Φοβάται τα εμβόλια;

Φοβάται τα εμβόλια;

Βοηθήστε το να ξεπεράσει τον φόβο του για τα εμβόλια

Τα εμβόλια είναι ο εφιάλτης του αφενός γιατί πονάει, αφετέρου γιατί φοβάται τις βελόνες; Το να μειώσετε την ένταση και το άγχος πριν το κάθε εμβόλιο είναι σημαντικό για να συνηθίζει μια διαδικασία που χρειάζεται να επαναληφθεί ανά διαστήματα στην παιδική του ηλικία αλλά και για να μπορεί να διαχειρίζεται μια επώδυνη κατάσταση, δεξιότητα που θα του φανεί χρήσιμη και αργότερα στη ζωή του.

Μωρό.Το μυστικό για να καθησυχάσετε ένα μωρό που φοβάται το εμβόλιο είναι η σωματική επαφή. Κρατήστε το αγκαλιά και ηρεμήστε το με τον θηλασμό πριν, κατά τη διάρκεια και μετά.

Νήπιο. Προετοιμάστε το νήπιο, εξηγώντας του πώς είναι το εμβόλιο και γιατί χρειάζεται να το κάνει. Η διάρκεια προετοιμασίας εξαρτάται από την ιδιοσυγκρασία του παιδιού. Για παράδειγμα, αν το μικρό σας δεν δυσκολεύεται με τις νέες εμπειρίες πιθανόν να αρκεί μια προετοιμασία στην αίθουσα αναμονής του παιδιάτρου. Αν του είναι δύσκολο να διαχειριστεί μια νέα κατάσταση, καλό είναι να ξεκινήσετε την προετοιμασία κάποιες ημέρες πριν το ραντεβού, με συζήτηση, διάβασμα ενός σχετικού παραμυθιού και παιχνίδι (π.χ. να εμβολιάζει το αρκουδάκι του). Κατά τη διάρκεια του εμβολιασμού ενθαρρύνετε το μικρό σας να παίρνει βαθιές ανάσες φυσώντας έναν ανεμόμυλο και αποσπάστε του την προσοχή παίζοντας ή τραγουδώντας παρέα.

Μεγαλύτερο παιδί. Για να διαχειριστεί ένα μεγαλύτερο παιδί τον φόβο και τον πόνο που προκαλεί το εμβόλιο βοηθητικά είναι οι βαθιές ανάσες και η εστίαση της προσοχής του σε κάτι άλλο. Εξασκηθείτε στις βαθιές ανάσες από το σπίτι ζητώντας του να φανταστεί τα πνευμόνια του σαν δύο μεγάλα μπαλόνια που φουσκώνουν και ξεφουσκώνουν. Για να του αποσπάσετε την προσοχή πείτε του κάποιο αστείο, δώστε του να ακούσει μουσική ή να παίξει με κάποια εφαρμογή στο κινητό σας.

Γενικά

  • Ενημερώστε τον παιδίατρο αν το μικρό σας φοβάται τις βελόνες, ώστε να μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα τον εμβολιασμό. Πολλές φορές αρκεί κάτι απλό, όπως π.χ. ένα αστείο που θα του πει, για να του αποσπάσει την προσοχή και να του κάνει το εμβόλιο χωρίς εκείνο να το καταλάβει.
  • Σε περίπτωση που το μικρό σας αρχίσει να κλαίει δυνατά ή να φωνάζει είναι πολύ δύσκολο να του μιλήσετε ή να το καθησυχάσετε εκείνη τη στιγμή. Δοκιμάστε να το κρατήσετε στην αγκαλιά σας και αν αντιστέκεται είναι αποτελεσματικότερο να επιτρέψετε στον γιατρό να αναλάβει εκείνος. 
  • Μετά την επίσκεψη συζητήστε με το νήπιο ή το μεγαλύτερο παιδί εστιάζοντας στα θετικά σημεία, όπως π.χ. στο ότι παρέμεινε ήρεμο, ότι έκανε το καλύτερο που μπορούσε κ.λπ.

Τι να αποφύγετε

  • Αν εσείς οι ίδιοι φοβάστε τις βελόνες, αποφύγετε να μιλάτε για αυτό μπροστά του, προκειμένου να μην του μεταδώσετε τον φόβο και ζητήστε από κάποιον άλλο να το συνοδεύσει στον παιδίατρο για τον εμβολιασμό.
  • Μην υπόσχεστε δώρα αν παραμείνει ήσυχο κατά τον εμβολιασμό γιατί θα τα περιμένει μετά από κάθε εμβόλιο.
  • Μην προσπαθείτε να το πείσετε ότι δεν θα πονέσει. Όταν προσπαθείτε να το καθησυχάσετε με αυτόν τον τρόπο είναι σαν να του στέλνετε μήνυμα ότι ανησυχείτε υπερβολικά, πράγμα που θα αυξήσει το άγχος του για τη διαδικασία. Αντ’ αυτού πείτε του ότι θα πονέσει λίγο αλλά ότι γρήγορα θα του περάσει.

Διαβάστε ακόμα το άρθρο μας «Εμβόλιο χωρίς άγχος».

 

Δείτε ακόμα!

Ο πιο επιδέξιος παιδίατρος!