Σωστή διαχείριση του χρόνου μελέτης

Σωστή διαχείριση του χρόνου μελέτης

Διαχειρίζεται σωστά το χρόνο του όταν μελετά τα μαθήματά του;

Η σωστή διαχείριση του χρόνου είναι ένας από τους πιο βασικούς παράγοντες όταν πρόκειται για την ολοκλήρωση μιας εργασίας, πόσο μάλλον όταν αυτή αφορά στη μελέτη για το σχολείο. Αν θέλετε, λοιπόν, να δώσετε ένα χεράκι βοήθειας στο παιδί σας, που συχνά ρεμβάζει πάνω από το βιβλίο, ένα από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να κάνετε είναι να το μάθετε πώς να διαχειρίζεται σωστά το χρόνο του και πώς να συγκεντρώνεται. Εμείς σας προτείνουμε μερικές λύσεις.

 

  • Παρέχετε μεθόδους και εργαλεία που ταιριάζουν στον τρόπο που μαθαίνει πιο εύκολα το παιδί σας. Για παράδειγμα, συνδυάστε οπτικοακουστικό υλικό μαζί με βιβλία, ώστε να κάνετε τη διαδικασία της μάθησης όσο πιο ενδιαφέρουσα γίνεται.
  • Προτείνετε ένα σημείο ανάγνωσης ώστε να δημιουργήσετε το κατάλληλο περιβάλλον που θα το βοηθήσει να συγκεντρώνεται. Αυτός θα πρέπει να περιλαμβάνει μια ευρύχωρη επιφάνεια εργασίας και ένα άνετο κάθισμα. Τα πρώτα χρόνια το τραπέζι της κουζίνας ή του σαλονιού είναι ένας χώρος ιδανικός, καθώς εκτός από τα παραπάνω του προσφέρει την παρουσία και την βοήθειά σας. Μεγαλώνοντας, βέβαια, το σημείο μπορεί να αλλάξει αφού κάποια παιδιά διαβάζουν καλύτερα όταν έχει απόλυτη ησυχία και άλλα προτιμούν να υπάρχει ένας ελαφρύς θόρυβος, όπως οι ήχοι του σπιτιού ή μουσική υπόκρουση. Αν βλέπετε ότι ένα περιβάλλον δεν λειτουργεί αναπροσαρμόστε το. Ωστόσο, να θυμάστε πως, όταν το σωστό σημείο βρεθεί, καλό θα ήταν να παγιωθεί, αφού η μελέτη είναι πιο αποδοτική όταν γίνεται στον ίδιο χώρο, την ίδια περίπου ώρα κάθε μέρα.
  • Χρησιμοποιήστε τα κατάλληλα εργαλεία για τη διαχείριση του χρόνου, όπως ρολόγια, χρονομετρητές και ημερολόγια. Ειδικά ένα καθημερινό ημερολόγιο θα οργανώσει το χρόνο του καθώς θα έχει εκεί συγκεντρωμένα όλα όσα πρέπει να κάνει.
  • Προγραμματίστε το χρόνο που θα χρειαστεί. Πολλές φορές η λανθασμένη διαχείριση του χρόνου έχει να κάνει με μια λάθος αίσθηση για το χρόνο που απαιτείται για την ολοκλήρωση μιας δραστηριότητας. Για να βοηθήσετε το παιδί σας να αντιληφθεί πόσο χρόνο χρειάζεται για καθετί, προτείνετε να χωρίσει όσα έχει να κάνει σε χρονικά διαστήματα διάρκειας 30, 60 ή 90 λεπτών. 
  • Διδάξτε την αυτοπειθαρχία. Συζητήστε τα πλεονεκτήματα του να έχει κανείς αυτοπειθαρχία για να ολοκληρώσει κάτι αλλά και τη σημασία του να συγκεντρώνεται σε αυτό που κάνει. Γίνετε το παράδειγμα προς μίμηση, ενώ μην διστάσετε να δείξετε στην πράξη τις επιπτώσεις από την κακή διαχείριση του χρόνου.
  • Φροντίστε να κοιμάται καλά και να τρώει σωστά. Αν δεν είναι ξεκούραστο και δεν τρέφεται σωστά και θρεπτικά, δεν θα έχει ενέργεια αλλά ούτε και καθαρό μυαλό για να καταφέρει να ολοκληρώσει τις σχολικές εργασίες. Ο καθαρός αέρας και η άσκηση επίσης λειτουργούν βοηθητικά.
  • Αν το παιδί σας χρησιμοποιεί κάποιο μέσο τεχνολογίας για τη μελέτη, φροντίστε αυτό να του προσφέρει τη βοήθεια που χρειάζεται και όχι να το καθυστερεί (όπως ένας αργός υπολογιστής).
  • Ελαφρύνετε το φορτίο του. Προμηθεύστε το με μια σχολική τσάντα ελαφριά και σταθερή και βοηθήστε το να μειώσει το βάρος επιλέγοντας μικρότερα τετράδια ή φυλάσσοντας παλιότερες σημειώσεις στο σπίτι. Περισσότερα για τη σωστή σχολική τσάντα διαβάστε στο άρθρο μας «Σχολική τσάντα: το βαρύ φορτίο του μαθητή»