Πως θα κάνω το παιδί μου να αγαπήσει το διάβασμα;

Μεγαλώστε ένα παιδί που διαβάζει!

Γιατί είναι σημαντικό να αγαπάει το διάβασμα και πώς θα το μάθετε να βάλει τα βιβλία στη ζωή του

Υπάρχουν ούτε ένας ούτε δύο αλλά αμέτρητοι λόγοι για να μάθετε το μικρό σας να αγαπάει τα βιβλία και το διάβασμα. Και δεν μιλάμε φυσικά για το διάβασμα που έχει να κάνει με τη μελέτη για το σχολείο. Ο λόγος για τα βιβλία που ξυπνούν τη φαντασία του και του δίνουν ερεθίσματα για να ανακαλύψει τα ενδιαφέροντά του. Και αυτά είναι εξίσου σημαντικά με τις γνώσεις που αποκομίζει στα σχολικά θρανία.

Αν δεν έχετε ακόμα πεισθεί για τη σπουδαιότητα του διαβάσματος εξωσχολικών αναγνωσμάτων δείτε τι μπορούν να προσφέρουν τα τελευταία στο παιδί σας αλλά και πώς θα το κάνετε να ξεφυλλίζει με κέφι τα βιβλία.

Γιατί;

Ένα βιβλίο είναι πάντα ένα από τα καλύτερα αντίδοτα στην ανία.Όταν ακούτε συχνά τη λέξη «βαριέμαι» από το στοματάκι του, δεν έχετε παρά να το μεταφέρετε μπροστά στα ράφια της βιβλιοθήκης σας. Με την προϋπόθεση φυσικά εκεί να κρύβονται ενδιαφέροντα βιβλία για να τα ανακαλύψει αλλά και να του έχετε ήδη εμφυσήσει την αγάπη για το διάβασμα.

Το διάβασμα θα το βοηθήσει να ανακαλύψει τα ενδιαφέροντα του. Δεν θέλετε να μεγαλώσετε ένα παιδί με μονοδιάστατη προσωπικότητα. Σύμφωνοι. Άρα αρκεί να του δώσετε κίνητρα και ερεθίσματα για να εμπλουτίσει τις γνώσεις του και να έρθει σε επαφή με θέματα που δεν θα υπήρχε άλλος τρόπος να γνωρίσει.

Το διάβασμα βοηθάει στην ικανότητα γραφής. Τα παιδιά που διαβάζουν πολύ τείνουν να τα καταφέρνουν καλά και στο γράψιμο, πράγμα που θα τους φανεί χρήσιμο όχι μόνο κατά τη διάρκεια του σχολείου αλλά και αργότερα στη ζωή τους όταν λόγου χάρη θέλουν να συντάξουν μια συνοδευτική επιστολή για το βιογραφικό τους σημείωμα.

Θα αναπτύξει την ικανότητα να κατανοεί τους άλλους. Οι ιστορίες των βιβλίων, οι καταστάσεις που διαδραματίζονται, η συμπεριφορά και οι αντιδράσεις των ηρώων θα το βοηθήσουν να κατανοεί καλύτερα τους γύρω του, από τα αδέρφια του μέχρι τους συμμαθητές και τους φίλους του.

Είναι ένας τρόπος για να έρθετε πιο κοντά με το μικρό σας. Ένα βιβλίο που απολαμβάνετε και οι δύο είναι το μέσο για να περάσετε ποιοτικό χρόνο μαζί και να έρθετε πιο κοντά.

Καλλιεργεί τη φαντασία του.Ένα βιβλίο θα το κινητοποιήσει να φανταστεί πώς θα εξελιχθεί η πλοκή αλλά και να χτίσει νοητά το σκηνικό στο οποίο διαδραματίζεται η ιστορία. Υπάρχει καλύτερος τρόπος για να πυροδοτήσετε τη φαντασία του;

Πώς;

Περιορίστε τη χρήση της τεχνολογίας.Μπορεί τα κινητά τηλέφωνα, τα tablet και οι υπολογιστές να έχουν γίνει πλέον η προέκταση του χεριού μας, ακόμα και για τα 10χρονα παιδιά, αλλά υπάρχουν τόσα άλλα πράγματα που μπορούν να καλλιεργήσουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητά του που δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με την τεχνολογία. Και δεν είναι κρίμα να του στερήσετε αυτή την ευκαιρία σε έναν κόσμο γεμάτο οθόνες; 

Χρησιμοποιήστε την τεχνολογία προς όφελος των βιβλίων. Εάν το παραπάνω δεν είναι δυνατό, μπορείτε να συνδυάσετε την τεχνολογία με το διάβασμα επιλέγοντας βιβλία επαυξημένης πραγματικότητα. Αυτά όταν τα σημαδεύεις με ένα smart phone ή tablet«ζωντανεύουν» με ήχο και κίνηση αφού εμφανίζεται πάνω στις σελίδες τους  τρισδιάστατα ο ήρωας. Διαβάστε περισσότερα για αυτά τα βιβλία εδώ.

Αφήστε κι εσείς στην άκρη τον υπολογιστή και ανοίξτε το βιβλίο.Μην κατηγορείτε το παιδάκι σας εάν είναι όλη μέρα χαμένο στο διαδίκτυο, εάν εσείς κάνετε το ίδιο.Μπορεί η ανάγνωση βιβλίων ηλεκτρονικά να σας δίνει τη δυνατότητα αμέτρητων επιλογών αλλά άλλη είναι η χαρά να ξεφυλλίζει κανείς ένα βιβλίο, να γυρίζει τις σελίδες, να το κρατά πάνω του και να μυρίζει το τυπωμένο χαρτί. Μην ξεχνάτε πως το πάθος για κάτι γεννιέται και με τις 5 αισθήσεις!

Πάρτε μολύβι και στυλό και γράψτε στο χαρτί. Σαφώς και δεν είναι πιο γρήγορο από το να πληκτρολογείτε στον υπολογιστή σας αλλά η διαδικασία της γραφής στο χαρτί θα σας αναγκάσει να μειώσετε ταχύτητες και να εξετάσετε τις σκέψεις σας, αποτελώντας το παράδειγμα προς μίμηση για το παιδί σας. Η σκέψη, άλλωστε, είναι άμεσα συνυφασμένη με τον τρόπο που κατανοείτε ένα ανάγνωσμα.

Επιλέξτε το δημιουργικό παιχνίδι φαντασίας.Έτσι θα κατανοεί καλύτερα τους χαρακτήρες και τις υποθέσεις των βιβλίων μιας και το δημιουργικό παιχνίδι βοηθάει στην καλλιέργεια της φαντασίας του.  

Ρωτήστε το για τα βιβλία που διαβάζει. Οι συζητήσεις για το βιβλίο που διαβάζει αφενός θα το βοηθήσουν να θυμάται την υπόθεση, αφετέρου θα δει ότι ενδιαφέρεστε για τα αναγνώσματά του. 

Ανακαλύψτε τα βιβλία που εξιστορούν την πραγματικότητα. Μπορεί τα παραμύθια και οι φανταστικές ιστορίες να πυροδοτούν στη φαντασία του αλλά είναι πολύ πιθανό τα βιβλία γνώσεων (π.χ. για τα ζώα, την γη) ή τα βιβλία δραστηριοτήτων να το ενδιαφέρουν περισσότερο.

Χρησιμοποιήστε τα βιβλία ως πηγές έμπνευσης.Προμηθεύστε το μικρό σας με βιβλία που περιλαμβάνουν ιδέες για κατασκευές ή για πειράματα και αφήστε το να απασχολείτε δημιουργικά για ώρες.