Πρώτη ημέρα στο νηπιαγωγείο

Πρώτη ημέρα στο νηπιαγωγείο

Εξασφαλίστε ότι η πρώτη ημέρα στο νηπιαγωγείο θα κυλήσει ανώδυνα

Τι σας επιφυλάσσει άραγε η πρώτη ημέρα στο νηπιαγωγείο; Κλάματα και δύσκολους αποχαιρετισμούς ή ενθουσιασμό για την νέα εμπειρία; Επειδή δεν μπορείτε να γνωρίζετε με απόλυτη ακρίβεια πώς θα αντιδράσει το μικρό σας μόλις διαβείτε το κατώφλι του σχολείου και ειδικά μόλις το αποχαιρετήσετε, φροντίστε να πάρετε τα μέτρα σας για να το βοηθήσετε να εξοικειωθεί.

Μην βιαστείτε το πρωί.Υπολογίστε τον χρόνο που χρειάζεστε και ξυπνήστε εγκαίρως για να αποφύγετε να τρέχετε πανικόβλητοι, ειδικά την πρώτη ημέρα. Δεν χρειάζεται να διακινδυνεύσετε ένα πρωινό ξέσπασμα του μικρού σας λόγω της πίεσης και του εκνευρισμού.

Προσπαθήστε να φτάσετε σχετικά νωρίς.Έτσι το μικρό σας θα έχει χρόνο να συνηθίσει τον χώρο, να νιώσει ασφάλεια και πιθανόν να έρθει σε επαφή με τη δασκάλα.

Δώστε του την αγαπημένη του κούκλα. Αν το επιτρέπει το νηπιαγωγείο, αφήστε το να έχει μαζί του την αγαπημένη του κούκλα ή το αντικείμενο που γενικά το καθησυχάζει. Το νέο περιβάλλον θα είναι έτσι λιγότερο τρομακτικό. Από τη στιγμή που θα αισθανθεί άνετα, δεν θα τη χρειάζεται πλέον.

Φροντίστε να είστε θετικοί. Αναμφίβολα έχετε και εσείς άγχος για το πώς θα είναι η πρώτη μέρα στο νηπιαγωγείο, αλλά επειδή τα παιδιά επηρεάζονται από τα δικά σας συναισθήματα, «φορέστε» το καλύτερο σας χαμόγελο και εκφραστείτε θετικά για την νέα εμπειρία. Έτσι έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να ξεκινήσει την ημέρα του με αυτοπεποίθηση.

Σύντομοι αποχαιρετισμοί.Αν είναι η πρώτη φορά που αφήνετε το μικρό σας σε ένα περιβάλλον που δεν σας είναι οικείο, ο αποχαιρετισμός πιθανόν να σας φανεί δύσκολος. Το καλύτερο όμως για εκείνο είναι να αφήσετε κατά μέρος τις παρατεταμένες αγκαλιές, τα πολλά φιλιά και φυσικά τα δάκρυα, και να το αποχαιρετίσετε σύντομα και γλυκά, αφού το διαβεβαιώσετε πότε θα έρθετε να το παραλάβετε για να επιστρέψετε σπίτι.

Μάθετε και αυτό!

Είναι πολύ πιθανό το μικρό σας να ξεσπάσει σε κλάματα μόλις σας δει να αποχωρείτε, αλλά συνήθως 5 λεπτά αργότερα εξίσου πιθανό είναι να ηρεμήσει. Αν χρειάζεται περισσότερο χρόνο από τον συνηθισμένο για να αισθανθεί άνετα στο νέο περιβάλλον, μην πανικοβληθείτε. Ζητήστε βοήθεια από τη δασκάλα και προσπαθήστε μαζί να το βοηθήσετε να εξοικειωθεί. Από την άλλη μην το πάρετε κατάκαρδα αν το μικρό σας σας αποχαιρετήσει με χαρά. Σημαίνει ότι είναι εντελώς ενθουσιασμένο με τη νέα εμπειρία και ανυπομονεί να τη ζήσει!