"Γονιός δεν γεννιέσαι, γίνεσαι!" και το 2015

Μια αλλιώτικη σχολή γονέων με πολύ ενδιαφέροντα σεμινάρια στα οποία για να συμμετάσχεις αντί εισιτηρίου αγοράζεις απλώς ένα βιβλίο των 5 ευρώ.

Γίνεται κανείς καλός γονιός μόνο και μόνο επειδή έκανε παιδί; Βγαίνοντας από το μαιευτήριο κουβαλά κανείς μαζί με το νεογέννητο γνώσεις και δεξιότητες για το πώς θα το μεγαλώσει και πώς θα αντιμετωπίσει διάφορες καταστάσεις και προβλήματα;

Τα παιδιά δεν έρχονται με οδηγίες χρήσης και κάθε γονιός είναι αναμενόμενο να αγωνιά, να προσπαθεί, να κάνει λάθη, να αναρωτιέται πώς να μεγαλώσει τα παιδιά του. Η σχολή γονέων «Γονιός δεν γεννιέσαι, γίνεσαι!» προσεγγίζει παλιές και νέες θεματικές ενότητες, βασισμένη στην επιστήμη της ψυχολογίας και τις πιο σύγχρονες έρευνες, μέσα από ενδιαφέρουσες πληροφορίες, συζήτηση και δραστηριότητες.

Εισηγήτρια: Καλλιόπη Εμμανουηλίδου, εκπαιδευτική-συμβουλευτική ψυχολόγος

Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015, 7-9 μ.μ.

«Δημιουργικότητα και παιχνίδι στην οικογένεια»

Η δημιουργικότητα έχει να κάνει την ικανότητα για νέους τρόπους σκέψης βασισμένους στη φαντασία, την παραγωγικότητα, την καινοτομία, την πρωτοτυπία, την επινοητικότητα – όλα αυτά που είναι τόσο απαραίτητα για να μπορέσει ένα άτομο να ζήσει με ευελιξία και προσαρμοστικότητα. Πώς μπορεί να καλλιεργηθεί η δημιουργικότητα στα παιδιά; Τι δραστηριότητες μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι γονείς; Στη συνάντηση αυτή θα παρουσιαστούν διάφορες ιδέες για δημιουργικό παιχνίδι, κατασκευές, παιχνίδια στο αυτοκίνητο, καλλιτεχνικές δραστηριότητες, με στόχο την προαγωγή της δημιουργικότητας στην επίλυση προβλημάτων, την καλλιτεχνική καλλιέργεια και το ακόνισμα της επινοητικότητας – μάλιστα θα δοκιμάσουμε και οι ίδιοι πολλές από αυτές τις ιδέες!

Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015, 7-9 μ.μ.

«Φροντίζω τον εαυτό μου, δεν είναι κακό!»

Όταν κάποιος γίνεται γονιός, στρέφει όλη του την προσοχή στη φροντίδα του παιδιού του. Οι μικροί πρωταγωνιστές της ζωής μας, καθότι ανήμποροι και με μεγάλες ανάγκες, μπαίνουν σε θέση προτεραιότητας. Αυτό όμως αυτόματα σημαίνει ότι δεν έχουμε πια τον χρόνο και την ενέργεια για να φροντίσουμε τον εαυτό μας όπως πριν. Πώς όμως θα φροντίσουμε καλά τους άλλους, όταν εμείς είμαστε αποστραγγισμένοι και έχουμε αφήσει ακάλυπτες τις ανάγκες μας; Τόσο κακό είναι να βρούμε τρόπους να δίνουμε στον εαυτό μας φροντίδα, παρηγοριά, κανάκεμα, ενέργεια; Στη συνάντηση αυτή θα απενοχοποιηθούμε και θα συζητήσουμε για το πώς όλα τα μέλη της οικογένειας έχουν δικαίωμα στη φροντίδα και πώς μπορούμε να νιώθουμε κι εμείς καλά, χωρίς τύψεις!

Τετάρτη 1 Απριλίου 2015, 7-9 μ.μ.

 «Ψέματα και άλλες απατεωνιές»

Η Πρωταπριλιά μάς δίνει την ευκαιρία να εξετάσουμε τους λόγους και τους τρόπους με τους οποίους τα παιδιά προσπαθούν να εξαπατήσουν. Ποια είναι η ανθρώπινη ανάγκη που ικανοποιείται, όταν ένα παιδί χρησιμοποιεί ανέντιμους τρόπους για να διεκδικήσει αυτό που θέλει; Από ποιες ηλικίες ξεκινούν οι πρώτες απόπειρες εξαπάτησης; Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το ψέμα, την κλοπή, τον δόλο αλλά και την παραβατικότητα μικρών και μεγαλύτερων παιδιών; Πώς μπορούμε να διδάξουμε την ηθική σκέψη; Μέσα από συζήτηση αλλά και από πραγματικά περιστατικά θα συζητήσουμε αυτά τα δύσκολα θέματα και θα μοιραστούμε γόνιμους προβληματισμούς.

Αντί εισιτηρίου, απαιτείται η αγορά ενός βιβλίου ελάχιστης ονομαστικής αξίας 5 ευρώ πριν από κάθε συνάντηση, από το βιβλιοπωλείο του ΟΞΥΓΟΝΟΥ. Απαραίτητη η προεγγραφή.

Δηλώσεις συμμετοχής στο email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. (Θέμα: Σχολή γονέων και ημερομηνία της συνάντησης).

Λίγα λόγια για την Καλλιόπη Εμμανουηλίδου

 Η Καλλιόπη Εμμανουηλίδου είναι εκπαιδευτική-συμβουλευτική ψυχολόγος με ιδιαίτερη εξειδίκευση και ενδιαφέρον σε θέματα που αφορούν τη διατροφή, τη νοημοσύνη, την αγωγή των παιδιών και τη βοήθεια που μπορεί να προσφέρει η επιστήμη της ψυχολογίας με πρακτικούς τρόπους σε προβλήματα της καθημερινότητας. Έχει κάνει μεταπτυχιακά στην Εκπαιδευτική Ψυχολογία, τη Συμβουλευτική στην Εκπαίδευση και την Εκπαιδευτική Έρευνα. Έχει δίπλωμα γενικής συμβουλευτικής και συμβουλευτικής διαταραχών πρόσληψης τροφής και είναι κάτοχος διδακτορικού με θέμα τη νοημοσύνη και το ταλέντο. Διδάσκει στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και εργάζεται ως ψυχολόγος και ως επιμορφώτρια στη Θεσσαλονίκη. Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφορούν τα βιβλία της: ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ: ΠΩΣ ΟΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΑΝΤΑΝΑΚΛΟΥΝ ΤΟΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΟ ΜΑΣ ΚΟΣΜΟ,  ΓΥΡΙΖΩ ΣΕΛΙΔΑ… ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ, ΓΥΡΙΖΩ ΣΕΛΙΔΑ… ΣΤΟ ΑΓΧΟΣ, ΓΥΡΙΖΩ ΣΕΛΙΔΑ… ΣΤΗ ΧΑΜΗΛΗ ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗ, ΤΟ ΞΩΤΙΚΟ ΠΟΥ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΨΗΛΩΣΕΙ.