Παιχνίδια για ... μεγάλες συζητήσεις

Κορίτσια που λένε μυστικά

Ευφάνταστοι τρόποι για να εμπλουτίσετε το λεξιλόγιο του και να εξασκήσετε την ικανότητα του παιδιού σας να μιλάει.

Το μικρό σας μιλάει από τη στιγμή που θα ξυπνήσει μέχρι να πέσει για ύπνο ή παραμένει σιωπηλό τις περισσότερες ώρες της ημέρας; Ανεξάρτητα από τη φυσική του ροπή μπορείτε να το βοηθήσετε να αναπτύξει τις ικανότητες του σε ότι αφορά τον προφορικό λόγο. Όπως συμβαίνει με το διάβασμα και τα μαθηματικά, το να μάθει κανείς να μιλάει σωστά είναι θέμα εξάσκησης.

Αν το μικρό σας είναι ακουστικός τύπος …

  • Μιλήστε του όταν είστε μαζί για ένα βιβλίο που σας άρεσε ή για μια ιστορία που σας είπαν. Περιγράψτε του μια συζήτηση που είχατε με τους φίλους σας ή κάτι που σας είχε συμβεί όταν ήσασταν παιδιά. Αποκτήστε τη συνήθεια να διηγείστε όλα όσα συμβαίνουν στην καθημερινότητά σας, ακόμα και τα πιο απλά πράγματα. Μην απορήσετε αν ακούσετε το μικρό σας να επαναλαμβάνει σε άλλους αυτά που εσείς του διηγηθήκατε.
  • Κάντε τις κατάλληλες ερωτήσεις. Προτιμήστε να αποφύγετε τις ερωτήσεις που εύκολα μπορούν να απαντηθούν με ένα ναι ή ένα όχι και προτιμήστε τις ερωτήσεις που δίνουν την ευκαιρία στο μικρό σας να απαντήσει με περισσότερες λεπτομέρειες και να σας περιγράψει τι έκανε και πώς αισθάνθηκε. Φροντίστε να το ακούτε με προσοχή.
  • Απομαγνητοφωνήστε το να διηγείται μια ιστορία ή να τραγουδάει ένα τραγούδι. Καταρχήν θα ενθουσιαστεί με το πόσο διαφορετική ακούγεται η φωνή του στους άλλους και επιπλέον χρόνια αργότερα θα είναι ένα όμορφο ενθύμιο.
  • Μικρές «επεμβάσεις» σε μια αγαπημένη του παλιά ιστορία. Διαβάστε του ξανά το αγαπημένο του παραμύθι κάνοντας παύσεις για να συμπληρώνει εκείνο λέξεις ή εκφράσεις. Μπορείτε ακόμα να το διαβάζετε με μικρές παραλλαγές για να δείτε αν το μικρό σας θα σας διορθώσει.
  • Αν το μικρό σας διαβάζει, ζητήστε του να σας μιλήσει για το βιβλίο που διάβασε πρόσφατα. Πείτε του να σας περιγράψει τι του άρεσε και τι όχι.

Παιδί που μιλάει

Αν το μικρό σας είναι οπτικός τύπος…

  • Βιντεοσκοπήστε το να διαβάζει ή να διηγείται μια ιστορία. Για να διασκεδάσει περισσότερο ντύστε το όπως ο ήρωας του παραμυθιού. Δείτε μαζί στη συνέχεια το βίντεο. Ζητήστε του να σας πει πώς του φάνηκε η «παράσταση» και επιβραβεύστε την ικανότητά του να διηγείται το παραμύθι. Μην σταθείτε πολύ σε λαθάκια καθώς το θέμα είναι να νιώσει άνετα να μιλάει μπροστά σε άλλους.
  • Ζητήστε να περιγράψει μια παιδική ταινία ή μια παιδική εκπομπή στην τηλεόραση. Ρωτήστε το για παράδειγμα γιατί ο πρωταγωνιστής είναι στενοχωρημένος ή χαρούμενος ανάλογα με την πλοκή.
  • Πείτε στο μικρό σας να σας πει μια ιστορία βασισμένη σε φωτογραφίες που θα του δείξετε. Αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να εξασκήσετε τις ικανότητες του παιδιού σας στην ομιλία καθώς οι φωτογραφίες θα του δώσουν έμπνευση. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φωτογραφίες από περιοδικά, από βιβλία ακόμα και ζωγραφιές από παραμύθια.

 Συζητήστε

Αν το μικρό σας μαθαίνει μέσω της φυσικής εμπειρίας…

  • Πηγαίνετε μαζί μια βόλτα στο πάρκο. Πάρτε μαζί σας ένα κουτί για να μαζέψετε φύλλα, πετρούλες και ότι άλλο του κάνει εντύπωση. Όταν επιστρέψετε σπίτι πείτε στο μικρό σας να σας περιγράψει το κάθε αντικείμενο: το σχήμα, το χρώμα του και πού το βρήκε.
  • Φτιάξτε ένα θεατρικό. Γράψτε μαζί ένα μικρό θεατρικό έργο για όλη την οικογένεια και αφήστε το να είναι ο «σκηνοθέτης» και να σας δώσει οδηγίες για το πώς θα παίξετε στην παράσταση.
  • Δημιουργήστε μια ιστορία για την οικογένειά σας. Κάποιος θα κάνει την αρχή και ο καθένας με τη σειρά του θα προσθέτει και ένα στοιχείο στην ιστορία.
  • Ζητήστε από το μικρό σας να σας πει μια ιστορία και γράψτε τη στο χαρτί. Μπορείτε να το ρωτήσετε για κάποιο πραγματικό περιστατικό, όπως κάτι που συνέβη στον παιδικό σταθμό. Αν απαντάει με γενικόλογα ζητήστε να σας διευκρινίσει τι εννοεί. Όταν σας περιγράφει κάτι, επαναλάβετε το με διαφορετικές λέξεις για να το βοηθήσετε να σκεφτεί διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους μπορεί να πει το ίδιο πράγμα. Ζητήστε του να ζωγραφίσει κάτι σχετικό με αυτά που σας διηγείται. Μπορείτε να φτιάξετε ένα μικρό βιβλιαράκι και ανά περιόδους να το ανοίγετε και του ζητάτε να σας διηγηθεί από την αρχή την ιστορία.