Τα παιδιά μεγαλώνουν σωστά με ένα κατοικίδιο

Τα παιδιά μεγαλώνουν σωστά με ένα κατοικίδιο

Πιο υπεύθυνα, πιο κοινωνικά και πιο δραστήρια είναι τα παιδιά που από μικρή ηλικία ζουν μαζί με ένα ζώο, σύμφωνα με τους παιδοψυχολόγους.

*Ένα κείμενο της ψυχολόγου-παιδοψυχολόγου-συγγραφέως,Αλεξάνδρας Καππάτου.

Τη σωστά ανάπτυξη των παιδιών βοηθούν τα κατοικίδια ζώα , καθώς συμβάλλουν στην ορθή  σωματική , κοινωνική αλλά και ψυχική ωρίμανσή τους. Τα τελευταία χρόνια οι παιδοψυχολόγοι συστήνουν στους γονείς να φέρνουν από μικρή ηλικία τα παιδιά τους, σε επαφή με τα ζώα, υποστηρίζοντας  ότι ένα παιδί που προσέχει ένα σκυλάκι ή οποιοδήποτε άλλο κατοικίδιο μπορεί να γίνει πιο υπεύθυνο αλλά και πιο δραστήριο.

«Η παρουσία ζώου στη ζωή ενός παιδιού μπορεί να συμβάλει θετικά  στη σωστή ανάπτυξή του. Μόλις το παιδί αποκτήσει το πρώτο του κατοικίδιο, το εντάσσει στον μικρόκοσμό του και γίνεται αυτομάτως  ο σύντροφός του όχι μόνο στο παιχνίδι αλλά μπορεί να θεωρηθεί και ως υποκατάστατο φίλου ή αδελφού», αναφέρει η ψυχολόγος – παιδοψυχολόγος Αλεξάνδρα Καππάτου .

 Έχοντας το τετράποδο δίπλα του, είναι σίγουρο ότι το παιδί δεν θα κάνει καθιστική ζωή, όπως κάνουν τα περισσότερα άτομα  της ηλικίας του. Η βόλτα στο πάρκο με το σκύλο, που συνεπάγεται και παιχνίδι, είναι ο καλύτερος τρόπος για να απομακρυνθούν τα παιδιά από την  τηλεόραση και τα βιντεοπαιχνίδια. Εκτός αυτού, θα αυξηθεί η κοινωνικότητά του, αφού όλο και περισσότερα άτομα θα τον πλησιάζουν για να χαιδέψουν ή και να παίξουν με το σκύλο του, ενώ παράλληλα θα αυξηθούν η αυτοπεποίθησή  και η υπευθυνότητά του – δύο σημαντικές παράμετροι που καλλιεργούνται στην παιδική ηλικία.

«Το ζώο διδάσκει μια μεγάλη αρετή: δεν προδίδει τους  φίλους του. Η επιθυμία των περισσοτέρων πιτσιρικάδων να αποκτήσουν ένα δικό τους ζώο εκφράζει την ανάγκη τους να αγαπήσουν, να κατέχουν,  να διατάζουν και να υπακούν. Το αντιμετωπίζουν ως σύντροφο και όχι ως αντικείμενο», συμπληρώνει η Αλ. Καππάτου.