Μήπως παραφορτώνετε το μικρό σας;

Φορτωμένο πρόγραμμα

Κολύμπι, μπαλέτο, μαθήματα μουσικής, γυμναστική και ξένες γλώσσες μπορεί να μοιάζουν συναρπαστικά αλλά πόσες δραστηριότητες μπορεί να διαχειριστεί το μικρό σας;

Κολύμπι, μπαλέτο, μαθήματα μουσικής, γυμναστική και ξένες γλώσσες μπορεί να μοιάζουν συναρπαστικά αλλά πόσες δραστηριότητες μπορεί να διαχειριστεί το μικρό σας;

Η ενασχόληση με διάφορες δραστηριότητες είναι πολύ σημαντική για τη μάθηση και την κοινωνικοποίηση του μικρού σας, αλλά πρέπει να προσέχετε να μην παραφορτώνετε το πρόγραμμά του, καθώς θα το καταβάλει η κούραση και η αδυναμία συγκέντρωσης. Με το καλοκαίρι ήδη να μας κλείνει το μάτι, πιθανόν θα αρχίσετε να σκέφτεστε ποιες δραστηριότητες να ακολουθήσει το παιδί σας του χρόνου ή αν θα συνεχίσει τις ίδιες με φέτος. Μπορεί ακόμα να σχεδιάζετε κάποιες για αυτή την περίοδο, μέχρι δηλαδή να φύγετε για διακοπές. Αν συμβαίνει κάτι από τα παραπάνω διαβάστε τι να προσέξετε:


  • Η επιλογή δική του. Είναι καλύτερο να αφήσετε το μικρό σας να διαλέξει μόνο του ποια ή ποιες δραστηριότητες θέλει να παρακολουθήσει. Αποφύγετε να το πηγαίνετε σε μαθήματα ή σε αθλήματα που προτιμάτε εσείς ή στα οποία εσείς τα καταφέρνετε. Οι δραστηριότητες που αφήνουν την αίσθηση ότι πρέπει να γίνουν, μπορούν να οδηγήσουν σε απρόβλεπτες αντιδράσεις όσον αφορά στην συμπεριφορά του μικρού σας.
  • Προγραμματίστε προσεκτικά. Τα νήπια που πάνε παιδικό σταθμό, τα παιδιά προσχολικής ηλικίας ή και τα μικρότερα παιδάκια του δημοτικού μπορεί να μην έχουν κουράγιο και διάθεση να παρακολουθήσουν επιπλέον δραστηριότητες τις καθημερινές. Το καλύτερο είναι να επιλέξετε δραστηριότητες για το Σαββατοκύριακο. Παρατηρήστε αν υπάρχουν σημάδια κούρασης τόσο στο παιδί σας, (π.χ. να σέρνει τα πόδια του αντί να περπατάει), όσο και σε εσάς. Αν εσείς έχετε εξαντληθεί να τρέχετε από τα μαθήματα φλάουτου στην προπόνηση, και από το σχολείο στα αγγλικά πολύ πιθανό να έχει εξαντληθεί και το μικρό σας!