«Μαρτυριάρικα» παιδιά;

«Μαρτυριάρικα» παιδιά;

Πώς να μάθετε στο παιδί σας να σας «μαρτυράει» μόνο τα σημαντικά γεγονότα που ενέχουν κίνδυνο και όχι να «καρφώνει» τους φίλους του

Πόσες φορές το μικρό σας έχει έρθει τρέχοντας να σας παραπονεθεί για κάτι που έκανε το μικρό του αδερφάκι ή κάποιος φίλος του; Και πόσες φορές από αυτές ο λόγος που έρχεται σε εσάς ή αυτό που σας λέει είναι αρκετά σημαντικό; Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο «μαρτυράω» κάτι ή απλά «ενημερώνω» ειδικά σε περιπτώσεις που ελλοχεύει κίνδυνος; Και πώς μπορείτε να μάθετε το παιδί σας να κατανοήσει αυτή τη διαφορά χωρίς να ακούτε διαρκώς σαν μουρμουρητό «μαμά ο τάδε έκανε εκείνο, μπαμπά η αδερφή μου έκανε το άλλο…»;  

Ένας μέρος από αυτές τις «μαρτυρίες» είναι δύσκολο να το αποφύγετε. Ωστόσο αυτό που μπορείτε να κάνετε ξεκάθαρο είναι ότι θέλετε να ακούτε μόνο τα σημαντικά πράγματα (ειδικά αν κάποιος κινδυνεύει), αφήνοντας έτσι ανοιχτό το πεδίο για να έχει το παιδί σας τη σιγουριά ότι μπορείτε να το βοηθήσετε όταν υπάρχει πράγματι πρόβλημα.

  • Για να κατανοήσει τη διαφορά, ήδη από την ηλικία των 6, χρειάζεται να του δείξετε και με παραδείγματα ότι στην μια περίπτωση μαρτυράει κάτι το οποίο μπορεί να φέρει σε δύσκολη θέση το άλλο παιδί, ενώ στη δεύτερη περίπτωση λέει κάτι για να το βοηθήσει, αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Για παράδειγμα αν το μικρό αδερφάκι «έκλεψε» στο επιτραπέζιο παιχνίδι είναι κάτι που δεν χρειάζεται να «μαρτυρήσει» το μεγάλο αδερφάκι στους γονείς. Ωστόσο πρέπει αμέσως να ενημερώσει αν το αδερφάκι του έχει πάρει ένα μαχαίρι από το συρτάρι της κουζίνας και τρέχει μέσα στο σπίτι. Κάντε έναν κατάλογο με υποθετικές καταστάσεις και ζητήστε του να σας πει τι θα έπρεπε να κάνει. Για παράδειγμα:

Το αδελφάκι σου σκαρφάλωσε στο πατάρι 

Το αδελφάκι σου είπε μια κακή λέξη 

Ο δάσκαλος στο σχολείο σου έριξε ένα χαστούκι 

Ο συμμαθητής σου σου κατέβασε το παντελόνι 

Η ξαδέλφη σου σου τράβηξε τα μαλλιά 

  • Το πρόβλημα με τα παιδιά που συνηθίζουν να είναι «μαρτυριάρικα» χωρίς σοβαρό λόγο είναι ότι θεωρούν ότι οι γονείς τους θα βρουν τη λύση για κάθε πρόβλημα, ενώ κανονικά χρειάζεται τα ίδια να μάθουν πώς να ανταπεξέρχονται σε κάποια δυσκολία ή πρόβλημα και πώς να λύνουν τις διαφορές τους με τα αδέρφια τους ή με τους φίλους τους. Το τελευταίο είναι κάτι που πρέπει να επισημαίνετε στο μικρό σας όταν σας κάνει παράπονα για το αδελφάκι του ή για τους φίλους του. Εξηγήστε του πως πρέπει μόνο του να λύσει το πρόβλημα που αφορά στη μεταξύ τους σχέση.
  • Ωστόσο και εδώ πρέπει να υπάρξει μια ισορροπία για να μην αποτρέψετε το παιδί σας να σας λέει σοβαρά πράγματα, που έχουν σχέση με σωματική ή ψυχική βία. Επίσης αν τα παιδιά σας δυσκολεύονται να βρουν μια λύση μεταξύ τους, τότε είναι καλύτερο να επέμβετε για να αποφύγετε τα χειρότερα: όπως για παράδειγμα να πληγωθεί πολύ το ένα από τα δύο. 
  • Έχετε υπόψη σας ότι όταν ένα παιδάκι μαρτυράει το άλλο δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος, πράγμα που σημαίνει ότι το ένα μπορεί να «καρφώσει» το άλλο για «αντίποινα».