοχλήσει». Είναι πιο πιθανόν να ανταποκριθεί σε μια τέτοια ειλικρινή πρόταση. Αν σας ανοιχτεί και σας μιλήσει ζητήστε του να σας πει απευθείας την επόμενη φορά τι είναι αυτό που τον ενοχλεί χωρίς να είναι σαρκαστικό μαζί σας, εξηγώντας ότι αυτό σας ενοχλεί.
  • Αν τα σαρκαστικά σχόλια συνεχίζονται δοκιμάστε να τα αγνοήσετε και αντί να ξεκινήσετε καβγά απαντήστε ήρεμα εστιάζοντας στην αλήθεια που περιέχουν ή απαντήστε με χιούμορ.
  • Αν παρόλη την προσπάθεια το παιδί σας συνεχίζει να αντιμιλά χρησιμοποιήστε την τεχνική της «χαλασμένης κασέτας». Βρείτε μια φράση που να αποτυπώνει τις προθέσεις σας και φροντίστε να τη χρησιμοποιείτε κάθε φορά που το παιδί σας επιμένει για κάτι. Για παράδειγμα, μια τέτοια φράση μπορεί να είναι «το θέμα έληξε» ή «αυτό δεν είναι προς διαπραγμάτευση».