Πρώτη μέρα στο νηπιαγωγείο χωρίς δάκρυα!

Πρώτη μέρα στο νηπιαγωγείο χωρίς δάκρυα!

Tips για εύκολους αποχαιρετισμούς την πρώτη ημέρα στο νηπιαγωγείο

 

Η πρώτη ημέρα στο σχολείο μπορεί να συνοδεύεται από κλάματα ή χαμόγελα, από δύσκολους ή εύκολους αποχαιρετισμούς, από φοβό ή χαρά για το άγνωστο. Αν το μικρό σας ανήκει στα παιδιά που δυσκολεύονται να αποχωριστούν τους γονείς για να κάνουν το πρώτο μεγάλο βήμα κοινωνικοποίησης, ακολουθήστε τις συμβουλές μας για να κάνετε την μετάβαση πιο εύκολη.

Αποκαλύψτε του την καθημερινότητα στο νηπιαγωγείο. Μην αφήσετε την καθημερινότητα στο νηπιαγωγείο να καλυφθεί από ένα πέπλο μυστηρίου. Αντιθέτως μιλήστε του για αυτήν, για τα πράγματα που θα μάθει, για τις δραστηριότητες που θα κάνει και για τους καινούργιος φίλους που θα γνωρίσει. Στόχος είναι να μεταφέρετε μια ευχάριστη και όχι βαρετή εικόνα του σχολείου, ώστε να αναμένει την εμπειρία με χαρά.

Βοηθήστε το να γνωρίσει τον χώρο. Αν υπάρχει δυνατότητα επισκεφθείτε κάποιες ημέρες πριν το νηπιαγωγείο και την τάξη του για να δει το χώρο, τα θρανία, τα ντουλαπάκια που θα φυλάσσει τα πράγματά του. Θα νιώσει πιο άνετα σε έναν χώρο που έχει βρεθεί ξανά παρά σε ένα μέρος που είναι τελείως καινούργιο για τα παιδικά του μάτια.

Δώστε λεπτομερείς απαντήσεις. Αφήστε του το περιθώριο να σας κάνει ερωτήσεις και απαντήστε λεπτομερώς σε όλες του τις απορίες. Είναι ένας τρόπος για να βεβαιωθεί ότι όλα θα πάνε καλά και να νιώσει ότι δεν θα υπάρχουν απρόοπτα στην οργάνωση της νέας καθημερινότητας. Έχετε υπομονή και μην καταπιέσετε την ανάγκη του να κλάψει. Αυτό μειώνει τις πιθανότητες να ξεσπάσει σε κλάματα την πρώτη ημέρα στο νηπιαγωγείο.

Ελέγξτε τα συναισθήματά σας. Προσπαθήστε να ελέγξετε τα δικά σας συναισθήματα για να μην το επηρεάσετε αρνητικά. Αν φαίνεστε στενοχωρημένοι ή αναστατωμένοι με την ιδέα ότι το μικρό σας μεγαλώνει και θα πρέπει να το αποχωριστείτε, θα επιβαρύνετε περισσότερο τη συναισθηματική φόρτιση του μικρού σας. Επομένως όποτε συζητάτε για το νηπιαγωγείο, φροντίστε να είστε χαμογελαστοί και να αναδεικνύετε διαρκώς τα θετικά στοιχεία. Επίσης την πρώτη ημέρα συγκρατήστε τα δικά σας δάκρυα για να μην το αποθαρρύνετε.

ΠρόβαΚαλό είναι να έχετε κάνει από πριν μια πρόβα της διαδικασίας που θα προηγηθεί στο σπίτι πριν φύγετε για το νηπιαγωγείο. Ξυπνήστε το πρωί, ντυθείτε, σερβίρετε πρωινό και οδηγήστε το στο σχολείο, όπως ακριβώς θα κάνετε και την μεγάλη ημέρα. Εξηγήστε του παράλληλα με ποιους τρόπους θα διαφοροποιηθεί η καθημερινή του ρουτίνα.

Extra tips

  • Μην το αποπαίρνετε όταν κλαίει για το συγκεκριμένο θέμα. Το κλάμα είναι ο τρόπος του για να επικοινωνήσει τα συναισθήματά του και στην περίπτωση αυτή δείχνει πως δεν νιώθει ακόμα άνετα να κάνει το βήμα.
  • Για να συνηθίσει νέα περιβάλλοντα και άλλους ανθρώπους αφήστε το να κοιμηθεί ένα βράδυ στο σπίτι κάποιου κοντινού συγγενή ή φίλου, ειδικά αν η μητέρα δεν εργάζεται και περνάει όλες τις ώρες της ημέρας με το παιδί.