9 Συμβουλές ασφαλείας για την θάλασσα και την πισίνα

9 Συμβουλές ασφαλείας για την θάλασσα και την πισίνα

Κρατήστε τα παιδιά σας ασφαλή καθώς κολυμπούν στην θάλασσα ή την πισίνα με αυτές τις 9 συμβουλές.

Οι μέρες που θα βρεθούμε με τα παιδιά μας στην ακροθαλασσιά ή στην πισίνα πλησιάζουν και γι’ αυτό πρέπει να είμαστε έτοιμοι και σωστά ενημερωμένοι για να αντιμετωπίσουμε κάθε κατάσταση που ίσως προκύψει. Αυτό σημαίνει πως είναι καθήκον μας να μεριμνήσουμε για την ασφάλεια της οικογένειάς μας, προετοιμάζοντας τους εαυτούς μας και τους οικείους μας για παν ενδεχόμενο.

Ακολοθούν οι σημαντικότερες συμβουλές ασφαλείας που πρέπει να ακολουθούμε, ειδικά εάν έχουμε το προνόμιο να έχουμε το υγρό στοιχείο πολύ κοντά μας (π.χ. να μένουμε σε σπίτι ή ξενοδοχείο με πισίνα ή να κατοικούμε σχεδόν πάνω στην θάλασσα).

Γράψτε το παιδί σας σε μαθήματα κολύμβησης.Φυσικά και μπορείτε να μάθετε το παιδί σας να κολυμπάει, αλλά τα μαθήματα θα του δώσουν περισσότερες δεξιότητες και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση μέσα στο νερό. Φυσικά, το ότι έχει κάνει μαθήματα κολύμβησης δεν σημαίνει πως μπορεί να κολυμπά χωρίς επίβλεψη.

Επιλέξτε σωστά την παραλία.Η γαλάζια σημαία μπορεί να εγγυάται την ποιότητα των νερών αλλά υπάρχουν κι άλλα στοιχεία που πρέπει να ελέγξετε, όπως είναι οι ιδιαιτερότητες της περιοχής (ρεύματα, βράχια, επικίνδυνα ψάρια, μορφολογία βυθού) και η κίνηση σκαφών ή η επίδοση σε θαλάσσια σπορ πολύ κοντά στην ακτή.

Μην κολυμπάτε με το στομάχι γεμάτο.Τα παιδιά πρέπει να μπαίνουν στο νερό όταν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της πέψης γιατί διαφορετικά υπάρχει πάντα ο σοβαρότατος κίνδυνος της εισρόφησης θαλάσσιου νερού στους πνεύμονες. Περιμένετε δύο ώρες μετά το γεύμα για να επισκεφθείτε την παραλία ή την πισίνα και μην δίνετε στο παιδί σας snacks (σάντουιτς, φρούτα, γιαούρτι κοκ) όσο κολυμπάει.

Επιβλέπετε τα παιδιά σας συνεχώς, όχι μόνο όταν είναι μέσα στο νερό αλλά και απ’ έξω. Δεν ξέρεις ποτέ πότε ένα παιδί θα θελήσει να ξανακολυμπήσει. Στα παιδιά μέχρι 3 ετών συνίσταται η επίβλεψη αφής, δηλαδή να μπορείτε να πιάσετε το παιδί ανά πάσα στιγμή απλώνοντας το χέρι σας.

Μάθετε CPR και Πρώτες Βοήθειες

Συμπληρώστε την φόρμα που θα βρείτε εδώ ή καλέστε στο 210-7486801-2 (καθημερινά 13:00-17:00), ώστε να συμμετάσχετε σε κάποιο από τα σεμινάρια του σωματίου ΠΝΟΗ.

Μην μαθαίνετε στα παιδιά σας να κολυμπούν με μπρατσάκια. Αυτά εμποδίζουν το παιδί από το να μάθει να επιπλέει και να κολυμπά χωρίς βοήθεια. Εάν, λοιπόν, το παιδί πέσει απροειδοποίητα στο νερό δεν θα ξέρει ούτε να επιπλέυσει ούτε από ποια μεριά να βγει στην επιφάνεια. Το ίδιο μπορεί να συμβεί εάν το μπρατσάκι ξεφουσκώσει ή φύγει. Τέλος, τα φουσκωτά βοηθήματα μπορεί να αποδειχθούν και επικίνδυνα, καθώς με ένα ελαφρύ ρεύμα μπορεί να παρασύρουν το παιδί μακριά μέσα στο νερό.

Μάθετε στα παιδιά σας να ανοίγουν τα μάτια τους μέσα στο νερό,ώστε, εάν ποτέ χρειαστεί, να μπορούν να δουν προς ποια μεριά να κατευθυνθούν ή που έχει μέρος να πατήσουν για να βγουν έξω.

Προτρέψτε τα μικρά παιδιά να εξασκηθούν στην μπανιέρατοποθετώντας το πρόσωπό τους στο νερό και κάνοντας φούσκες.

Βοηθήστε το παιδί να μάθει να αναγνωρίζειτα σημάδια κινδύνου μέσα στο νερό. Εάν πάθει κράμπα, κουραστεί, πιει νερό, πατήσει αχινό ή το τσιμπήσει τσούχτρα, προτρέψτε το να ζητήσει άμεσα βοήθεια για να βγει έξω.