Μήπως το παιδί σας φοβάται τα κινούμενα σχέδια;

Μήπως το παιδί σας φοβάται τα κινούμενα σχέδια

Γιατί το παιδί σας αντιδρά τόσο έντονα στα κινούμενα σχέδια και πώς να το βοηθήσετε να διαχειριστεί τον φόβο του;

Έχω δει δεκάδες ταινίες τρόμου. Ωστόσο, καμία σκηνή δεν με έχει φοβίσει τόσο όσο εκείνη που η Ούρσουλα αναδύεται από την θάλασσα για να βυθίσει το πλοίο του αγαπημένου της Αριελ. Όσες φορές κι αν είδα την «Μικρή Γοργόνα» κρατούσα τα μάτια μου κλειστά και παρακαλούσα να τελειώσει. Καμιά φορά η μητέρα που προσπερνούσε το σημείο για να ηρεμήσω.

Μεγαλώνοντας διαπίστωσα πως πολλά παιδιά ταράζονταν συναισθηματικά από τα κινούμενα σχέδια. Μεταξύ μας, τώρα, είναι σχεδόν όλα λίγο βάρβαρα. Μόνο να σκεφτείς πόσες φορές έχει πυροβοληθεί/ανατιναχτεί/πέσει από γκρεμό και έχει πλακωθεί από βράχους το κογιότ στο «RoadRunner» και θα καταλάβεις πως οι παιδικές ταινίες είναι κάπως σκληρές.

Και δεν είναι μόνο αυτό. Βλέπετε, τραυματικά για ένα παιδί δεν είναι μόνο τα τέρατα στο  «Μπαμπούλας ΑΕ» και οι αρκούδες στο «Brave» αλλά και οι σκηνές που πραγματεύονται τον θάνατο. Πολλά παιδιά έχουν κλονιστεί βλέποντας τον Babieνα χάνει την μητέρα του ή τον Μουφάσα να πέφτει από τον γκρεμό.

Παρότι τα περισσότερα παιδιά μετά την ηλικία των 7 μπορούν να αντιληφθούν τη διαφορά μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητα και μπορούν να αντέξουν την ένταση τέτοιων σκηνών, κάποια άλλα δείχνουν μια αυξημένη ευαισθησία. Παιδιά που είναι ευαίσθητα στους δυνατούς θορύβους και στα οπτικά ερεθίσμανα, παιδιά με αυξημένη φαντασία ή παιδιά που έχουν βιώσει ένα διαζύγιο ή έναν θάνατο μέσα στην οικογένεια, είναι καλό να αντιμετωπίζονται με συγκεκριμένο τρόπο.

Μην υποτιμάτε τον φόβο τους. Μην πείτε «δεν είναι τίποτα» ή «δεν χρειάζεται να φοβάσαι/λυπάσαι γιατί αυτό έγινε στα ψέματα». Ο φόβος είναι φόβος και είναι 100% αληθινός. Μιλήστε με το παιδί σας, κατανοήστε τι ήταν αυτό που το τρόμαξε και βρείτε τρόπους να αποφύγετε τέτοια περιεχόμενα ή να κάνετε πιο εύκολη την παρακολούθησή τους.

Μην φοβάστε τα spoils. Μπορεί να μην σας αρέσει να μαθαίνετε τι γίνεται στο επόμενο επεισόδιο του GameofThronesαλλά τα παιδιά δεν έχουν πρόβλημα να βλέπουν ξανά και ξανά την ίδια ταινία. Μπορείτε, λοιπόν, να σταματήσετε για λίγο την προβολή και να πείτε στο παιδί πως ο Σκρατ στην «Εποχή των Παγετώνων» θα έχει ένα ατύχημα αλλά όχι πολύ σοβαρό, οπότε και θα συνεχίσει να ζει.