Ήβη: πολύ νωρίς ή πολύ αργά

Ήβη: πολύ νωρίς ή πολύ αργά

Πώς επηρεάζει το παιδί σας μια πρώιμη ή καθυστερημένη ήβη

Η ηλικία εισόδου στο στάδιο, όπου το σώμα αποκτά πιο έντονα τα χαρακτηριστικά του φύλου, διαφοροποιείται από παιδί σε παιδί, ακόμα και αν πρόκειται για παιδιά της ίδιας οικογένειας. Τι συμβαίνει όταν η ήβη έρχεται πολύ νωρίς ή πολύ αργά σε σχέση με τον μέσο όρο; Μπορεί να επηρεάσει την εικόνα που έχει ένα παιδί για το σώμα του αλλά και την αυτοπεποίθησή του;

Πρώιμη Ήβη

Λέμε ότι η ήβη έρχεται νωρίς όταν εμφανίζεται πριν από την ηλικία των 8. Κάποιοι λόγοι είναι η παχυσαρκία, η κληρονομικότητα και σπάνια κάποιες ορμονικές διαταραχές, αλλά για τα περισσότερα κορίτσια που αναπτύσσονται νωρίτερα από τον μέσο όρο δεν υπάρχει συγκεκριμένος λόγος.

Ωστόσο λάβετε υπόψη σας ότι αυτή η αλλαγή ενδέχεται να φέρει και άλλες αλλαγές που έχουν να κάνουν με την ψυχολογία του παιδιού αλλά και την σχέση του με τρίτους. Για παράδειγμα ένα κορίτσι που εμφανίζει ήβη πολύ νωρίς (αναπτύσσει στήθος και έχει περίοδο) μπορεί να χλευάζεται από συνομηλίκους της, να μην αισθάνεται καλά με το σώμα της, να αρχίσει νωρίτερα να εξερευνά τη σεξουαλικότητα της, να φαίνεται ψηλότερη από άλλα παιδιά της ηλικίας της, αλλά ξαφνικά να σταματήσει η ανάπτυξή της και να αντιμετωπίζεται από τους ενήλικες ως μεγαλύτερη από ότι είναι. 

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα κορίτσια που περνούν νωρίτερα το κατώφλι από την παιδική στην προεφηβική ηλικία παρουσιάζουν χαμηλή αυτοεκτίμηση και υψηλότερα ποσοστά εμφάνισης κατάθλιψης, άγχους και διατροφικών διαταραχών. Από την άλλη τα αγόρια που ωριμάζουν νωρίτερα έχουν υψηλή αυτοεκτίμηση και είναι πιο δημοφιλή στους κύκλους των συνομηλίκων τους.

Όταν το παιδί σας εμφανίσει τα σημάδια της ήβης πολύ νωρίς, είναι σημαντικό να του εξηγήσετε τι συμβαίνει και να απαντήσετε στις ερωτήσεις του. Μην παραλείψετε να το βοηθήσετε να αποκτήσει μια θετική εικόνα για το σώμα του, τονίζοντας τα όμορφα και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του.

Καθυστερημένη ήβη

Το πέρασμα από την παιδική ηλικία στην προεφηβική αργεί όταν ένα κορίτσι έχει ξεπεράσει τα 13 χρόνια και ένα αγόρι τα 14. Επίσης καθυστέρηση υπάρχει αν ένα κορίτσι εμφανίσει άλλα σημάδια ωριμότητας αλλά δεν έχει περίοδο μέχρι τα 16.

Οι λόγοι για την καθυστέρηση είναι κυρίως κληρονομικοί. Αυτό σημαίνει πως αν εσείς καθυστερήσατε να κάνετε τη μετάβαση, είναι πιθανό το ίδιο να συμβεί και στο παιδί σας. Επίσης καθυστερημένη ήβη μπορεί να προκληθεί και από φτωχή διατροφή, διατροφικές διαταραχές ή από υπερβολικό άγχος. Σε σπανιότερες περιπτώσεις καθυστερημένη ήβη ενδέχεται να οφείλεται σε κάποια χρόνιες ασθένεια ή σε  ορμονικές και γενετικές διαταραχές.

Με ποιους τρόπους μπορεί να το επηρεάσει αυτό; Υπάρχει πιθανότητα να αισθάνεται άβολα ή να ντρέπεται που δεν είναι το ίδιο αναπτυγμένο με άλλα παιδιά της ηλικίας του. Για παράδειγμα, σύμφωνα με έρευνες, τα αγόρια που καθυστερούν να περάσουν στο ανδρικό στάδιο έχουν χαμηλότερη αυτοεκτίμηση από άλλα αγόρια της ίδιας ηλικίας. Φροντίστε να μιλήσετε με το παιδί σας για την εικόνα που έχει για το σώμα του και να το καθησυχάσετε επισημαίνοντάς του ότι θα προλάβει αναπτυξιακά του συνομηλίκους του.