Λογοτεχνία του φανταστικού: Προτάσεις για Κορίτσια!

6 προτάσεις βιβλίων για έφηβα κορίτσια

6 προτάσεις βιβλίων για έφηβα κορίτσια

Εάν το παιδί σας αγαπάει το διάβασμα, τότε βρίσκεστε μπροστά σε ένα μεγάλο ερωτηματικό: ποια βιβλία θα μπορούσε να αγαπήσει τώρα που μπήκε στην εφηβεία; Φυσικά, στην κλασσική λογοτεχνία υπάρχουν αμέτρητες επιλογές, εμείς όμως σήμερα θα αναφερθούμε στην λογοτεχνία του φανταστικού, η οποία έχει κάνει πολλά έφηβα κορίτσια να «κολλήσουν» με το διάβασμα.

Και παρότι πολλοί γονείς είναι διστακτικοί ως προς τα βιβλία που περιλαμβάνουν ήρωες από ανύπαρκτους κόσμους, τα βιβλία αυτά έχουν μερικά πολύ θετικά χαρακτηριστικά:

  • Αναφέρονται σε θαρραλέες ηρωίδες που πολλές φορές αποδεικνύονται ανώτερες από τους υπερδύναμους συμμάχους ή αντιπάλους τους.
  • Ανοίγουν το μυαλό τους σε κόσμους υπερεαλιστικούς προωθώντας την φαντασία.
  • Κυκλοφορούν σε συνέχειες, οπότε και μπορούν να κάνουν στο παιδί συντροφιά για αρκετό καιρό, πολλαπλασιάζοντας τον χρόνο που αφιερώνει στο διάβασμα.

Ακολουθεί μία λίστα με τα δικά μας αγαπημένα.

  1. Η Κληρονομιά-Η Θυσία-Η Πίστη

Η τριλογία της Κεϊλα Κλουβερ δεν έχει λάβει την αναγνώριση που της αξίζει. Ωστόσο, όσοι την έχουν διαβάσει  επιμένουν πως είναι η αγαπημένη τους. Προσωπικά, την διάβασα μέσα σε 1 μόλις μήνα, μιας και με αιχμαλώτισε από την πρώτη σελίδα.

«Καθώς το μίσος μεταξύ δύο βασιλείων απειλεί να οδηγήσει σε πόλεμο, μια δυναμική πριγκίπισσα καλείται να επιλέξει ανάμεσα στο καθήκον και στην επιθυμία. Αναγκασμένη να παντρευτεί τον εκλεκτό που διάλεξε για κείνην ο πατέρας της, η πριγκίπισσα Αλίρα πιστεύει ότι η μοίρα της δεθα μπορούσε να είναι χειρότερη.Όταν, όμως, ο γοητευτικός και μυστηριώδης Νάριαν καταφτάνει από μακριά με μυστικά και διαφορετικές ιδέες για το ρόλο των γυναικών στον κόσμο, οι κρυφές επιθυμίες της Αλίρα απειλούν να καταστρέψουν το βασίλειό της. Η νεαρή ανακαλύπτει το παρελθόν του Νάριαν και μπλέκει άθελά της σ’ ένα σκοτεινό κόσμο γεμάτο ίντριγκες και έριδες, χωρίς να ξέρει τι να πιστέψει και ποιον να εμπιστευτεί.

Μια συναρπαστική επική περιπέτεια γραμμένη από μια δεκαεξάχρονη ταλαντούχα συγγραφέα, που σάρωσε τις κριτικές και τα βραβεία στο Διαδίκτυο».

Βρείτε τα βιβλία σε έκπτωση στο επίσημο site των εκδόσεων Ψυχογιός. Πατήστε εδώ.

  1. Η τριλογία του κόσμου

«Το αστέρι του Βορρά», το πρώτο βιβλίο της τριλογίας του Philip Pullman, βγήκε πριν μερικά χρόνια στις κινηματογραφικές αίθουσες αλλά δεν είχε την αναμενόμενη επιτυχία, μιας και μέσα σε δύο ώρες δεν είναι δυνατόν να εξηγήσεις τον πολύπλοκο κόσμο που ο συγγραφέας έχει πλέξει. Διαβάζοντας, όμως, την σειρά το παιδί θα ζήσει μια καταπληκτική περιπέτεια που θα την θυμάται για πάντα.

«Ο συγγραφέας, μας χαρίζει ένα πραγματικά αξιόλογο μυθιστόρημα. Γεμάτο περιπέτειες που ανοίγουν δρόμους απέραντους, το βιβλίο είναι μια ανοιχτή πρόσκληση για αναγνώστες από 10 έως 110 ετών που λαχταρούν να πετάξουν σε καινούργιους ανεξερεύνητους κόσμους. Όταν ο Ρότζερ, ο φίλος της Λύρας, εξαφανίζεται, εκείνη αρχίζει να τον αναζητά. Η αναζήτηση της την οδηγεί στην παγωμένη μεγαλοπρέπεια του Βορρά. Η Λύρα θα ξεπεράσει όλους τους κινδύνους για να ανακαλύψει πως κάτι παράξενο και γοητευτικό την περιμένει».

