Παιδικά τικ

Παιδικά τικ

Παρατηρήσατε ότι τελευταία το παιδί σας εμφανίζει κάποιο τικ; Πόσο ανησυχητικό είναι;

*Με τη συνεργασία της Συμβούλου Ψυχικής Υγείας- Ψυχοθεραπεύτριας, Μίνας Κάνταρου.

Τα τικ είναι ακίνδυνα και στις περισσότερες περιπτώσεις παροδικά. Επειδή, όμως, αποτελούν αντικείμενο αστεϊσμού στον κάποιες φορές σκληρό παιδικό κόσμο, μας ενοχλούν. Τι είναι το τικ; Γιατί το εμφάνισε το παιδί μου; Τι πρέπει να κάνω;

Τι είναι το τικ

Επιστημονικά το τικ ονομάζεται «συμπεριφορική συνήθεια» και περιγράφει την ξαφνική, αστραπιαία, άσκοπη, άρρυθμη και  επαναλαμβανόμενη κίνηση στο σώμα ή η επανάληψη κάποιου ήχου. Αυτό σημαίνει πως ένα τικ μπορεί ναείναι είτε κινητικό είτε φωνητικό.

Από τα πιο συνηθισμένα τικ κίνησης είναι το ανοιγοκλείσιμο των ματιών, το ανασήκωμα του φρυδιού ή του ώμου, το τίναγμα του κεφαλιού κοκ. Στα ηχητικά τικ συγκαταλέγονται το καθάρισμα του λαιμού, ο βήχας, η τσιριχτή φωνή, το γρύλισμα. το ρούφηγμα της μύτης κ.α.

Γιατί το παιδί μου εμφάνισε τικ;

  • Δεν είναι ξεκάθαρη η αιτία εμφάνισής του, ωστόσο λέγεται ότι βασίζεται σε γενετικούς και νευρολογικούς παράγοντες. 
  • Δεν εμφανίζεται μόνο σε αγχώδη παιδιά αλλά μπορεί να επιδεινωθεί λόγω συναισθηματικών ή περιβαλλοντικών παραγόντων, όπως το άγχος, η κούραση ή η πίεση.
  • Αν ένας γονιός έχει τικ είναι πιο πιθανό να το «μεταδώσει» στο παιδί του.
  • Η εμφάνιση του τικ σημειώνεται σε μεγαλύτερο ποσοστό στα αγόρια από ότι στα κορίτσια και συνήθως συμβαίνει στα πρώτα σχολικά χρόνια. Τις περισσότερες φορές πρόκειται για παροδικά συμπτώματα που δεν χρειάζονται ιατρική παρακολούθηση, ακόμα και αν διαρκούν μερικές εβδομάδες ή μήνες.

Πως θα το αντιμετωπίσω;

Όπως προείπαμε τα τικ συνήθως εξαφανίζονται από μόνα τους. Συνεπώς δεν υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε, ενώ υπάρχουν πολλά που δεν πρέπει να κάνετε:

  1. Μην το επιπλήττετε, είναι άσκοπο και επιζήμιο να του ζητάτε να το ελέγξει. Δεν θα τα καταφέρει και θα νιώθει ακόμα πιο ανεπαρκές.
  2. Μην το πιέζετε. Η αυστηρότητα στην ανατροφή δεν αφήνει πολλά περιθώρια στο παιδί να εκφράσει τα συναισθήματα και τους φόβους του, τα οποία και μπορεί να εξωτερικευτούν μέσω ενός τικ. Χαλαρώστε και αφήστε το να επικοινωνήσει.

Αν το τικ συνεχίζει να υπάρχει για περισσότερο από 6 μήνες τείνει να αναχθεί σε χρόνια διαταραχή, οπότε και θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιον παιδοψυχολόγο. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για πιθανές θεραπείες αν το τικ δημιουργεί πρόβλημα στην καθημερινότητα του παιδιού. Τα καλά νέα είναι ότι ακόμα και σε αυτή την περίπτωση το 90% των παιδιών που πάσχουν από χρόνια τικ τα ξεπερνούν μετά τα 18.