2 παιδιά 1 δωμάτιο

2 παιδιά 1 δωμάτιο

7 tips για ειρηνική συμβίωση σε κοινό δωμάτιο

Τα διαμέρισμά σας είναι μικρό και δεν διαθέτει αρκετά δωμάτια ώστε το κάθε παιδί να έχει το δικό του. Μην ανησυχείτε! Τα πλεονεκτήματα του κοινού δωματίου είναι πολλά και εάν το κάνετε σωστά η συμβίωση θα είναι όχι μόνο αρμονική αλλά και ευεργετική! Δώστε μοναχά σημασία στις 7 συμβουλές που ακολουθούν. 

1. Κρατήστε το ουδέτερο. Μπορεί το πρώτο σας παιδί να είναι κορίτσι και για ένα διάστημα να έχει όλο το δωμάτιο δικό του αλλά εάν προγραμματίζετε να φέρετε στον κόσμο κι ένα δεύτερο, αποφύγετε να στολίσετε το δωμάτιο σε πολύ γυναικείους τόνους. Επιλέξτε ουδέτερα χρώματα για τους τοίχους (κίτρινο, πορτοκαλί, πράσινο) και διακοσμήστε με unisexστοιχεία (ζωάκια, αερόστατα, σύννεφα). Έτσι δεν θα χρειαστεί να κάνετε πολλές μετατροπές και έτσι δεν θα:

α) σπαταλήσετε χρόνο και χρήμα

β) προκαλέσετε την αντίδραση του πρωτότοκου που θα νιώσει το αδελφάκι του σαν εισβολέα που ήρθε να αλλάξει τα πάντα

764501a8287a41dc9e2aaa8f70b9d5a3

 

2. Δώστε τους τον προσωπικό τους χώρο. Τοποθετώντας τα κρεβάτια παράλληλα χωρίζετε ουσιαστικά τον χώρο στα δύο. Τοποθετώντας, μάλιστα, στην οροφή έναν σιδηρόδρομο, μπορείτε να κρεμάσετε μια κουρτίνα και όποτε τα παιδιά το επιθυμούν μπορούν να την τραβούν για περισσότερη ιδιωτικότητα.

3. Δώστε τους τον δικό τους τοίχο. Καθώς τα παιδιά θα μεγαλώνουν θα θέλουν να βάλλουν την δική τους πινελιά στο δωμάτιο. Όμως δεν αρέσουν σε κάθε παιδί τα ίδια πράγματα. Καλό είναι, λοιπόν, να παραχωρήσετε στο κάθε παιδί τον δικό του τοίχο (π.χ. αυτόν που βρίσκεται πίσω από το κρεβάτι του) στον οποίο θα μπορεί να κολλά αφίσες φωτογραφίες, χειροτεχνίες κοκ.

 

enhanced-buzz-31326-1393368543-84. Οργανώστε έξυπνα την ντουλάπα. Συνήθως ένα δωμάτιο σημαίνει και μία ντουλάπα, οπότε θα χρειαστεί οργάνωση ώστε τα πράγματά τους να είναι διαχωρισμένα. Μοιράστε ισομερώς τα συρτάρια και τα ράφια και τοποθετήστε ταμπέλες με το όνομα του κάθε παιδιού. Στο τμήμα που τα ρούχα κρεμιούνται τοποθετήστε πάνινα πτυσσόμενα ράφια για να δημιουργήσετε επιπλέον χώρο και να χωρίσετε τον χώρο σε δύο τμήματα, ένα για κάθε παιδί. Πολύ χρήσιμη θα σας φανεί και μια συρταριέρα στην οποία μπορείτε να έχετε συρτάρια κοινά (για σεντόνια, μαξιλαροθήκες, πετσέτες) και συρτάρια μοιρασμένα για να τοποθετούν τα παιχνίδια τους.

5. Αναθέστε συγκεκριμένες εργασίες καθαριότητας. Εάν πείτε στα παιδιά σας «καθαρίστε το υπνοδωμάτιο», σίγουρα κάποια θα γυρίσει σε λίγο σε εσάς για να παραπονεθεί ότι μαζεύει μόνο εκείνο και το αδελφάκι του κάθεται. Για να αποφύγετε το σενάριο αυτό αναθέστε σε κάθε παιδί συγκεκριμένη εργασίας, π.χ. εσύ θα μαζέψεις τα παιχνίδια, εσύ τα ρούχα, εσύ θα ξεσκονίσεις, εσύ θα σκουπίσεις κοκ. Φυσικά κάθε παιδί θα είναι υπεύθυνο για να στρώσει το δικό του κρεβάτι και να τακτοποιήσει το δικό του γραφείο. Μεγαλώνοντας τα παιδιά θα μπορούν να χωρίζουν μόνα τους τις αρμοδιότητες ανάλογα με το τι τα ευχαριστεί πιο πολύ.

6.Όλοι για ύπνο την ίδια ώρα. Εντάξει μπορεί το ένα σας παιδί να είναι 5 και το άλλο 13 αλλά εάν έχουν διαφορετικό πρόγραμμα ύπνου πιθανότατα θα βρεθείτε εν το μέσο δύο πυρών. Φροντίστε, λοιπόν, να βρείτε μία ώρα που και τα δύο παιδιά θα πρέπει να βρίσκονται στο κρεβάτι, έστω κι αν το μεγαλύτερο μείνει extraώρα ξύπνιο για να διαβάσει.

7. Κάντε επισκέψεις. Το δωμάτιο των παιδιών είναι ένας χώρος που μπορείτε να βρίσκεστε και να περνάτε ευχάριστο χρόνο με τα παιδιά σας. Εκεί μπορείτε να παίζετε, να διαβάζετε μαζί βιβλία, να ακούτε μουσική κοκ. Μην μπαίνετε μέσα μόνο για μια «καληνύχτα». Μην αφήνετε να εννοείται ότι είναι ένας περιφεριακός χώρος του σπιτιού αλλά ένας ίσης αξίας χώρος που θέλετε να είστε ευπρόσδεκτη.