Βρείτε και τα τρία βιβλία της σειράς με έκπτωση στositeτων Public:

  1. Γαλαζοαίματοι

Η σειρά της Μελίσα Ντε Λα Κρουζ αποτελείται από 7 συνολικά βιβλία και αφηγείται μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία με συνεχώς αυξανόμενο σασπένς. Είναι μια πολύ καλή επιλογή για όσους αγαπούν τις ιστορίες με βαμπιρ.

Η Σκάιλερ Βαλ Άλεν δεν ταίριαξε ποτέ στο Ντατσέσν, το φημισμένο ιδιωτικό σχολείο της πόλης. Προτιμά τα φαρδιά, παλιομοδίτικα ρούχα αντί για τα Πράντα και τα μαργαριτάρια που φορούν οι συμμαθήτριές της και ζει με τη γιαγιά της σ’ ένα ερειπωμένο μέγαρο. Η Σκάιλερ είναι μοναχική… και ευτυχισμένη απ’ τη ζωή της. Όταν όμως κλείνει τα δεκαπέντε, η ζωή της αλλάζει δραματικά. Η Σκάιλερ ανακαλύπτει ένα μωσαϊκό από γαλάζιες φλέβες στα χέρια της και λιμπίζεται το ωμό κρέας, ενώ ο Τζακ Φορς, το πιο δημοφιλές αγόρι του σχολείου, αρχίζει ξαφνικά να ενδιαφέρεται γι’ αυτήν. Η Σκάιλερ θέλει να ανακαλύψει τα μυστικά που κρύβουν οι Γαλαζοαίματοι. Μήπως όμως βρίσκεται σε κίνδυνο;

Βρείτε τα βιβλία σε έκπτωση στο επίσημο site των εκδόσεων Ψυχογιός. Πατήστε για να τα δείτε όλα εδώ

  1. Vampire Academy

Έχω διαβάσει όλα τα βιβλία τα οποία σας προτείνω και μπορώ να πω με βεβαιότητα πως η σειρά VampireAcademy(7 βιβλία συνολικά) είναι η αγαπημένη μου. Κρύβει μέσα της περιπέτεια αλλά και μια τόσο μεγάλη αγάπη που κάνει την καρδιά σου να σφυροκοπά μέσα στο στήθος σου. Ωστόσο, είναι για λίγο μεγαλύτερα κορίτσια, μιας και περιέχει μέσα κάποιες ερωτικές σκηνές, οι οποίες όμως είναι πολύ προσεκτικά αποτυπωμένες.

«Η Ακαδημία του Αγίου Βλαντιμίρ δεν είναι ένα οποιοδήποτε σχολείο – είναι ένα κρυφό μέρος όπου βαμπίρ εκπαιδεύονται στη χρήση μαγείας και έφηβοι, που είναι άνθρωποι κατά το ήμισυ, εκπαιδεύονται για να τους προστατεύουν. Η Ρόουζ Χάθαγουεϊ είναι φύλακας της καλύτερής της φίλης Λίζα, της πριγκίπισσας των βρικολάκων. Στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν, τις σέρνουν πίσω στον Άγιο Βλαντιμίρ – εκεί όπου παραμονεύει ο απόλυτος κίνδυνος.
Η Ρόουζ και η Λίζα μυούνται στον απαγορευμένο έρωτα, στο ανελέητο κοινωνικό παρασκήνιο της Ακαδημίας και στις ακατονόμαστες βραδινές τελετουργίες. Όμως πρέπει να είναι προσεκτικές, γιατί τα πιο άγρια και επικίνδυνα βαμπίρ στον κόσμο θέλουν να κάνουν τη Λίζα δικιά τους, μια για πάντα.»

Βρείτε όλα τα βιβλία της σειράς με έκπτωση εδώ:

  1. Bloodlines

Δεν θα μπορούσα να μιλήσω για το Vampire Academyχωρίς να αναφερθώ στην επόμενη σειρά της Richelle Mead, η οποία, ωστόσο, είναι ακόμα σε εξέλιξη. Η συγγραφέας χρησιμοποιεί περιφεριακούς χαρακτήρες από την πρώτη bestselling σειρά βιβλίων της και δημιουργεί ένα ακόμα αριστούργημα γεμάτο έρωτα και περιπέτεια.

