Πρωτάκι, όχι πια δάκρυα!

Πρωτάκι, όχι πια δάκρυα!

Διαχειριστείτε τον δύσκολο αποχωρισμό της πρώτης ημέρας του σχολείου

 

Συνοδεύετε το μικρό σας την πρώτη ημέρα στο σχολείο και μόλις το αφήνετε στο προαύλιο και του λέτε ότι τώρα εσείς θα φύγετε, ξεσπάει σε κλάματα και σας κρατάει σφιχτά από το χέρι. Πρόκειται για μια συνηθισμένη εικόνα, ειδικά για τα παιδιά που πάνε στο νηπιαγωγείο ή στην πρώτη δημοτικού. Κι όμως υπάρχει τρόπος να ηρεμήσετε το βλαστάρι σας. Ακολουθήστε μερικά tips για να ξεκινήσει ήρεμα η σχολική χρονιά χωρίς δράματα.

Σωστή προετοιμασία

Θα έχετε ίσως βαρεθεί να το ακούτε, αλλά η προετοιμασία είναι τον παν. Ξεκινήστε, παρέχοντας στο μικρό σας όσες περισσότερες πληροφορίες είναι δυνατόν για την πρώτη μέρα στο σχολείο ή το νηπιαγωγείο. Αν υπάρχει δυνατότητα επισκεφθείτε το νηπιαγωγείο για να φανεί πιο οικείο το περιβάλλον στο μικρό σας. Ενημερώστε το σχετικά με το πρόγραμμα. Πείτε του για παράδειγμα με λεπτομέρειες ότι όταν θα το αφήσετε, θα κάνει κάποια ώρα «μάθημα», στη συνέχεια θα φάει το κολατσιό του […] και, φυσικά, τονίστε του ότι θα επιστρέψετε να το πάρετε. Όσο πιο εξοικειωμένο είναι το μικρό σας με το καινούργιο του πρόγραμμα τόσο λιγότερο θα αγχωθεί με την πρώτη ημέρα στο σχολείο. Επίσης, εάν γνωρίζει στα σίγουρα πως θα γυρίσετε δεν θα νιώθει πως το εγκαταλείψατε.

Ήρεμα πρωινά

Φροντίστε ώστε το πρώτο πρωί για το σχολείο να είναι όσο το δυνατόν πιο ήρεμο και οργανωμένο. Ετοιμάστε τα ρούχα του μικρού σας από το προηγούμενο βράδυ και σχεδιάστε να ετοιμάσετε ένα απλό και γρήγορο πρωινό. Φροντίστε να ξυπνήσετε νωρίς για να έχετε αρκετό χρόνο στη διάθεσή σας. Αν το πρωί βιάζεστε, το μικρό σας θα αγχωθεί ακόμα περισσότερο. Όταν φτάσετε στο σχολείο, αποχαιρετήστε το γλυκά αλλά σύντομα. Κάντε του μια αγκαλιά και πείτε ότι θα περάσετε να το πάρετε όταν σχολάσει. Προσέξτε ώστε να είστε στην ώρα σας στο σχόλασμα και ρωτήστε πώς ήταν η ημέρα του. Ρωτήστε τη δασκάλα αν υπήρξε κάτι που το ενθουσίασε ώστε να του υπενθυμίσετε ότι και την επόμενη ημέρα θα μπορεί να ασχοληθεί με την ίδια δραστηριότητα.

Tips για τα δάκρυα

Πολλά παιδιά βιώνουν ένα δράμα με την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Μπορεί να κλαίνε για ημέρες όταν τα αφήνετε εκεί ή να σας παρακαλούν να μην τα πάτε στο Πρώτη ημέρα χωρίς δάκρυασχολείο. Παρόλο που μπορεί να είναι σκληρό να αφήνετε το μικρό σας στο προαύλιο ενώ κλαίει, θυμηθείτε ότι είναι πιθανό να σταματήσει από τη στιγμή που φεύγετε από το χώρο.

1.Οπλιστείτε με υπομονή και μιλήστε με το παιδί σας. Ρωτήστε το τι είναι αυτό που το αγχώνει σε σχέση με το σχολείο. Μπορεί απλά να νιώθει άσχημα επειδή δεν ξέρει πώς να βάλει τη ζακέτα του μόνο του ή δεν τα καταφέρνει με την τουαλέτα. Κάντε στο σπίτι όσες πρόβες είναι απαραίτητες ώστε να νιώσει μεγαλύτερη σιγουριά.

2.Αποφύγετε να διστάσετε να φύγετε όταν το συνοδεύσετε στο σχολείο το πρωί, ειδικά όταν κλαίει, γιατί θα πιστεύει πως με αυτόν τον τρόπο (το κλάμα, ή το παράπονο) θα αλλάξει τη ρουτίνα ή θα σας πείσει να μείνετε μαζί του. Φυσικά αυτό θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο τον αποχωρισμό.

3.Προσπαθήστε να το πείσετε να παίξει με κάποιο άλλο παιδάκι ώστε να του αποσπάσετε την προσοχή. Ωστόσο, ακόμα και αν δεν καταφέρετε να σταματήσετε τα δάκρυα, μην φύγετε χωρίς να το αποχαιρετήσετε κατηγορηματικά. Το να φύγετε κρυφά θα έχει επιπτώσεις με διάρκεια που μπορεί να δημιουργήσουν στο μικρό σας μεγαλύτερο άγχος και πίεση για το σχολείο.

4.Προπάντων μην αισθάνεστε τύψεις αν το μικρό σας κλαίει. Ο νηπιαγωγός και ο δάσκαλος γνωρίζει πως να διαχειρίζεται τα παιδιά ενώ είναι μακριά από τους γονείς τους. Μπορείτε ακόμα να τον ενημερώσετε σχετικά με όσα αρέσουν ή όχι στο μικρό σας. Πάντως τα πρωινά με κλάματα δεν θα κρατήσουν για πάντα. Από τη στιγμή που το μικρό σας θα αρχίσει να αναπτύσει σχέση με τη δασκάλα ή το δάσκαλό του, οι ημέρες στο σχολείο θα είναι πιο εύκολες.