Πώς θα πει όχι στις ανθυγιεινές λιχουδιές;

Junk food

Μάθετε το παιδί σας να τρώει σωστά και να αποφεύγει τα ανθυγιεινά snacks

Οι ανθυγιεινές τροφές πλούσιες σε θερμίδες, ζάχαρη και λιπαρά συνήθως αποτελούν λαχταριστές λιχουδιές αλλά εκτός από γεύση δεν έχουν τίποτε άλλο να προσφέρουν στο παιδί σας. Σκεφτείτε τις καραμέλες, τα μπισκότα, τα αναψυκτικά, τα χάμπουργκερ, τα πατατάκια/ γαριδάκια που κυκλοφορούν στο εμπόριο και θα καταλάβετε. Εάν ήδη το μικρό σας έχει μάθει να τρώει junk food, ακολουθήστε μερικές από τις παρακάτω ιδέες για να πείσετε το μικρό σας ότι καλό θα ήταν όλα αυτά να μην καταλήξουν στο στομάχι του.

  • Αν το μικρό σας αναζητά διαρκώς ανθυγιεινές τροφές, αποκλείστε τις από το σπίτι σας ή από σημεία που έχει πρόσβαση. Φυσικά θα πρέπει και εσείς να ακολουθείτε συγκεκριμένους κανόνες για τη διατροφή σας. Αν το μικρό σας σας βλέπει να καταναλώνετε συχνά γλυκά και αναψυκτικά δεν θα θέλει να νιώθει ότι όλα αυτά είναι απαγορευμένες τροφές μόνο για εκείνο. Αποφύγετε να απαγορεύσετε εντελώς κάποια λιχουδιά. Αντιθέτως δώστε του μια πολύ μικρή ποσότητα, όχι όμως ως επιβράβευση σε μία καλή του πράξη.
  • Σερβίρετε φρούτα και λαχανικά κομμένα σε διάφορα σχήματα και συνοδευόμενα από λαχταριστές σως. Τα χρώματα και οι σως πιθανόν να δελεάσουν το παιδί σας να δοκιμάσει. Ένας καλός συνδυασμός είναι μπανάνα με γιαούρτι ή καρότα με μια ελαφρώς πικάντικη σάλτσα.
  • Αντικαταστήστε σταδιακά γλυκά και γαριδάκια με κάτι πιο υγιεινό. Για παράδειγμα, δοκιμάστε αποξηραμένα φρούτα, όπως μπανάνα που θυμίζει τσιπς ή smoothies με διάφορες γεύσεις. Επίσης η πίτσα ή το χάμπουργκερ με σπιτικά υλικά μπορεί να αποτελέσουν κάλλιστα υγιεινές επιλογές.
  • Κατά τη διάρκεια του δείπνου προσφέρετε στο παιδί σας μικρές ποσότητες από το φαγητό που τρώει όλη η οικογένεια. Αν αρνηθεί να φάει συμφωνήστε ότι θα παραμείνει στο τραπέζι μέχρι να τελειώσουν όλοι και στη συνέχεια βάλτε το πιάτο του στο ψυγείο. Όταν πεινάσει αργότερα, θα του σερβίρετε το φαγητό που είχε μείνει στο πιάτο. Ωστόσο σε κάθε γεύμα βεβαιωθείτε ότι σερβίρετε κάτι που του αρέσει μαζί με όλα τα υπόλοιπα φαγητά. 
  • Μια άλλη λύση είναι να σερβίρετε τις μερίδες ξεχωριστά. Πρώτα για παράδειγμα τα λαχανικά και αφού τα φάει – ίσως με μια καθυστέρηση μέχρι να το αποφασίσει – να προσφέρετε μια επιλογή ανάμεσα σε περισσότερα λαχανικά και κρέας.

Σε σπίτια τρίτων

Εδώ αρχίζουν τα δύσκολα καθώς κάθε σπίτι έχει τους δικούς του κανόνες σχετικά με τη διατροφή. Δεν σημαίνει ότι επειδή εσείς σερβίρετε υγιεινές τροφές στα γεύματα το ίδιο κάνουν και όλοι οι υπόλοιποι. Επομένως θα πρέπει να έχετε Γλειφιτζούρια!διαπαιδαγωγήσει το μικρό σας με τέτοιο τρόπο ώστε να έχει κάνει κτήμα του τους κανόνες σας σχετικά με την υγιεινή διατροφή.

  • Όταν μιλάτε για τις ανθυγιεινές τροφές, προτιμήστε να χρησιμοποιείτε αρνητικούς χαρακτηρισμούς, όπως για παράδειγμα βλαβερό, βρώμικο, κακό κτλ. 

  • Δημιουργήστε μια διατροφική πυραμίδα για με το πόσο καλά ή βλαβερά είναι κάποια φαγητά για τον οργανισμό με εικόνες και ζωγραφιές που να απευθύνονται σε παιδιά.
  • Εξηγήστε στο παιδί σας ότι κάθε γονιός έχει τους δικούς του κανόνες για αυτό κάποια παιδιά καταναλώνουν τσιπς, γλυκά και αναψυκτικά ή τρώνε διαφορετικά από το ίδιο.
  • Αν πρόκειται για μεμονωμένες επισκέψεις σε κάποια σπίτια δεν χρειάζεται να ανησυχείτε. Το πρόβλημα υπάρχει αν αφήνετε το παιδί σας να το προσέχουν σε ένα σπίτι που το ανθυγιεινό φαγητό είναι μέρος της καθημερινής διατροφής. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να είστε ξεκάθαροι σε σχέση με τους κανόνες που έχετε θέσει και αφορούν στο παιδί σας ενώ καλό είναι να γράψετε ένα κατάλογο με τροφές που πρέπει ή δεν πρέπει να τρώει.  

Φυσικά και είναι δύσκολο να ελέγξετε τι τρώει στον παιδικό σταθμό ή στα παιδικά πάρτι αλλά τουλάχιστον έχετε αρκετές ευκαιρίες για μαθήματα διατροφής στο σπίτι σας και απόλυτο έλεγχο στο τι τρώει εκεί. Έχετε πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού σας ότι δεν αξίζει τον κόπο να τσακώνεστε καθημερινά για το φαγητό, γιατί μπορεί να κερδίσετε προσωρινά κάποια μάχη αλλά ενδέχεται να χάσετε τελείως τον πόλεμο με την υπερβολική καταπίεση.