«Η Σίντνεϊ Σέιτζ είναι Αλχημίστρια. Ανήκει στην ομάδα των ανθρώπων που καταγίνονται με τη μαγεία και μοχθούν για να γεφυρώσουν τους δύο κόσμους, των ανθρώπων και των βρικολάκων. Οι Αλχημιστές προστατεύουν τα μυστικά των βρικολάκων - και τις ανθρώπινες ζωές. Όταν σηκώνουν τη Σίντνεϊ από το κρεβάτι της μες στη νύχτα, στην αρχή υποψιάζεται ότι την περιμένει τιμωρία για την περίπλοκη συμμαχία της με το νταμπίρ Ρόουζ Χάθαγουεϊ. Όμως αυτό που ακολουθεί είναι ακόμη χειρότερο. Η Τζιλ Ντραγκομίρ, αδερφή της Μορόι βασίλισσας Λίζα Ντραγκομίρ, αντιμετωπίζει ένα θανάσιμο κίνδυνο και τα Μορόι πρέπει να τη φυγαδεύσουν. Προκειμένου να μην ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος, η Σίντνεϊ καλείται να αναλάβει, ως φύλακας και προστάτιδα της Τζιλ, να παραστήσει τη συγκάτοικό της στο πιο απρόβλεπτο μέρος: ένα ιδιωτικό σχολείο, στο Παλμ Σπρινγκς της Καλιφόρνια. Το τελευταίο πράγμα για το οποίο θέλει η Σίντνεϊ να κατηγορηθεί, είναι ότι συμπαθεί τους βρικόλακες. Και τώρα είναι αναγκασμένη να συγκατοικήσει με έναν απ’ αυτούς. Στην αυλή των Μορόι πιστεύουν ότι η Τζιλ και η Σίντνεϊ θα είναι ασφαλείς, αλλά οι απειλές, οι πειρασμοί και τα απαγορευμένα ειδύλλια παραμονεύουν σε κάθε τους βήμα. Και τη στιγμή ακριβώς που όλα μοιάζουν να κυλάνε ήρεμα και ειρηνικά, η περιπέτεια βυθίζεται στον κίνδυνο που παραμονεύει».

Βρείτε τα βιβλία που έχουν κυκλοφορήσει στα ελληνικά εδώ.

  1. Απόκλιση-Ανταρσία-Αφοσίωση

Η τριλογία της Απόκλισης της  Βερόνικα Ροθ είναι ήδη γνωστή, μιας και έχουν βγει στον κινηματογράφο οι δύο πρώτες ταινίες. Ωστόσο, τα βιβλία, όπως πάντα, είναι ασυγκρίτως καλύτερα και αξίζει να του τα δώσετε να τα διαβάσει, μιας και μαζί τους θα ζήσει μαγικές στιγμές.

Στο δυστοπικό Σικάγο της Μπίατρις Πράιορ, η κοινωνία είναι χωρισμένη σε πέντε φατρίες, καθεμία από τις οποίες είναι αφοσιωμένη στην καλλιέργεια μια συγκεκριμένης αρετής – της Ειλικρίνειας, της Αυταπάρνησης, της Γενναιότητας, της Ομόνοιας και της Πολυμάθειας. Μια καθορισμένη μέρα κάθε χρόνο, όλοι όσοι έχουν συμπληρώσει τα δεκαέξι χρόνια τους πρέπει να επιλέξουν τη φατρία στην οποία θα αφιερώσουν την υπόλοιπη ζωή τους. Για την Μπίατρις το δίλημμα είναι αν θα παραμείνει με την οικογένειά της ή αν θα διαλέξει αυτό που είναι πραγματικά. Και παίρνει μια απόφαση που θα καταπλήξει τους πάντες, ακόμη και τον ίδιο της τον εαυτό. 

Κατά τη διάρκεια της ιδιαίτερα ανταγωνιστικής μύησης που ακολουθεί, η Μπίατρις αλλάζει το όνομά της σε Τρις και προσπαθεί να ξεχωρίσει ποιοι είναι πραγματικά οι φίλοι της και πού ακριβώς θα μπορέσει να χωρέσει στη νέα ζωή της μια ρομαντική σχέση με ένα αγόρι που άλλοτε την εξοργίζει και άλλοτε τη σαγηνεύει. Επιπλέον, η Τρις έχει ένα μυστικό, που κρύβει απ’ όλους γιατί μπορεί να αποβεί θανάσιμο. Και καθώς ανακαλύπτει μια διαμάχη που γιγαντώνεται και απειλεί να καταστρέψει τον φαινομενικά τέλειο κόσμο της, μαθαίνει ότι το μυστικό της μπορεί να τη βοηθήσει να σώσει αυτούς που αγαπά ή… να την καταστρέψει… 

Βρείτε και τα τρία βιβλία σε έκπτωση εδώ.