Καθημερινή ρουτίνα ανάγνωσης!

Καθημερινή ρουτίνα ανάγνωσης!

Εντάξτε το διάβασμα εξωσχολικών βιβλίων στην καθημερινή του ρουτίνα

Στο πλοίο που με πήγαινε Ψαρά για το τριήμερο της 25ης Μαρτίου συνάντησα ένα 20χρονο αγόρι, τον Αλέξανδρο. Έκατσε στην παρέα μου και αρχίσαμε να του κάνουμε όλοι μαζί ερωτήσεις για να τον γνωρίσουμε. Κάποια στιγμή τον ρώτησα εάν διαβάζει λογοτεχνία και γέλασε. Τότε ήταν που έκανα το πολύ λυπηρό αστείο που με οδήγησε στο να γράψω αυτό το κείμενο.

«Ρωτήσαμε 100 ανθρώπους και ψάχνουμε τις 2 δημοφιλέστερες απαντήσεις στην ερώτηση «Ποιο είναι το αγαπημένο σου βιβλίο;»:

  1. Κανένα- 90 άτομα
  2. Twilight- 10 έφηβα κορίτσια»

Οι περισσότεροι συμφώνησαν μαζί μου χαχανίζοντας αλλά εγώ έμεινα να αναρωτιέμαι πως κατέληξε ο κόσμος να παραδέχεται με περηφάνια πως δεν διαβάζει βιβλία. Κι ακόμα χειρότερα: πως μπορεί να ζει κανείς χωρίς την μαγεία των βιβλίων; Μήπως τελικά απλώς δεν ξέρει τι χάνει;

Για κάποιους ίσως να είναι πολύ αργά, το παιδάκι σας όμως έχει την δυνατότητα να γνωρίζει και να αγαπήσει τα βιβλία και το διάβασμα και αυτό εξαρτάται από εσάς! Πώς, όμως, θα πετύχετε να εντάξετε το διάβασμα εξωσχολικών βιβλίων στην καθημερινή του ρουτίνα; Σας προτείνουμε 7 τρόπους!

  1. Περικυκλώστε το από βιβλία. Αντί να τα αποθηκεύεται σε ντουλάπια ή να τα φυλάτε στη βιβλιοθήκη του σαλονιού σας, επιλέξτε μερικά από τα βιβλία που θα μπορούσαν να προσελκύσουν την προσοχή του και αφήστε τα στο δωμάτιό του, μέσα στο μπαούλο με τα παιχνίδια, στη δική του βιβλιοθήκη ή δίπλα στο κρεβάτι του, με λίγα λόγια περικυκλώστε το με βιβλία! Έτσι του επιτρέπετε να έχει πιο άμεση και εύκολη πρόσβαση σε αυτά, αυξάνοντας τις πιθανότητες να το πιάσει στα χέρια του, να το περιεργαστεί και εν τέλει να το διαβάσει.
  2. Ορίστε μια ώρα για διάβασμα. Το πρόγραμμα της ημέρα είναι καθορισμένο: η ώρα που θα φάτε, που θα κοιμηθεί, που θα παρακολουθήσει μια εξωσχολική δραστηριότητα, που θα παίξει. Μέσα στο καθημερινό πρόγραμμα υπάρχει κάποιος χρόνος που θα είναι αφιερωμένος στην ανάγνωση; Αν όχι, φροντίστε να την εντάξετε σαν να είναι μέρος της καθημερινής ρουτίνας, όπως λίγο πριν τον ύπνο ή μετά το μεσημεριανό φαγητό.
  3. reading nookΔημιουργήστε μια γωνιά διαβάσματος. Και επειδή το παιδί σας είναι πιθανό να δυσκολεύεται να εστιάσει την προσοχή του στο βιβλίο του επειδή διάφοροι «πειρασμοί» το ξεσηκώνουν (όπως π.χ. η ανοιχτή τηλεόραση στο σαλόνι, το μωρό που παίζει στο πάτωμα, εσείς που μιλάτε στο τηλέφωνο) δημιουργήστε έναν χώρο ήρεμο, που θα προορίζεται για διάβασμα. Βάλτε εκεί άνετα μαξιλάρια, καλό φωτισμό, ένα κομοδίνο για να ακουμπά το βιβλίο του και καθιερώστε έτσι μια ζεστή και ήσυχη γωνιά ειδικά για τον μικρό σας αναγνώστη, αλλά και για εσάς, δίνοντας έτσι το παράδειγμα.
  4. Επισκεφθείτε μαζί ένα βιβλιοπωλείο ή μια βιβλιοθήκη. Συμπεριλάβετε το μικρό σας στην επιλογή των βιβλίων που θα διαβάσει. Ένας καλός τρόπος είναι να πάτε μαζί στο βιβλιοπωλείο ή να επισκεφθείτε μια δημοτική βιβλιοθήκη για να διαλέξει τα επόμενα βιβλία του. Μια επίσης πολύ καλή επιλογή είναι να πηγαίνετε μαζί σε παρουσιάσεις βιβλίων, που είναι ευχάριστες, ψυχαγωγικές και έχουν και ελεύθερη είσοδο!
  5. Συζητήστε για τα βιβλία που διαβάζει.Συζητήστε για την υπόθεση των βιβλίων, συνδέστε τα με την πραγματική ζωή, υπενθυμίστε του τι θα έκανε ο αγαπημένος του ήρωας αν βρισκόταν στη θέση του μικρού σας, λόγου χάρη σε μια δύσκολη κατάσταση. Έτσι ζωντανεύετε τις ιστορίες και βοηθάτε να διατηρεί το ενδιαφέρον για αυτές αμείωτο.
  6. Ενθαρρύνετε το μικρό σας να διαβάζει τα πάντα.Εκτός από βιβλία, μπορείτε να του προτείνετε να σας διαβάσει τη συνταγή του γλυκού, ένα απόκομμα από μια εφημερίδα, το γράμμα που θέλετε να στείλετε ή ακόμα και τις ταμπέλες των καταστημάτων ή τις αφίσες που βρίσκετε στο δρόμο.
  7. Μετατρέψτε το διάβασμα σε παιχνίδι. Διαβάστε παρέα τα βιβλία και μετατρέψτε την υπόθεση σε κουκλοθέατρο ή σε παιχνίδι ρόλων, ζωγραφίστε τους ήρωες, εμπνευστείτε ένα κουίζ με στοιχεία από την υπόθεση, βγάλτε ένα τραγουδάκι που θα αφορά τις περιπέτειες του ήρωα. Οι δυνατότητες είναι ανεξάντλητες!