Μάθε παιδί μου γράμματα

Μάθε παιδί μου γράμματα

Πώς να διδάξετε το μικρό σας να γράφει τις πρώτες του λεξούλες

Η ιδανική ηλικία για να μάθετε το μικρό σας να γράφει (έστω το όνομά του) είναι στα 4 με 5 χρόνια. Δεν σημαίνει φυσικά ότι θα είναι μια εύκολη διαδικασία. Πάρτε ιδέες για να κάνετε τη διαδικασία της μάθησης πιο ευχάριστη και οπλιστείτε με υπομονή πριν ξεκινήσετε.

  • Αν το μικρό σας δεν δείχνει κανένα ενδιαφέρον για το γράψιμο, ανακαλύψτε ευφάνταστους τρόπους για να το πείσετε πως και το γράψιμο είναι παιχνίδι. Γεμίστε με αφρό ξυρίσματος το τραπέζι της κουζίνας και βοηθήστε το μικρό σας να γράψει το όνομά του με αυτόν. Την επόμενη φορά δοκιμάστε να ζωγραφίσετε με μπογιές τα γράμματα. Δοκιμάστε ακόμα να σχηματίσετε γράμματα με τουβλάκια ή ξυλαράκια.
  • Ξεκινήστε μαθαίνοντας το μικρό σας να γράφει το όνομά του. Καθώς τα κεφαλαία γράμματα είναι πιο εύκολα για να τα μάθει το μικρό σας ξεκινήστε με αυτά και έπειτα προτρέψτε το να μάθει να το γράφει και κανονικά . Συνεχίστε, διδάσκοντάς το πώς να γράφει άλλες μικρές λέξεις, όπως μαμά, μπαμπάς ή τα ονόματα των μελών της οικογένειας.
  • Μαθαίνει να γράφειΑφού έχει μάθει τα γράμματα του ονόματός του, ξεκινήστε να του μαθαίνετε και τα υπόλοιπα γράμματα της αλφάβητου∙ πρώτα όσα σχηματίζονται με οριζόντιες και κάθετες γραμμές (π.χ. Ι, Ξ,Π), στη συνέχεια όσα περιλαμβάνουν κοιλότητες (π.χ. Ο, Ρ, Φ, Ω) και τέλος όσα έχουν διαγώνιες γραμμές (π.χ. Α, Σ, Κ, Μ).  
  • Εάν μετά από αρκετή εξάσκηση τα γράμματα του παιδιού σας εξακολουθούν να μοιάζουν με ορνιθοσκαλίσματα, μην ανησυχείτε. Αυτό ίσως να συμβαίνει γιατί δεν μπορεί να πιάσει σωστά ένα κανονικό μολύβι. Προμηθευτείτε μικρότερα σε μήκος μολύβια και εξασκήστε την ικανότητα του παιδιού σας να πιάνει ένα αντικείμενο με τον αντίχειρα και τον δείκτη μέσα από παιχνίδια.
  • Αν το μικρό σας γράφει ανάποδα, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε ότι πρόκειται για δυσλεξία μιας και είναι κάτι συνηθισμένο για τα παιδάκια σε αυτή την ηλικία. Για να το βοηθήσετε ζωγραφίστε ένα πρόσωπο στην πάνω αριστερή γωνία της σελίδας ή σε κάθε σειρά και εξηγήστε του ότι αυτή είναι η αρχή. Ενθαρρύνετε το να ξεκινήσει από εκείνο το σημείο ειδικά με τα γράμματα που τα γράφει ανάποδα, όπως π.χ. το Β.
  • Αν τα γράμματα του παιδιού σας είναι τεράστια, βεβαιωθείτε ότι έχει κατανοήσει τι σημαίνει κεφαλαία και μικρά γράμματα. Ζητήστε του να γράψει τα ίδια γράμματα σε διαφορετικό μέγεθος σε ένα κομμάτι χρωματιστό χαρτί. Το μέγεθος στη συνέχεια είναι θέμα εξάσκησης. Ενθαρρύνετέ το ζητώντας του να σας βοηθήσει να γράψετε μαζί τη λίστα για τα ψώνια.