Πολεμήστε το παιδικό άγχος

Παιδικό άγχος

Πρακτικές για να μειώσετε τα επίπεδα άγχους του παιδιού σας

Οι απότομες αλλαγές στη ρουτίνα ή κάποιες δυσκολίες στις διαπροσωπικές σχέσεις είναι συχνά παράγοντες άγχους για ένα παιδί. Ένα νέο αδερφάκι, ο τσακωμός με ένα φίλο, το ξεκίνημα του σχολείου, μια μετακόμιση, προβλήματα στη σχέση των γονιών, μια δασκάλα που δεν είναι καλή, ένα διαγώνισμα στο σχολείο, οι υψηλές προσδοκίες από τους γονείς είναι μερικοί από τους λόγους που μπορεί να αυξήσουν κατακόρυφα το άγχος και να προκαλέσουν πίεση σε ένα παιδί.

Συχνό είναι επίσης να αντιλαμβάνονται με μια δόση υπερβολής κάτι που ακούνε από τρίτους ή από τα ΜΜΕ και να αγχώνονται για την ασφάλειά τους (αν ακούσουν κάτι στις ειδήσεις) ή για τη σχέση των γονιών τους (να φοβούνται ότι θα χωρίσουν αν τους δουν να συζητούν σοβαρά) καθώς δεν έχουν ακόμα την απαραίτητη ωριμότητα για να επεξεργαστούν κάποιες πληροφορίες. Πώς θα μειώσετε τις πιθανότητες να αγχώνεται;   

Προετοιμασία. Σε περίπτωση που πρόκειται να συμβεί κάποια αλλαγή, όπως π.χ. μια μετακόμιση, φροντίστε να έχετε ενημερώσει από πριν το παιδί σας και να του επιτρέψετε να κάνει ερωτήσεις. Ωστόσο, αν βλέπετε ότι ανησυχεί υπερβολικά, αποφύγετε να του υπενθυμίζετε διαρκώς τι πρόκειται να συμβεί με υπερβολικό ζήλο, γιατί αν μεγαλοποιείτε τις καταστάσεις μπορεί να το αγχώσετε περισσότερο.

Προσέχετε τι ακούει.Αν πρέπει να συζητήσετε κάτι σοβαρό με τον σύντροφό σας που αφορά τη σχέση σας, φροντίστε να το κάνετε χωρίς την παρουσία του παιδιού σας. Ακόμα και αν δεν καταλαβαίνει ή δεν ακούει τι λέτε, «πιάνει» στον αέρα ότι κάτι δεν πάει καλά και αυτή η αίσθηση πιθανόν να του δημιουργήσει παράλογους φόβους και άγχος.   

Αφιερώστε του χρόνο καθημερινά.Μοιραστείτε λίγο χρόνο πριν κοιμηθεί ή κάποια άλλη στιγμή που είναι χαλαρό για να το βοηθήσετε να σας ανοιχτεί. Μια ολιγόλεπτη κουβεντούλα σε ήρεμο περιβάλλον είναι μια καλή ευκαιρία για να σας μιλήσει για τους φόβους και τις σκέψεις του.

Γίνετε καλός ακροατής. Πολλές φορές το να ακούσετε προσεκτικά το παιδί σας να σας μιλάει για τις ανησυχίες του είναι καλύτερο από το να του προσφέρετε έτοιμη την λύση κάθε προβλήματος. Με την συζήτηση είναι πιο εύκολο να καθησυχαστεί και να ανακαλύψει από μόνο του τρόπους για να βρει λύσεις.

Σκεφτείτε πρακτικά.Ορισμένες φορές υπάρχουν τρόποι για να μειώσετε την πίεση που προκαλεί μια κατάσταση. Αν λόγου χάρη το παιδί σας αγχώνεται για το διαγώνισμα της εβδομάδας, καθίστε μαζί του για να κάνετε μια επανάληψη ή αν έχει τσακωθεί με έναν φίλο, καλέστε τον για παιχνίδι στο σπίτι για να εντοπίσετε πού υπάρχει το πρόβλημα.

Το άγχος είναι φυσιολογικό. Πρόκειται για ένα συναίσθημα που βιώνουν όλοι οι άνθρωποι, επομένως καλό είναι να του το υπενθυμίζετε για να μην μεγαλοποιεί τα συναισθήματά του αλλά και για να καθησυχάζεται με τη σκέψη ότι δεν αισθάνεται μόνο εκείνο έτσι.

Διατηρήστε την ηρεμία σας. Όσο πιο αγχωμένοι είστε όταν το μικρό σας αντιμετωπίζει κάποιες καταστάσεις τόσο περισσότερο θα αγχώνεται και εκείνο. Αντιθέτως, θα νιώσει πολύ πιο σίγουρο για τον εαυτό του αν δείξετε ότι του έχετε εμπιστοσύνη ότι μπορεί να τα καταφέρει.

Μαθήματα οργάνωσης. Επειδή το άγχος μπορεί να προκαλείται από την απουσία οργάνωσης στην καθημερινότητα, φροντίστε να μάθετε το παιδί σας να είναι οργανωμένο. Μερικά παραδείγματα είναι να κάνει τα μαθήματα εγκαίρως και όχι να τα αφήνει τελευταία στιγμή, να τοποθετεί τα προσωπικά του αντικείμενα σε συγκεκριμένες θέσεις για να μην χάσει κάτι πολύτιμο, να δεσμεύεται για κάτι μόνο αν πραγματικά θέλει και όχι επειδή δυσκολεύεται να αρνηθεί μια πρόταση και να έχει καλή αίσθηση του χρόνου.