Αντιμέτωποι με την αποτυχία

Αντιμέτωποι με την αποτυχία

Διδάξτε του πώς να προχωρά μετά από μια μικρή ή μεγάλη αποτυχία

Πώς βιώνει ένα παιδί μια αποτυχία, που μπορεί να αφορά από το ότι δεν κατάφερε να φτιάξει ένα παζλ μέχρι το ότι δεν έγραψε καλά στο τεστ του σχολείου; Είναι σωστό να προσπαθούμε να αποτρέψουμε κάθε αποτυχία που βλέπουμε να έρχεται; Και πώς θα ενθαρρύνουμε τα παιδιά μας να συνεχίσουν να προσπαθούν; Αν το θέμα «αποτυχία» σας προβληματίζει, πάρτε μερικές ιδέες για το πώς να καθοδηγήσετε το μικρό σας ώστε να τη διαχειριστεί και να συνεχίσει χωρίς απώλειες. 

Βοηθήστε το παιδί σας να κατανοήσει ότι η αποτυχία είναι κάτι που μπορεί να συμβεί στον καθένα. Για να μην αισθάνεται ότι είναι ο μοναδικός άνθρωπος στον πλανήτη που απέτυχε σε κάτι, είναι σημαντικό να κατανοήσει πως κανένας δεν είναι τέλειος, όλοι κάνουμε λάθη και όλοι βιώνουμε αποτυχίες κάθε τόσο. Η γνώση αυτή θα το βοηθήσει να αντιληφθεί πως δεν είναι μόνο του.

Διδάξτε του πως η αποτυχία είναι περισσότερο μια αφορμή να προχωρήσει παρακάτω παρά κάτι κακό.Αντιμετωπίστε με τέτοιο τρόπο τις μικρές ή μεγάλες του αποτυχίες ώστε να κατανοήσει ότι καθεμία από αυτές αποτελεί ένα βήμα πιο κοντά στην επίτευξη των στόχων του. Αν αντιμετωπίσετε κάθε αποτυχία ως μια δοκιμή για αυτό στο οποίο στοχεύει, τότε οι πιθανότητες να συνεχίσει να προσπαθεί είναι μεγάλες.

Διδάξτε το να μην την παίρνει προσωπικά.Μια αποτυχία είναι πιθανόν να πλήξει την αυτοπεποίθησή του και να το κάνει να αισθάνεται άχρηστο. Κάτι τέτοιο όμως δεν θα συμβεί αν του δώσετε να καταλάβει πως το να αποτύχει κάποιες φορές δεν σημαίνει πως είναι ανίκανο να πετύχει έναν στόχο.

Βεβαιωθείτε ότι μαθαίνει από τις αποτυχίες.Συζητήστε για ποιο λόγο είναι πιθανό να οδηγήθηκε σε αποτυχία και χρησιμοποιήστε τον ως αφορμή για να το βοηθήσετε να δράσει διαφορετικά την επόμενη φορά ή να εξασκηθεί περισσότερο σε κάτι που το δυσκόλεψε.

Βοηθήστε το να διατηρήσει την ψυχραιμία του.Είναι φυσιολογικό να θυμώσει ή να στενοχωρηθεί με μια αποτυχία. Αλλά για να κατορθώσει να προχωρήσει σκοπός είναι να το ενθαρρύνετε να διατηρήσει την ψυχραιμία του. Αν πρόκειται για νήπιο, που είναι πιθανό να εκνευριστεί επειδή δεν κατάφερε να κουμπώσει το παντελόνι του, ίσως είναι προτιμότερο να το αφήσετε να εκφραστεί κλαίγοντας και όταν ηρεμήσει να του προτείνετε να δοκιμάσει ξανά.

Μην προσπαθείτε να αποτρέψετε την αποτυχία.Μπορεί να είναι αρκετά δύσκολο αφού κάθε γονιός θέλει να βλέπει το παιδί του επιτυχημένο τόσο στα πιο απλά καθημερινά πράγματα όσο και στους πιο κομβικούς τομείς της ζωής, αλλά αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να θωρακιστεί απέναντι στις αποτυχίες αργότερα στη ζωή, για να μάθει πώς να διαχειρίζεται τα συναισθήματα που του προκαλούν αλλά και πώς να προχωράει μπροστά.

Υποστηρίξτε τις προσπάθειές του.Είστε εκείνοι που θα το καθοδηγήσετε, που θα το ενθαρρύνετε να δοκιμάσει ξανά, να πειραματιστεί, που θα του δώσετε κίνητρα και γνώσεις για να βελτιωθεί, που θα υποστηρίξετε τα όνειρά του και τους στόχους του.

Επιτρέψτε του να κάνει ένα διάλειμμα. Αν το μικρό σας είναι θυμωμένο ή στενοχωρημένο μετά από μια αποτυχία και δεν θέλει να προσπαθήσει ξανά άμεσα, μην το πιέσετε. Καμιά φορά δεν είναι κακό να κάνουμε ένα βήμα πίσω για να αξιολογήσουμε από την αρχή τα δεδομένα. Ωστόσο μην το αφήσετε να παρατήσει εντελώς. Την κατάλληλη στιγμή στόχος είναι να το ενθαρρύνετε να προσπαθήσει ξανά.

Επιστρατεύστε το χιούμορ. Το βάρος της αποτυχίας γίνεται όλο και πιο ασήμαντο όταν συνοδεύεται από το χιούμορ και το γέλιο. Τα πράγματα άλλωστε είναι ή όχι σοβαρά ανάλογα από ποια οπτική γωνία τα βλέπει κανείς.