Εκπαίδευση στην νυχτερινή χρήση τουαλέτας

Εκπαίδευση στην νυχτερινή χρήση του γιογιό

Χρήσιμα tips για να χρησιμοποιεί την τουαλέτα και κατά τη διάρκεια της νύχτας!

Ο όρος "εκπαίδευση" δεν είναι ακριβώς σωστός, αφού η νυχτερινή συγκράτηση των ούρων δεν είναι κάτι που μπορεί να διδαχθεί ένα παιδί, μιας και σχετίζεται περισσότερο με θέματα ανάπτυξης. Περίπου, όμως, στα 4 με 5 χρόνια τα παιδιά αποκτούν την ικανότητα να παραμένουν στεγνά κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Βέβαια, πολλά είναι εκείνα τα παιδιά που μέσα στον ύπνο τους δεν καταλαβαίνουν ότι πρέπει να πάνε τουαλέτα, ενώ κάποια άλλα μπορεί να φοβούνται ή να είναι κουρασμένα να σηκωθούν, να φωνάξουν τους γονείς και να επισκεφθούν το μπάνιο μέσα στη νύχτα. Δουλειά σας είναι να αναγνωρίσετε τι είναι αυτό που εμποδίζει το παιδί σας και εν συνεχεία να το αντιμετωπίσετε.

Σε κάθε περίπτωση για την δική του και τη δική σας διευκόλυνση τις νυχτερινές ώρες ακολουθήστε τις παρακάτω δοκιμασμένες συμβουλές.

Προσφέρετε εναλλακτικές λύσεις. Δώστε του τη δυνατότητα να επιλέξει ανάμεσα στις πάνες ή τα εσώρουχα για τις βραδινές ώρες. Πιθανόν το μικρό σας να είναι κουρασμένο και να δυσκολεύεται να σηκώνεται από το κρεβάτι μέσα στη νύχτα για να επισκεφθεί την τουαλέτα. Έτσι η πάνα μόνο κατά τη διάρκεια του ύπνου ίσως του δίνει την αίσθηση της ασφάλειας και του ελέγχου χωρίς να πιέζεται. Κάποια στιγμή θα δείτε ότι θα σταματήσει από μόνο του να βρέχεται την νύχτα!   

Διαβάστε ακόμα: «Πότε βγάζουμε την νυχτερινή πάνα;»

 

Σωστή διατροφή. Αν το μικρό σας έχει δυσκοιλιότητα θα ασκείται μεγαλύτερη πίεση στην ουροδόχο κύστη, άρα αυτό σημαίνει περισσότερες επισκέψεις στην τουαλέτα. Φροντίστε λοιπόν η διατροφή του να είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, φρούτα και λαχανικά.

Περιορίστε τα υγρά πριν τον ύπνο. Λίγη ώρα πριν πέσει στο κρεβάτι περιορίστε τη λήψη υγρών, φροντίστε όμως να έχει λάβει αρκετή ποσότητα αργά  το απόγευμα για να μην υπάρχει ο κίνδυνος αφυδάτωσης.

Επίσκεψη πριν τον ύπνο. Μειώστε τις πιθανότητες να σηκωθεί μέσα στη νύχτα και να σας ζητάει να πάει στην τουαλέτα, φροντίζοντας να την επισκεφθεί μία ώρα πριν πέσει στο κρεβάτι αλλά και ακριβώς πριν το βάλετε για ύπνο.

Γιογιό στο δωμάτιο. Αντί να επισκέπτεστε την τουαλέτα το βράδυ, τοποθετήστε το γιογιό στο δωμάτιό του ώστε να είναι λιγότερο χρονοβόρα η διαδικασία. Τουλάχιστον δεν θα χρειάζεται να βγει από το υπνοδωμάτιο του.