Επιλέξτε το κατάλληλο άθλημα για το παιδί σας

Επιλέξτε το κατάλληλο άθλημα για το παιδί σας

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να ξεκινήσει και πως θα βρείτε τι του ταιριάζει και το ευνοεί.

Η ηλικία των 6 είναι καλή για να ξεκινήσει το παιδί σας κάποιο άθλημα ή να συμμετάσχει σε ομάδα γυμναστικής. Παρόλο που υπάρχουν τμήματα και για μικρότερες ηλικίες (από 3 ή 4 χρονών) αλλά και αθλήματα για νεογέννητα (π.χ.baby swimming, baby yogaκτλ.) , η εξειδίκευση από μικρή ηλικία και η προπόνηση αρκετές ημέρες μέσα στην εβδομάδα, δεν αποτελεί απαραίτητα πλεονέκτημα μακροπρόθεσμα.

Οι ηλικίες από τα 6 έως τα 9 είναι ιδανικές για να τεθούν οι σωστές βάσεις όσον αφορά την άσκηση. Τα παιδιά σε αυτή την ηλικία είναι έτοιμα και έχουν την ικανότητα να εξασκηθούν σε ένα συγκεκριμένο άθλημα. Ωστόσο η έμφαση και πάλι πρέπει να δίνεται στην ευχαρίστηση και στο να μάθουν οι μικροί αθλητές να συνεργάζονται και να λειτουργούν στο πλαίσιο μιας ομάδας.

 Βρείτε την κλίση του

Tips για την αναζήτηση του ιδανικού αθλήματος ή δραστηριότητας

  1. Μάθετε ποια είναι η προσέγγιση του προπονητή. Δίνει έμφαση στον ανταγωνισμό και στη νίκη ή στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων, στη συλλογική δουλειά και στην ευχαρίστηση;  
  2. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα ή η ομάδα που θέλετε να γράψετε το παιδί σας δέχεται αρχάριους; Προτιμήστε ομάδες ή προγράμματα που ενθαρρύνουν τη συμμετοχή νέων μελών, ανεξάρτητα από την ηλικία τους ή το επίπεδο δεξιοτήτων τους.
  3. Το συγκεκριμένο άθλημα ταιριάζει στο παιδί σας; Πολλές φορές για να ανακαλύψετε ποια δραστηριότητα ταιριάζει στα γούστα και την ιδιοσυγκρασία του παιδιού σας μπορεί να χρειαστούν κάποιες δοκιμές.
  4. Το παιδί σας απολαμβάνει τη δραστηριότητα; Έχει σημασία να περνάει καλά και να απολαμβάνει το άθλημα ή τη δραστηριότητα που έχετε επιλέξει. Σε καμία περίπτωση δεν ωφελεί να επιλέξετε αθλήματα που αρέσουν σε εσάς.