Διατηρήστε τις γνώσεις του κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού

Εξασκήστε τις νοητικές του δεξιότητες και στις καλοκαιρινές διακοπές

Εξασκήστε τις νοητικές του δεξιότητες και στις καλοκαιρινές διακοπές

Το καλοκαίρι σημαίνει ξεγνοιασιά, ξεκούραση, ατελείωτο παιχνίδι και φυσικά κλειστά σχολεία! Οι τρεις μήνες, ωστόσο, που μεσολαβούν μέχρι την έναρξη της σχολικής χρονιάς είναι αρκετοί για να «κάνει φτερά» ένα ποσοστό γνώσεων που το παιδί σας αποκόμισε στην τελευταία τάξη. Πέρα από αυτό είναι αρκετοί για να ξεσυνηθίσει με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται πολύ να προσαρμοστεί κατά την επιστροφή. Για να εξασκήσει τις νοητικές του δεξιότητες μαζί με τα μακροβούτια στη θάλασσα ακολουθήστε τα  παρακάτω tips, χωρίς να το πιέσετε.

  • Το διαρκές διάβασμα είναι η καλύτερη μέθοδος για να παραμείνει το παιδί σας συντονισμένο κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών. Εκτός από τα ειδικά βιβλία για τις καλοκαιρινές διακοπές που περιλαμβάνουν τύπους ασκήσεων παρόμοιους με αυτούς των σχολικών βιβλίων, επιτρέψτε στο παιδί σας να επιλέξει κάποιο βιβλίο που σχετίζεται με τα ενδιαφέροντά του. Έτσι θα έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να το διαβάσει και να εξασκήσει τις νοητικές του δεξιότητες.
  • Μετατρέψτε τις καθημερινές δραστηριότητες σε ευκαιρίες για μάθημα. Για παράδειγμα, το μικρό σας θα μπορούσε να υπολογίζει τα ρέστα όταν αγοράζετε κάτι, να γράφει τη λίστα με τα προϊόντα πριν επισκεφθείτε το σουπερμάρκετ, να υπολογίζει τις ποσότητες των υλικών σε μια συνταγή που φτιάχνετε μαζί.   
  • Κάθε φορά που κάθεται μπροστά στον υπολογιστή για να παίξει, ζητήστε του να κάνει πρώτα μια εκπαιδευτική άσκηση που θα βρείτε διαδικτυακά. Η ενασχόληση με τα μαθηματικά ή τη γλώσσα θα είναι πολύ πιο διασκεδαστική μέσω υπολογιστή. Αναζητώντας στο διαδίκτυο θα βρείτε αρκετές σελίδες και blogs με επαναληπτικές ασκήσεις γλώσσας, γραμματικής και μαθηματικών για παιδιά δημοτικού.
  • Αν έχετε τη δυνατότητα, κάντε ένα roadtrip το καλοκαίρι. Αναθέστε στο παιδί σας να μετρήσει τα χιλιόμετρα συνολικά, αλλά και τα χιλιόμετρα που θα χρειαστείτε για να ταξιδέψετε από τη μια πόλη στην άλλη. Ζητήστε του να κάνει και όλους τους απαραίτητους υπολογισμούς για το πόση βενζίνη θα χρειαστείτε, πόσο θα κοστίσει συνολικά το ταξίδι κ.λπ. Αν βέβαια προετοιμάζεστε για κανονικές διακοπές σε έναν προορισμό η εξάσκηση μπορεί να γίνει όταν βγάζετε τα εισιτήρια για το πλοίο ή όταν υπολογίζετε τα χιλιόμετρα που θα χρειαστείτε οδικώς μέχρι το χωριό που θα επισκεφθείτε.
  • Τις πρώτες εβδομάδες της νέας σχολικής χρονιάς συνήθως γίνεται μια μικρή επανάληψη των μαθημάτων του προηγούμενου χρόνου. Για να το βοηθήσετε να κάνει μια γερή αρχή προτείνετέ του να ξεκινήσετε την επανάληψή σας από το καλοκαίρι. Δείτε το σαν παιχνίδι και μην το πιέσετε πολύ. Οι καλοκαιρινές διακοπές πρέπει να περιλαμβάνουν επιπλέον πολύ παιχνίδι και ξεκούραση.    

Διαβάστε ακόμα: "Καλοκαιρινό "ξεμυάλισμα"!"