Ενθαρρύνοντας την κριτική σκέψη

Ενθαρρύνοντας την κριτική σκέψη

Πέντε τρόποι για να καλλιεργήσετε την κριτική σκέψη του παιδιού σας

Θα έχετε αναμφίβολα ακούσει για τη σημασία της κριτικής σκέψης στην εκπαίδευση και όχι μόνο. Γιατί είναι τόσο σημαντική; Γιατί αποτελεί έναν τρόπο για να μάθει κανείς πώς να σκέφτεται και όχι τι να σκέφτεται. Για να βοηθήσετε το παιδί σας να αποκτήσει κριτική σκέψη, ώστε να εμπλουτίζει τις γνώσεις του χρησιμοποιώντας την ανάλυση και τη λογική και όχι την παπαγαλία, εξασκηθείτε στο σπίτι ακολουθώντας τις παρακάτω μεθόδους.

Κάντε ερωτήσεις που επιδέχονται πολλές απαντήσεις.Δοκιμάστε να του κάνετε ερωτήσεις που δεν έχουν μια και μοναδική σωστή απάντηση. Έτσι θα το ενθαρρύνετε να απαντήσει χρησιμοποιώντας τη δημιουργικότητά του και τη φαντασία του χωρίς να φοβάται ότι θα δώσει τη λάθος απάντηση.

Κατηγορίες και ταξινόμηση. Η κατηγοριοποίηση παίζει ρόλο στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης γιατί ταυτοποιεί και ταξινομεί αντικείμενα, πρόσωπα ή έννοιες σύμφωνα με κάποιους κανόνες ή χαρακτηριστικά, τα οποία το μικρό σας πρέπει να ανακαλύψει, να κατανοήσει και να τα χρησιμοποιήσει ως εργαλεία για να εξελίξει τη γνώση του. Ακόμα και τα αντικείμενα του σπιτιού σας μπορούν να ταξινομηθούν σε διαφορετικές ομάδες, ενώ οι ερωτήσεις που αφορούν στις ομοιότητες και τις διαφορές τους είναι ακόμα ένας τρόπος εξάσκησης στην κριτική σκέψη.

Συλλογική εργασία.Οι δραστηριότητες με άλλα συνομήλικα παιδιά θα του δώσουν την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με διαφορετικούς τρόπους σκέψης, να το βοηθήσει να κατανοήσει τον τρόπο σκέψης των άλλων αλλά και να διαπιστώσει ότι υπάρχουν ποικίλοι τρόποι για να προσεγγίσει και να λύσει κάποιος ένα πρόβλημα. Η συλλογική δουλειά θα του δείξει ακριβώς αυτό: ότι μπορεί να κατορθώσει ή να λύσει κάτι και με διαφορετικούς τρόπους από αυτούς ενδεχομένως που είχα μάθει ή είχε συνηθίσει μέχρι τώρα.

Λαμβάνοντας αποφάσεις. Βοηθήστε το μικρό σας να αναλύσει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα μιας κατάστασης προκειμένου να πάρει μια απόφαση, επιτρέψτε του όμως να κάνει μόνο του την επιλογή ακόμα και αν βλέπετε εξαρχής ότι είναι λάθος (φυσικά δεν συζητάμε για καταστάσεις που είναι επικίνδυνες για την υγεία του). Στη συνέχεια αξιολογήστε την απόφαση που πήρε και ρωτήστε το πώς αισθάνεται για την επιλογή του αλλά και τι θα έκανε διαφορετικά την επόμενη φορά. Με αυτόν τον τρόπο θα μάθει να αξιολογεί πιο εύκολα τις διάφορες καταστάσεις και να λαμβάνει σταδιακά τις σωστές αποφάσεις.

Ανακαλύπτοντας μοτίβα. Οτιδήποτε και αν κάνετε ενθαρρύνετε το μικρό σας να ανακαλύπτει κρυμμένα μοτίβα. Για παράδειγμα ζητήστε του να βρει τα διαφορετικά σχήματα στα σήματα οδικής κυκλοφορίας στο δρόμο, τα σχήματα των σπιτιών, τη σύνδεση της υπόθεσης μιας ταινίας ή ενός βιβλίου με καταστάσεις της πραγματικής ζωής, τα βήματα που απαιτούνται για την ολοκλήρωση μιας διαδικασίας, τους κανόνες που διέπουν τον φυσικό κόσμο.